Wat is een schoener?

De schoener is een sierlijk gevormd zeilschip dat ver onder water steekt. Hierdoor kunnen de schepen ook zonder zwaarden tegen de wind in zeilen. Bij de bouw van de eerste schoener werd snelheid verkozen boven laadvermogen. De schoeners werden vooral in Groningen gebouwd.

Rond 1900 werden veel schoeners in West-Europa gebruikt voor de kustvaart. Na 1920 werd dit scheepstype steeds minder gebruikt door de opkomende motorvaart.

Hoe is een schoener gebouwd?

Om de schepen stabieler te maken zijn ze breder gebouwd dan de zeeklippers, waar ze erg op lijken. Om de binnenvaartmodellen geschikt te maken voor de zeevaart, zijn ze verzwaard.

Door het tuigage onderscheidt de schoener zich van de klipper. Een schoener heeft meestal twee masten, waarbij de achterste mast langer of even lang is als de voorste. Grotere schoeners hebben ook wel eens drie masten.

Schoeners

Meer informatie over de Hollandsche zeilvloot

Schoener

De schoeners werden gebouwd op snelheid. Ze werden dan ook gebruikt voor het overbrengen van berichten, als  vlootondersteuning en om de troepen te bevoorraden tijden de Amerikaanse burgeroorlog, zonder in handen te vallen van de tegenpartij. Tegenwoordig kunt u zelf van een vaartocht op deze stijlvolle schepen genieten, door een mooie zeiltocht over het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee of de Friese Meren te maken.

Over NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van zeiltochten met schoeners, klippers, tjalken en barken op de Nederlandse binnenwateren. Wij bieden:

  • Een ruime keuze aan traditionele zeilschepen
  • Met en zonder schipper
  • Vanuit 16 verschillende vertrekhavens