Challenge I Plasticvrije tips voor aan boord

Plasticvrije tips voor aan boord

Dagelijks maken we gemiddeld zo’n zeven plastic verpakkingen open. Alleen al in Amerika worden er meer dan 30 miljoen plastic waterflesjes per minuut gekocht en elke minuut worden er wereldwijd meer dan een miljoen plastic tasjes gebruikt, voor gemiddeld 12 minuten. Het is dus tijd voor actie.

Wij dragen graag bij aan het verminderen van plastic. Waarom? Omdat de productie, verbranding en recycling van plastic en plasticvervuiling een rol spelen in klimaatverandering en omdat er iedere minuut een vuilniswagenlading aan plastic afval in zee belandt. Plastic dat niet vergaat, maar langzaam uiteen valt in kleine deeltjes microplastics. Het zit inmiddels overal. Ook in het water waar we met zoveel plezier op varen, bleek laatst tijdens een zeiltocht met Dopper en de Ocean Movement. Door wegwerpplastic te vermijden en te kiezen voor alternatieven, voorkomen we dat er nog meer plastic deeltjes in het water belanden. Het zijn kleine stapjes, maar elke stap is er een. Doe je mee aan deze uitdaging?

Welke plasticvrije keuzes kun je makkelijk zelf maken

Het meeste plastic wordt gebruikt als verpakking, maar liefst 40%. Helaas wordt die verpakking maar eenmalig gebruikt en is het meeste niet recyclebaar. Vandaar dat we deze uitdaging beginnen bij het vermijden van wegwerpplastic bij de boodschappen en in de kombuis.

  • Vergeet plastic wegwerpflesjes met water. Het water aan boord van de schepen is prima te drinken en er zijn voldoende glazen voor iedereen. Ga je op pad? Maak dan gebruik van een herbruikbare waterfles. Dat scheelt toch al gauw heel wat flesjes. Witst je dat er wereldwijd iedere minuut een miljoen plastic flesjes worden gekocht?
  • Laat wegwerpbekers liggen. Aan boord zijn voldoende kopjes en glazen aanwezig voor grote groepen en je kunt natuurlijk altijd je herbruikbare drinkbeker meenemen.
  • Neem een eigen broodtrommel mee voor de lunch. Zo vermijd je plastic zakjes om je lunch in me te nemen als jullie op excursie gaan
  • Vermijd overbodige plastic verpakkingen. Laat bijvoorbeeld koekjes, repen en/of snoepgoed die individueel verpakt zijn liggen in de winkel en kies voor alternatieven.
  • Koop groenten en fruit los en snijd lekker zelf. Gezellig en je vermijdt hiermee voorgesneden groenten. Die zijn natuurlijk wel handig, maar zijn vaak in plastic verpakt. Neem als alternatief bijvoorbeeld een eigen zakje mee om de groenten in te doen of ga naar de lokale markt waar je alles zonder verpakking kunt kopen. Zo vermijd je plastic, eet je lokaal en ook nog eens van het seizoen. Beter voor het klimaat kun je het niet doen.
  • Kies voor kartonnen verpakkingen. Rijst, havermout en pasta zijn bijvoorbeeld ook in papieren verpakkingen te verkrijgen.
  • Zet koffie met een filter. Aan boord van de meeste schepen gebruiken we filterkoffie dat scheelt weer heel wat plastic cupjes.
  • Kies voor een houten afwasborstel. Een goed alternatief, omdat deze na gebruik beter recyclebaar is. Daarnaast zijn er ook natuurlijke alternatieven voor schuursponsjes en schoonmaakdoekjes.
  • Koop geen nieuwe plastic tassen. Neem je eigen boodschappentassen of herbruikbare (opvouwbare) kratten mee of als je er ruimte voor hebt een bolderkar zoals deze gast laatst deed.
  • Recycle. Als jullie toch iets van plastic hebben gekocht, bewaar het dan apart en gooi het na de zeiltrip in de plastic afvalbak.
Met deze stappen reduceren jullie al heel wat plastic afval aan boord. Bravo! We zijn heel benieuwd hoe dat er uit ziet. Maken jullie voor ons een foto van de plastic vrije inkopen of tag #naupar of @naupar op de social media. Succes met jullie plasticvrije missie.

Nog een laatste tip om je plastic voetafdruk verkleinen

De Plastic Soup Foundation geeft nog meer tips over wat jij kunt doen aan de plastic soup. Dat doen ze o.a. met de app My Little Plastic Footprint ontdek je welke plastic items je gebruikt, waar je kunt verminderen en welke alternatieven er zijn. Zo kun je stap voor stap je plastic voetafdruk verder verminderen.

Zelf op Plastic Soup Expeditie of een zeiltocht maken?

Speciaal voor scholen en bedrijven hebben we het arrangement de Plastic Soup Expeditie ontwikkeld. Maar jullie kunnen natuurlijk ook gewoon een leuke zeiltocht maken over het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee. Bekijk het uitgebreide aanbod of neem contact op met onze medewerkers. Zij weten precies welk schip of arrangement bij jullie verwachtingen en wensen past.

Meer lezen?

Een week leren, ontdekken en groeien op de Waddenzee I Waterful weekend met Dopper I Hoe kies ik het juiste schip I Tips organiseren uitje I Uitwaaien op de Waddeneilanden I Droogvallen op de Waddenzee I 5 bijzondere natuurbestemmingen