Wanneer is de Klipper gebouwd?

Tussen 1890 en 1925 werden de klippers in Nederland gebouwd; een zeilschip met snelle zeileigenschappen. De klipper is herkenbaar aan een spitse boeg, platte bodem en overhangend achtersteven. Met een smalle bouw, maar wel een groot zeiloppervlakte is het relatief kleine zeilschip een snelle zeiler.

De Klipper wordt gebruikt in de handel

De Nederlandse klippers zijn gebaseerd op hun voorganger die de internationale zeeën bevaarden. Vanwege hun snelheid werden zij vooral voor de handel in goederen die niet veel ruimte innamen, zoals seizoensgebonden producten en waardevolle ladingen of voor het passagiersvervoer gebruikt.

Klippers

Bekijk alle

Klipper

De klippers gebouwd voor de Nederlandse binnenvaart zijn boven de waterlijn hetzelfde als hun soortgenoten, echter hebben zij een platte bodem. Bovendien werden ze gebouwd van ijzer en staal, in plaats van hout. Met een platte bodem waren de Nederlandse klippers uitermate geschikt voor de Nederlandse binnenvaart. Door hun snelle zeileigenschappen werden zij vooral ingezet om etenswaren of andere goederen die konden bederven te vervoeren.

Tegenwoordig zijn de klippers niet meer in de vaart als vrachtvervoerders. Wel zijn er een groot aantal actief in de chartervaart en kunt ook u aan boord van een klipper genieten van een dag, weekend of een hele vakantie op de Nederlandse wateren. De zeilschepen die vroeger in de vrachtvaart dienst deden worden ook wel de ‘bruine vloot’ genoemd en beschouwd men als Nederlands varend erfgoed.

Voorbeelden van klippers:

Gerelateerde pagina's

Zeilschip IJsselmeer
Zeilschip huren
Schoener
Platbodem IJsselmeer