Wat is de Bruine vloot?

Met de ‘Bruine vloot’ worden de ruim 400 schepen traditionele zeilschepen bedoeld die in Nederland varen over het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Friese meren.

De meeste platbodems zijn begonnen als vrachtvaarder en vervoerden o.a. groente en fruit. Toen de vracht over de weg populairder werd, werden de klippers, aken, schoeners en tjalken omgebouwd tot comfortabele groepsaccommodaties voor dagtochten met personeels en relatie-uitjes, verjaardagen en bruiloften en meerdaagse tochten voor scholen, verenigingen, vrijgezellenfeestjes, familievakanties en weekendjes weg.

Waarom heet het de Bruine vloot?

Vroeger hadden de meeste traditionele zeilschepen bruine zeilen. Om de katoenen zeilen te beschermen tegen wind, water, zon en rotten werden ze vroeger geconserveerd met cachou, een kleurstof die komt uit de bast van een tropische boom. Dit zogenaamde tanen, gebeurde in een taanketel en kleurden de zeilen bruin.

Een mooi voorbeeld staat in het buitenmuseum van Enkhuizen en op de kade bij Urk. Tegenwoordig hebben de meeste historische zeilschepen witte zeilen, maar de term Bruine vloot wordt nog steeds gebruikt.

Traditionele Bruine vloot schepen met schipper voor uw zeiltocht in Nederland

Bekijk alle

De vaargebieden die u kunt ontdekken tijdens uw zeiltocht in Nederland

Bekijk alle

Populaire blogs over gezinsvakanties op een schip in Nederland

Bekijk alle

Bruine vloot

Meevaren op een traditioneel schip uit de Bruine vloot

Alle schepen van NAUPAR zijn traditionele ‘Bruine vloot’ schepen. Van klippers, aken, schoeners en tjalken tot luxe windjammers. Of u nu op zoek bent naar een schip voor een uitstapje met uw collega’s, klasgenoten, familie of een groep vrienden, voor een grote of kleine groep, met of zonder slaaphutten, catering of entertainment. In de gevarieerde vloot van NAUPAR is er altijd wel een schip dat past bij uw wensen.

Bruine vloot schip huren zonder schipper

Bent u een ervaren zeiler of wilt u liever een platbodem huren zonder schipper? Bekijk dan ons grote aanbod bareboats. Zeilen met deze lemsteraken is niet al te ingewikkeld en u heeft tot 14 meter geen vaarbewijs nodig. Ideaal voor kleinere groepen of bijvoorbeeld een vakantie met het gezin.

Vaargebied Bruine vloot

De Bruine vloot ziet u overal, maar vooral op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Friese meren. Door de betrekkelijke diepgang en platte bodem komen ze overal en kunnen ze ook komen op plaatsen waar de meeste schepen met een kiel niet kunnen komen, zoals ankeren bij een onbewoond eilandje of droogvallen bij een zandplaat op de Waddenzee. Dichterbij de natuur komt u niet.

Meerdere schepen huren?

Gaat u met een grote groep op pad of wilt u een leuke regatta tussen een aantal schepen organiseren? Huur meerdere schepen en organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd rond Forteiland Pampus of de Marker Wadden.

Boodschappen of catering

Uiteraard kunt u zelf boodschappen meenemen voor de zeiltocht. Aan boord zijn de keukens ingericht met een koelkast, vriezer en er is voldoende bergruimte voor alle meegebrachte spullen. Maar als u daarvoor geen tijd heeft, kan NAUPAR ook de boodschappen voor u doen. Ze worden voor vertrek bij u aan boord bezorgd. Dat scheelt weer een hoop ruimte in de auto, sjouwwerk en tijd.

In de keuken heeft u alle ruimte om een maaltijd, BBQ of buffet voor de groep te bereiden. Wilt u zich eens lekker laten verwennen? Laat NAUPAR dan ook de catering voor u regelen. Wij bieden diverse cateringmogelijkheden. Hoe makkelijk is dat?

Keuze uit 16 vertrekhavens

Naast een ruim aanbod aan schepen, kunt u bij NAUPAR ook kiezen uit 16 verschillende op- en afstaphavens. Denk hierbij aan Lelystad, Enkhuizen, Kampen, Hoorn, Harlingen of Amsterdam. Maar ook Volendam, Lemmer, Stavoren en Monnickendam behoren tot de mogelijkheden. Niet alleen de vertrekhaven, ook de plek waar u de tocht eindigt is aan u; keert u weer terug naar de opstaphaven of sluit u de tocht af in een gezellige havenstad?

Over NAUPAR

Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van vakanties op het water in Nederland. Wij bieden:

  • Een ruime keuze aan traditionele zeilschepen
  • Met en zonder schipper
  • 16 verschillende vertrekhavens

Gerelateerde pagina’s

Schip huren I Schip huren zonder schipper I Zeilschip huren I Grote boot huren I Gezinsvakantie in Nederland I Familievakantie I Familievakantie Holland I Varen Waddenzee I Droogvallen op het Wad I Weekendje weg Texel I Varen IJsselmeer I Hollandsche Zeilvloot' I Nationaal Park Nieuw Land I Marker Wadden