NAUPAR legt uit: hoe bepaal je een mooie route?

Een mooie route varen heeft met meer dan alleen het gewenste vaargebied en de te bezoeken havensteden te maken. Zo is de koers bijvoorbeeld ontzettend belangrijk bij het uitstippelen van een route. Komt de wind schuin van voren, van de zijkant (halve wind) of vanachter (voor de wind)? En hoe stelt u de zeilen hier correct op af? Al deze zaken zijn relevant bij het bepalen van een mooie route.

De verschillende koersen

Een koers is de richting van het schip ten opzichte van de wind. Met een zeilschip kunt u verschillende koersen varen. Komt de wind van achteren, dan noemen we dat "voor de wind". Maar de wind kan ook van de voorkant, zijkant of schuin van achteren komen. Hier hebben we allemaal benamingen voor:

- De wind komt schuin van voren > hoog aan de wind
- De wind komt van schuinachter > ruime wind
- De wind komt van de zijkant > halve wind
- De wind komt van achter > voor de wind

Waar komt de wind vandaan?

Om erachter te komen waar de wind precies vandaan komt, tikt u gewoon de schipper die bij u aan boord is op zijn/haar schouder. Liever zelf ontdekken? Kijk dan eens goed om u heen; de kans is groot dat u al aan de bomen, struiken en vlaggen in de omgeving kunt zien welke richting de wind opwaait. Werp ook een blik op de golven, die vertellen u vaak al genoeg!

Vaargebieden en havensteden

In de meeste gevallen kunt u gewoon over het gewenste vaargebied naar de havensteden van uw keuze varen. Alleen in extreme weersomstandigheden moeten de plannen weleens gewijzigd worden. Hóe u precies bij die havensteden komt en welke route u daarvoor moet varen, is afhankelijk van de windrichting en de te bepalen koers.

Een mooie tocht varen? Stippel samen met de schipper een route uit!