Wat is de Hollandsche Zeilvloot

De Hollandsche Zeilvloot is de overkoepelende naam van de ruim 400 traditionele zeilschepen die als 'zeilende passagiersvaart met schipper' in Nederland en in het buitenland varen.

In maart 2020 is de naam Hollandsche Zeilvloot ontstaan na een initiatief van de boekingskantoren en de HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie.

De meeste schepen zijn eigendom van de schipper en deze is vaak aangesloten bij een boekingskantoor.

De zeilende chartervaart

Nederland heeft de grootste, nog varende, historische zeilvloot ter wereld. De vele klippers, aken, schoeners en tjalken zijn ooit begonnen als vrachtschip. Toen de vraag naar het vervoeren van vracht over het water afnam, werden de schepen rond de jaren ’70 omgebouwd tot comfortabele zeilende accommodaties voor groepen.

Door de inzet van schippers en betalende gasten kom je de historische schepen nog regelmatig tegen op de Nederlandse wateren zoals het IJsselmeer, Markermeer, de Friese meren, Waddenzee, zeeland en zelfs het buitenland.

Dagtochten schepen uit de Hollandsche Zeilvloot voor uw zeiltocht in Nederland

Bekijk alle

Traditionele Hollandsche Zeilvloot schepen met schipper voor uw zeiltocht in Nederland

Bekijk alle

De vaargebieden die u kunt ontdekken met een schip uit de Hollandsche Zeilvloot

Bekijk alle

Populaire blogs over gezinsvakanties op een schip uit de Hollandsche vloot

Bekijk alle

Meer informatie over de Hollandsche zeilvloot

Hollandsche Zeilvloot

Meevaren op een schip uit de Hollandsche Zeilvloot

De schepen van NAUPAR zijn onderdeel van de Hollandsche Zeilvloot. In deze gevarieerde vloot met o.a. klippers, schoeners, tjalken en aken is altijd wel een schip dat bij uw wensen past. Zo kunt u onze schepen huren voor bijvoorbeeld: 

  • Grote en kleine groepen
  • Dagtochten met uw collega’s, klasgenoten, de familie of een groep vrienden 
  • Meerdaagse tochten voor scholen, verenigingen, vrijgezellenfeestjes, familievakanties en weekendjes weg. 

Vaargebied Hollandsche Zeilvloot

De schepen uit de vloot van NAUPAR varen vooral op het IJsselmeer, Markermeer, de IJsseldelta, Waddenzee en de Friese meren. 

Door de betrekkelijke diepgang en platte bodem komt u op een duurzame manier op plekken in Nederland, waar u normaal niet zo gauw komt. Zo kunt u ankeren op het IJsselmeer, aanleggen bij een onbewoond eilandje in de IJsseldelta of varen naar de Marker Wadden, vijf kleine handgemaakte eilandjes in het Markermeer. Maar u kunt ook droogvallen op de Waddenzee. Een unieke ervaring, midden in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld, èn toch om de hoek. 

Meerdere schepen huren?

Heeft u een grote groep of wilt u een wedstrijdelement aan de vaartocht toevoegen? Huur meerdere schepen tegelijkertijd en organiseer bijvoorbeeld een regatta rond de eilanden van de Marker Wadden of het Forteiland Pampus. Sportief en nog leuk ook.

Boodschappen en catering

Heeft u geen tijd of ruimte meer voor de boodschappen? NAUPAR doet ze graag voor u en bezorgt ze voor vertrek bij u aan boord. Makkelijker kan het niet. 

Alle meerdaagse schepen hebben een goed uitgeruste keuken aan boord, waar u zonder problemen de lekkerste gerechten, een BBQ of een buffet kunt bereiden voor een grote groep. Gaat u deze keer voor gemakkelijk? Laat NAUPAR de catering en een kok die lekker bij u komt koken verzorgen. We vertellen u graag meer over de verschillende cateringmogelijkheden

Keuze uit 16 vertrekhavens

Naast een ruim aanbod aan schepen, kunt u bij NAUPAR ook kiezen uit 16 verschillende op- en afstaphavens. Denk hierbij aan Lelystad, Enkhuizen, Kampen, Hoorn, Harlingen of Amsterdam. Maar ook Volendam, Lemmer, Stavoren en Monnickendam behoren tot de mogelijkheden. 

Met zo veel vertrekhavens om uit te kiezen is er altijd wel eentje bij u in de buurt.

Over NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van vaartochten op traditionele zeilschepen in Nederland. Bij NAUPAR:

  • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen inclusief schipper en bemanning; van vorstelijke schoeners en weelderige barkentijnen tot stoere klippers en sportieve tjalken.
  • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en kunt u bij een hele grote groep zelfs kiezen voor meerdere schepen.
  • bieden de tochten voor ieder wat wils; of u nu wilt ontspannen, vergaderen of actief wilt meezeilen.
  • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert u graag de kneepjes van het zeilen
  • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt.
  • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een onvergetelijk uitje op het water waar u nog lang over napraat