Arrangementen en programmaideeën van en naar Makkum

Bekijk alle

Populaire schepen uit Makkum

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Makkum

Makkum, ook wel ‘poort naar de waddenzee genoemd’, is één van de prachtige vissersdorpjes aan het IJsselmeer en is ontstaan rond de kerk op de St. Maartensterp. Makkum zou zonder twijfel de 12de stad kunnen zijn in de Provincie Fryslân. Makkum heeft een stedelijke structuur uit de eerste helft van de 17de eeuw, met statige koopmanshuizen en rijk versierde woningen.

Aardewerk

Door haar ligging aan de kust, was Makkum van oudsher een haven- en vissersplaats en het centrum van de aardewerkindustrie. Er waren onder andere steenfabrieken, panwerken, hout-, olie-, papier- en pelmolens, scheepswerven en meer dan 100 kalkovens. Nog steeds is Makkum beroemd om het vier eeuwen oude aardewerk van de familie Tichelaar (een 'tichelaer' was een tegelschilder) en het jongere bedrijf Altena & Krooyenga. Via de Moren kwam in de 17e eeuw de Perziche techniek via Italië naar Nederland en Makkum. Overal ter wereld hangt het Friese porselein, dat op geheel eigen wijze gebakken en met de hand beschilderd wordt. Het Koninklijke Tichelaar Makkum is de enige overgebleven fabriek van tinglazuur aardewerk in Nederland.

Bezienswaardigheden

Nu heeft Makkum ook op het gebied van scheepsbouw en watersport een magische klank. De prachtige boulevard aan de IJsselmeerkust met zijn boetiekjes, het strand, de pier en de gezellige terrasjes, heeft een zuidelijke allure. Andere bezienswaardigheden zijn de 17de eeuwse waag midden in het centrum van Makkum, waarin nu het VVV kantoor is gevestigd. In de haven staan een oud kanon en de leugenbank die u uitzwaaien als u vertrekt of opwachten als u aankomt.