NAUPAR legt uit I De geschiedenis van de chartervaart

Chartervaart Nederland Henry Havard

Wat is eigenlijk de chartervaart en wanneer is het begonnen? NAUPAR legt je in deze blog graag meer uit over de geschiedenis van de chartervaart in Nederland. Voor de precieze data en de meest interessante feitjes ben je bij ons aan het juiste adres..

"Het water roept. Het is die ongrijpbare mengeling van avontuur, nostalgie en romantiek, die mensen steeds weer doet besluiten om scheep te gaan.”

Op koers sinds 1873 met Harvard, Van Heemskerck van Beest en Slurink

Het begin van de chartervaart ontstond in 1873. In dat jaar heeft schipper Pouwel Slurink, de over- over- over- grootvader en naamgenoot van Pouwel Slurink, de directeur van NAUPAR, zijn tjalk van 60 ton speciaal voor een bijzondere vaartocht laten ombouwen. Samen met de Franse dichter Henry Havard en de talentvolle zeeschilder Van Heemskerck van Beest voer hij langs alle havenplaatsjes aan de oude Zuiderzee. De tocht was zo bijzonder dat de Franse gast, dichter en schrijver Henry Havard er een boek over schreef met de titel “Verleden en heden, een togt langs de kusten van de Zuiderzeeeen”.  

De tocht langs de Zuiderzee

De drie heren vertrokken in juli 1873 samen met hun gezelschap vanuit Amsterdam. Eenmaal door de sluizen van Schellingwoude zette het schip koers naar Marken. In de daarop volgende dagen voer Slurink zijn gasten langs de gehele kust van de Zuiderzee (nu het IJsselmeer), om uiteindelijk weer aan te meren in Amsterdam. 

Chartervaart

Het begrip "chartervaart" is samengevat het varen met betalende passagiers op zeilende vaartuigen. De historische klippers, schoeners, tjalken en aken zeilden ooit als vrachtvaarders met bijvoorbeeld turf, groente en fruit. Toen de vraag naar vracht over het water afnam, gingen ze op zoek naar een nieuwe bestemming. In de jaren ’70 werden de meeste schepen verbouwd, voorzien van alle comfort en gingen ze verder als varende zeilcharters voor groepsreizen in Nederland. Sinds de inmiddels beroemde vaartocht in 1873 kennen we de chartervaart zoals deze nu nog in grote lijnen is: een varend "vakantiehuis": met vervoer, verblijf én vermaak in één.

Ruim 40 jaar ervaring

Nu bijna 150 jaar later verzorgen we nog steeds met veel plezier groepsreizen op traditionele zeilschepen voor een uitje met de familie, het bedrijf, een huwelijk of een schoolreisje en nautische evenementen zoals SAIL Amsterdam. Dit doen we:

  • voor meer dan 200.000 gasten per jaar
  • vanuit 16 afvaarthavens
  • op het IJsselmeer, de Waddenzee, Friese meren, Markermeer, Kop van Overijssel en IJsseldelta en de Veluwerandmeren.

Stapt u net als Henry Havard bij ons aan boord?

Ontdek net als Henry Havard en zijn gasten hoe gezellig de havenplaatsjes aan het IJsselmeer zijn. Een zeilschip is een van de leukste manieren om dit te doen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met onze medewerkers. Zij informeren je graag over de vele mogelijkheden voor een trip met een van onze traditionele zeilschepen over het IJsselmeer.

Meer lezen

Verschillende typen schepenWat is een schoener I Wat is een klipperDe Hollandsche zeilvloot I Hoe kies ik het juiste schipLeukste bestemmingen aan het IJsselmeer I Het verschil tussen bakboord en stuurboord I Zeemansknopen I Zeemannen en bijgeloof I Hoe bepaal je een mooie route