Met de kerk op zomervakantie | Op een schip vrienden binnen een week

Klant interview EJEBC

Een bonte groep veertien- tot zeventienjarigen van de EJEBC (Fusie van protestantse jongeren Epiphanias, Bethlehem, Caroline) in München, vertrok vanuit Harlingen voor een ontspannen zomervakantie op Nederlandse wateren. Hoewel veel van de 29 jongeren elkaar nog niet kenden, hadden ze een geweldige tijd aan boord van de Linde en gingen ze na een week als vrienden weer van boord.

Zeilen op de Waddenzee: een heerlijke zomervakantie

Elk jaar organiseert de EJEBC in München een zomerkamp, waar jongeren de kans krijgen om een ontspannen en vooral onvergetelijke tijd te hebben en volop van de zomer te genieten. Dit jaar gingen ze weer op reis met een schip van NAUPAR. Niet voor de eerste keer - ze hebben de afgelopen jaren een paar keer op verschillende NAUPAR-schepen de zomerkampen doorgebracht.

De jongeren konden zich individueel inschrijven. De meesten kenden elkaar niet en hadden ook geen zeilervaring. Best spannend dus voor veel jongeren. Maar het verliep allemaal probleemloos: “De feedback van de jongeren was steeds positief. Alles verliep soepel, we werden al snel een hechte groep”, vertelt Felix, een van de begeleiders vanuit de kerkgemeenschap. “Hoewel de jongeren elkaar van tevoren niet kennen, ontstaat er op een boot bijzonder snel een gevoel van eenheid. Iedereen moet letterlijk de handen ineenslaan.”

Overnachten onder de sterrenhemel

De jeugdgroep vertrok vanuit Harlingen naar Medemblik, toen door naar Makkum, Texel en Terschelling en via Vlieland gingen ze weer terug naar Harlingen. De laatste nacht lag het schip niet in de haven, maar vlak daarvoor: "Het was heerlijk om de nacht door te brengen onder de heldere sterrenhemel bij Harlingen, dat was een indrukwekkende ervaring", zegt Felix.

De groep heeft een mooie reis gehad, met veel nieuwe ervaringen: “We zijn begonnen met kennismakingsspelletjes, zodat iedereen elkaar kon leren kennen. Daarna speelden we een spel waarbij de jongeren puzzels moesten oplossen om uit te vinden wie de ‘moordenaar’ op het schip was”, legt Felix uit. Ook was er volop ruimte voor creativiteit, zoals het ontwerpen van T-shirts of armbanden en voor vrije tijd. Een andere, heel bijzondere ervaring was het droogvallen. "Dit is zeker een hoogtepunt van de reis. Dat zou iedereen op een zeilschip moeten doen", vertelt Felix enthousiast. Maar ook in de havens was er veel te beleven. De jongeren leerden daar andere jeugdgroepen kennen en konden het goed met ze vinden. “Wie had gedacht dat je terug zou komen van een zeiltocht in Nederland met nieuwe vrienden uit Berlijn of Zwitserland?”

Verantwoordelijkheid nemen creëert een gemeenschapsgevoel

“Wat een reis op een schip zo uniek maakt, is dat je zelf een beslissende rol hebt in wanneer je aankomt op de gewenste bestemming”, zegt Felix. Hij benadrukt hoe goed de groep onderling samenwerkte en hoe de jongeren respectvol met elkaar omgingen. De groep was ook verantwoordelijk voor de catering: koken, boodschappen doen en in teams opruimen. "We wisselden de teams steeds af, zodat iedereen verantwoordelijk was voor elke taak." Deze onderlinge zorg en verantwoordelijkheid versterkte natuurlijk ook de groepsvorming onder de jongeren.

De begeleider is ook lovend over de bemanning van het schip de Linde. “We hebben eerder met de schipper gezeild en specifiek naar hem gevraagd voor deze trip. De maat kenden we nog niet, maar we vonden haar ook erg leuk. Ze is echt goed met jonge mensen. Ook de ochtendbriefing over de route verliep goed. Omdat je door de wind en andere invloeden niet ver van tevoren kunt plannen, is deze ochtendbriefing erg belangrijk. Samen vonden we altijd een route die bij iedereen paste.”

Tips en souvenirs

Felix benadrukt vaak het "wij-gevoel", dat snel ontstaat op een schip. Een groep vreemden, die in zeer korte tijd is uitgegroeid tot een gemeenschap en waarin veel nieuwe vriendschappen zijn ontstaan - kan een zomerkamp voor jongeren beter verlopen? Iedereen kijkt uit naar de reünie die nog moet komen. Felix vertelt dat de jongeren dan nog een mooi souvenir krijgen: “Tijdens de reis konden de jongeren een groet of een gedeelde herinnering schrijven op kleine kaartjes. Die kaartjes doen we voor ze in een flesje.” Een prima idee om de herinneringen aan een fijne zomervakantie en veel nieuwe vrienden nog lang te bewaren. En Felix geeft nog een laatste tip: “Neem een klein handkarretje mee voor de zeiltrip. Dat maakt winkelen in de havensteden een stuk makkelijker.”

Ook op reis met NAUPAR?

Wil je ook op reis met NAUPAR? Bekijk het aanbod van de verschillende traditionele zeilschepen. Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze medewerkers. Zij weten het beste welk schip of arrangement bij jullie gezelschap en verwachtingen past. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Lees meer

Werkweek scholengemeenschap Speyer | Stader Flotte | 3 dagen Ijsselmeer met IVKO Wat is droogvallen met een schip? | Met de Linde droogvallen op het WadArtikel Columbus Travel Verzeild op de WaddenzeeAndries Terpstra, schipper van de Linde