Zo veel keuze I Hoe kies ik het juiste schip?

Welk schip moet ik kiezen

Tjalk, klipper, Barkentijn. Begint het je ook te duizelen bij het zien van de verschillende type schepen? Geen probleem, wij helpen je graag bij de keuze voor het juiste schip. Op onze website kun je veel informatie vinden over de verschillende schepen en we laten aan de hand van foto’s ook zien hoe een schip er vanbinnen uitziet. Daarnaast stellen schippers zich aan je voor in onze blogs en we vragen gasten altijd naar hun ervaringen, die je terug kunt vinden in de reviews bij het schip. Maar bij je keuze is de groepsgrootte, de mate van comfort en waar je bijvoorbeeld wilt varen ook belangrijk om mee te nemen in je overwegingen. Wij zetten de stappen om tot de juiste keuze te komen voor je op een rij.

1. Dagtocht of meerdaagse tocht?

De eerst stap om te bepalen welk schip het beste bij jullie gezelschap past, is om te kijken of het om dagtocht of meerdaagse tocht gaat. Of makkelijker gezegd, wil je blijven slapen aan boord of niet? Wij hebben namelijk schepen met en zonder slaaphutten. De laatste zijn voornamelijk driemasters, zoals de Abel Tasman en de Willem Barentsz. Deze mooie traditionele zeilschepen zijn door hun grootte, ruime dek en faciliteiten bijzonder geschikt voor grote groepen en dagtochten met bedrijven. Maar het zijn ook een fantastische locaties om te trouwen (al onze schepen zijn officiële trouwlocaties) of als je iets te vieren hebt, zoals een verjaardag of jubileum. De schepen met slaapaccommodatie zijn hier uiteraard ook voor geschikt, maar op deze schepen maak je voornamelijk een meerdaagse tocht met je familie, vrienden en of collega’s. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Kom alvast in de stemming met deze video:

2. Groepsgrootte

Hoe groot is jullie groep? Uiteraard maakt het ons niet uit of je met een kleine groep of grote groep mee wilt varen. Wij bieden voor elke groepsgrootte wel een geschikt schip. Maar de groepsgrootte bepaalt ook de keuze van jullie schip. Wist je dat je op onze schepen al kunt meevaren vanaf twaalf personen? Bij een schip zie je op het tabblad specificaties voor hoeveel personen het schip geschikt is. Dit varieert van de Pelikaan, de kleinste tjalk, waar je op kunt slapen met twaalf personen, tot het spiegelretourschip de Soeverein, waar je met maar liefst 44 personen op kunt slapen. Of de wat luxere Summertime, de enige viermaster van Nederland, die slaapplaatsen biedt voor groepen tot veertig personen. Is de groep groter? Ook dat is geen probleem. Je kunt meerdere schepen tegelijkertijd boeken. Onze schippers zijn gewend om samen te varen. En misschien kun je er dan zelfs een competitief element aan toe voegen door bijvoorbeeld een onderlinge zeilwedstrijd te organiseren.

3. Hoeveel comfort willen jullie?

Wil je liever een luxe schip of gaan jullie voor back to basic? Naar wat voor comfort jullie ook op zoek zijn, ook hier bieden we meerdere mogelijkheden. Denk bij comfort vooral aan de grootte van de slaaphut en het aantal douches en toiletten aan boord. Wil je liever iets luxer? Dan kunnen jullie ook kiezen voor een groter schip met een comfort upgrade. Je hebt dan een vierpersoonshut, maar slaapt met maximaal twee personen in de hut.

4. Waar willen jullie varen?

Onze schepen liggen verspreid over zestien verschillende havens aan het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Dus er is eigenlijk altijd wel een haven bij je in de buurt. Wil je met het openbaar vervoer naar het schip, dan is het handig om te weten dat de trein in Enkhuizen, Kampen, Stavoren en Harlingen praktisch naast de haven stopt. Handig om mee te nemen in je overwegingen. Maar je kunt bij de selectie van het schip ook rekening houden met het vaargebied waar je heen wilt varen. Wil je bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden, en heb je niet een hele week, dan is het handig om voor een schip te kiezen dat vertrekt vanuit Harlingen, Makkum of Enkhuizen. De Waddeneilanden zijn vanuit deze plaatsen in een dag te bereiken.

5. Benieuwd wat anderen van het schip vonden?

Nog niet helemaal overtuigd? Misschien helpen de reviews van andere gasten je. Na elke vaartocht vragen we namelijk aan onze gasten hoe ze het schip, de schipper en de zeiltocht hebben ervaren. Indien de klanten hiermee instemmen, plaatsen we deze reviews op onze website. Afgelopen seizoen hebben onze gasten maar liefst dertien schippers een gemiddelde score van 4,5 of hoger gegeven. En dat is best een hoge score op een maximale schaal van vijf. En daar zijn we best trots op.Deze schippers hebben de titel Tophost dan ook dik verdiend.

Extra tip. Hebben jullie iets te vieren?

Als extra en laatste tip geven we je mee dat meerdere schepen een eigen bar met tap hebben. Dus als je iets te vieren hebt, of gezellig de zeiltocht met een vers getapt biertje wilt afsluiten op het dek, dan kan dat. Daarnaast hoef je niet altijd met een grote groep uit eten. Alle keukens zijn goed uitgerust en je kunt er gezellig samen koken. Hebben jullie extra budget en ga je voor makkelijk, dan kunnen we de boodschappen voor jullie doen of zelfs een kok regelen die een lekker menu voor jullie op tafel tovert, terwijl jullie in de salon bijpraten.

Hulp bij de keuze van het juiste schip?

Duizelt het je nog steeds? Onze medewerkers helpen je graag bij de keuze. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ze op. Vertel ze om welke periode het gaat, wat de groepsgrootte is en het budget en of je nog meer wensen hebt. Zij vertellen je dan alles over de diverse mogelijkheden van de schepen, vertrekhavens en vaargebieden. Welk schip het ook wordt, we wensen jullie een geweldige tocht!