NAUPAR legt uit: de geschiedenis van de chartervaart

Lelystad, 30 september 2015 – Wat is eigenlijk chartervaart? Het is het varen met betalende passagiers op zeilende voertuigen. Wanneer men hiermee is begonnen, is vast al langer geleden dan u misschien denkt. NAUPAR legt het u graag uit: de geschiedenis van de chartervaart. Voor de precieze data en de meest interessante feitjes bent u bij ons aan het juiste adres.

"Het water roept. Het is die ongrijpbare mengeling van avontuur, nostalgie en romantiek, die mensen steeds weer doet besluiten om scheep te gaan.”

Al vanaf 1873 met Harvard, Van Heemskerck van Beest en Slurink

Het begin van de chartervaart ontstond in 1873. In dat jaar heeft schipper Pouwel Slurink zijn tjalk van 60 ton speciaal voor een bijzondere vaartocht laten ombouwen. Hoe bijzonder was deze vaartocht? Hij voer samen met de Franse dichter Henry Harvard en de talentvolle zeeschilder Van Heemskerck van Beest "langs alle kusten der Zuiderzee".

De tocht

De drie heren vertrokken in juli 1873 samen met hun gezelschap vanuit Amsterdam. Eenmaal door de sluizen van Schellingwoude zette het schip koers naar Marken. In de daarop volgende dagen voer Slurink zijn gasten langs de gehele kust van het IJsselmeer, om uiteindelijk weer aan te meren in Amsterdam. De Franse Harvard was erg onder de indruk en besloot een boek te schrijven waarin men alle belevenissen kon lezen. Dit boek, "Verleden tot heden. Een tocht langs de kusten van de Zuiderzee", is al die tijd binnen de familie Slurink gebleven en tegenwoordig kunt u het boek bij NAUPAR bestellen, heel gemakkelijk op de website.

Familie Slurink op tv

Een aantal jaren terug is de familie Slurink nog op de televisie geweest. Dit was in het eerste seizoen van de Nederlandse documentaireserie Verborgen Verleden. In dit programma gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun eigen familiegeschiedenis. In de laatste aflevering van seizoen 1 (uitgezonden op 14 november 2010) was het de beurt aan oud-profvoetballer Youri Mulder. Na een grote zoektocht vindt Youri bij de voorouders van zijn moeders kant een boek uit de 19e eeuw: Verleden tot heden. Een tocht langs de kusten van de Zuiderzee.

Chartervaart

Het begrip "chartervaart" is samengevat het varen met betalende passagiers op zeilende vaartuigen. Sinds de inmiddels beroemde vaartocht in 1873 kennen we de chartervaart zoals deze nu nog in grote lijnen is. Het varende "vakantiehuis": vervoer, verblijf én vermaak in één. Ideaal voor een familie- of bedrijfsuitje, een huwelijk of een schoolreisje. Ondertussen is de chartervaart natuurlijk wel verder ontwikkeld. Zo zijn er onder andere veel meer professionele bedrijven die de bedrijfssector chartervaart mogelijk maken.