Zo veel keuze, hoe kies ik het juiste schip?

Welk schip moet ik kiezen

Tjalk, Klipper, Barkentijn. Begint het je ook te duizelen bij het zien van de verschillende type schepen? Geen probleem, wij helpen je graag bij de keuze voor het juiste schip. Op onze website kun je veel informatie vinden over de verschillende soorten schepen en laten we aan de hand van foto’s ook zien hoe een schip er bijvoobeeld vanbinnen uitziet. Daarnaast stellen schippers zich aan je voor in onze blogs en vragen we onze gasten na de tocht altijd naar hun ervaringen, die je terug kunt vinden in de reviews bij het schip.

Daarnaast zijn bij je keuze voor het schip de groepsgrootte, mate van comfort en waar je bijvoorbeeld wilt varen ook belangrijk om mee te nemen in je overwegingen. Wij zetten de stappen om tot een juiste keuze te komen voor je op een rij.

1. Dagtocht of meerdaagse tocht?

In deze eerste stap om te bepalen welk schip het beste bij jullie gezelschap past, kijken we naar wat voor soort tocht jullie gaan maken. Is het een dagtocht of meerdaagse tocht? Of makkelijker gezegd, wil je blijven slapen aan boord of niet?

Wij hebben namelijk schepen mèt en zonder slaaphutten. De laatste zijn voornamelijk driemasters, zoals de Abel Tasman en de Willem Barentsz. Deze mooie traditionele zeilschepen zijn door hun grootte, ruime dek en faciliteiten bijzonder geschikt voor grote groepen en dagtochten met bedrijven. Maar het zijn ook een fantastische locaties om te trouwen (al onze schepen zijn officiële trouwlocaties) of als je iets te vieren hebt, zoals een verjaardag of jubileum.

De schepen met slaapaccommodatie zijn hier uiteraard ook geschikt voor, maar op deze schepen maak je voornamelijk een meerdaagse tocht met je familie, vrienden, klasgenoten of collega’s. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Kom alvast in de stemming met deze video:

2. Groepsgrootte

De volgende stap is de groepsgrootte. Hoe groot is jullie groep? Uiteraard maakt het ons niet uit of je met een kleine groep of grote groep mee wilt varen. Wij bieden voor elke groepsgrootte wel een passend schip. Maar de groepsgrootte bepaalt ook de keuze van jullie schip. Wist je dat je op onze schepen al kunt meevaren vanaf twaalf personen?

Bij een schip zie je op het tabblad specificaties voor hoeveel personen het schip geschikt is. Dit varieert van de Pelikaan, de kleinste tjalk, waar je op kunt slapen met twaalf personen, tot het spiegelretourschip de Soeverein, waar je met maar liefst 44 personen op kunt slapen. Of de wat luxere Summertime, de enige viermaster van Nederland, die slaapplaatsen biedt voor groepen tot veertig personen.

Is de groep groter? Ook dat is geen probleem. Je kunt bij NAUPAR meerdere schepen tegelijkertijd boeken. Onze schippers zijn gewend om samen te varen. En misschien kun je er dan zelfs een competitief element aan de zeiltocht toevoegen, door bijvoorbeeld een onderlinge zeilwedstrijd tussen de verschillende schepen te organiseren.

3. Hoeveel comfort willen jullie?

Wil je liever een luxe schip of gaan jullie voor back to basic? Naar wat voor comfort jullie ook op zoek zijn, ook hier bieden we meerdere mogelijkheden. Denk bij comfort vooral aan de grootte van de slaaphut en het aantal douches en toiletten aan boord. Wil je liever iets luxer? Kies dan voor een groter schip met een comfort upgrade. Je krijgt dan een vierpersoonshut, maar slaapt met maximaal twee personen in de hut.

4. Waar willen jullie varen?

Onze schepen liggen verspreid over zestien verschillende havens aan het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Dus er is eigenlijk altijd wel een haven bij jullie in de buurt.

Wil je met het openbaar vervoer naar het schip, dan is het handig om mee te nemen in je overwegingen dat de trein in Enkhuizen, Kampen, Stavoren en Harlingen praktisch naast de haven stopt. 

Maar je kunt bij de selectie van het schip ook rekening houden met het vaargebied waar je heen wilt varen. Wil je bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden en heb je niet een hele week, dan is het handig om voor een schip te kiezen dat vertrekt vanuit Harlingen, Makkum of Enkhuizen. De Waddeneilanden zijn vanuit deze plaatsen al in een dag te bereiken.

5. Benieuwd wat anderen van het schip vonden?

Nog niet helemaal overtuigd? Misschien helpen de reviews van andere gasten je. Na elke vaartocht vragen we namelijk aan onze gasten hoe ze het schip, de schipper en de zeiltocht hebben ervaren. Indien de klanten hiermee instemmen, plaatsen we deze reviews op onze website.

Extra tip. Hebben jullie iets te vieren?

Als extra en laatste tip geven we je mee dat meerdere schepen een eigen bar met tap hebben. Dus als je iets te vieren hebt, of gezellig de zeiltocht met een vers getapt biertje wilt afsluiten op het dek, dan kan dat.

Daarnaast hoef je niet altijd met een grote groep uit eten. Alle keukens op de schepen zijn goed uitgerust en je hebt alle ruimte om gezellig samen te koken. Hebben jullie extra budget en ga je voor makkelijk, bekijk dan de cateringmogelijkheden of regel een kok die een lekker menu voor jullie op tafel tovert, terwijl jullie gezellig in de salon bijpraten.

Hulp bij de keuze van het juiste schip?

Duizelt het je nog steeds? We helpen graag! Lees meer informatie op onze servicepagina "Hulp bij het zoeken naar beschikbare schepen", of maak online een afspraak met een van onze medewerkers. Zij laten je graag via (video)bellen zien hoe het werkt.Onze medewerkers helpen je graag bij de keuze. Natuurlijk kunt u opok vrijblijvend een offerte aanvragen of direct contact op nemen met onze medewerkers. Vertel ze om welke periode het gaat, wat jullie groepsgrootte is, het budget en of je nog meer wensen hebt. Zij vertellen je vervolgens alles over de diverse mogelijkheden van de schepen, vertrekhavens en vaargebieden. Welk schip het ook wordt, we wensen jullie een geweldige tocht!

Meer lezen?

Tips organiseren uitje5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijdenWeekendjes weg met een schip I Activiteiten waarmee je de bruiloft op een schip nog leuker maakt I Bijzondere bestemmingen aan IJsselmeerDaarom is schip de perfecte accommodatie voor schooluitjeDroogvallen op de Waddenzee5 bestemmingen aan het MarkermeerPimp bedrijfsfeest op met sportieve activiteiten I Handige inpaklijst I Uitwaaien op de Wadden I Bestemmingen voor vrijgezellenfeest I Plasticvrije tips voor aan boord