Klantverhaal I De Stader Flotte vaart met acht schepen over het IJsselmeer

Klantverhaal-Stader-Flotte-IJsselmeer
Tijdens de herfstvakantie zeilden maar liefst acht schepen met de Stader Flotte uit Duitsland over het IJsselmeer. De ruim tweehonderd jongeren maken deel uit van het Protestant-Lutheraans kerkgenootschap Stade. De Stader Flotte zeilt al twaalf jaar op de schepen van NAUPAR. Een mooi moment om eens te vragen naar hun ervaringen. We spraken bij terugkomst met Anette Hoffmann en Alfred Goldenstein, twee begeleiders van de groep. We vroegen ze naar het doel van het project en de ervaringen van de afgelopen week.

Hoe doen jullie dat met meer dan 200 jongeren op stap?

Met zo veel tieners op reis en dan ook nog eens verdeeld over acht schepen, dat is vast niet eenvoudig. De begeleiders van de Stader Flotte draaien hun hand er niet voor om. Ze hebben deze reis al vaker gemaakt. Dit jaar startten ze de zeilreis in Nederland in de haven van Lelystad, ze zeilden naar Hoorn en vervolgens naar Enkhuizen. Daar hadden ze een hele speciale dienst in een kerk. Acht tieners werden ter plaatse gedoopt - een ontroerende ervaring voor alle aanwezigen. Ze vieren het met een avondmaal en zelfgebakken brood. Het klassieke orgel in de kerk werd vervangen door een verscheidenheid aan andere muziekinstrumenten. We hadden ook dagen dat het weer iets minder was, maar er waren genoeg alternatieven om de groep mee bezig te houden. Zo hadden de schippers een soort tienkamp en later nog disco georganiseerd en waren er aan boord genoeg leuke spelletjes. 

Hoogtepunt: het vlootfeest

In Stavoren vond het absolute hoogtepunt van de groep plaats: het vloot-feest. Op elk schip hadden de jongeren een thema bedacht en het schip met bijpassende activiteiten aangekleed. Zo waren de Grietje en de Anna Trijntje omgetoverd tot het Wilde Westen. Op de Ambiance en Alliantie gingen we naar de Wereld van de zeven zeeën, met veel spelletjes en een speurtocht. Op de Utopia en Actia gingen we naar de jungle en op de Pouwel Jonas en Medusa waanden we ons even in het Verre Oosten en konden we zelfs een Henna-tattoo laten maken De jongeren hadden er veel werk van gemaakt en het was een zeer bijzonder feest. 

Wat is het doel van de reis?

Anette Hoffmann, projectleider, concludeert: "Ons doel is om christelijke waarden, zoals liefdadigheid en respect, over te brengen en de jongeren deze waarden te laten ervaren. Dit werkt heel goed op een zeilschip. "De tieners hebben verschillende dagelijkse taken te doen, zoals koken en schoonmaken. Iedereen moet aanpakken en meehelpen om de zeiltocht tot een succes te maken. Dit versterkt het gemeenschapsgevoel enorm, voegt Diaken Alfred Goldenstein toe. Hij is vanaf het begin bij deze projecten als begeleider betrokken. "Iedereen doet mee en leert iets, ook de volwassenen. We willen laten zien dat de jongeren deel uitmaken van onze gemeenschap en ze ook ruimte geven om vragen te stellen die ze niet zouden durven stellen in de klas of in dagelijkse situaties. Ze ervaren ons hier in een andere omgeving. Dat creëert een nieuwe vorm van vertrouwen." Schipper Sven vat het kort samen:" We zitten allemaal in dezelfde boot." Er is geen betere manier om de week samen te vatten!

Tip voor andere groepen: vissersmonument in Urk

Op de groep maakte vooral het bezoek aan Urk, en dan met name het vissersmonument, grote indruk. Urk is groot geworden met vissen, maar onder de vissers zijn ook veel slachtoffers gevallen, omdat schippers door slecht weer niet terugkeerden van hun tochten op zee. Het monument herdenkt deze slachtoffers en het verhaal ontroerde de hele groep.

De organisatie verliep vlotjes

"De schippers en maten zijn geweldig", vertelt Anette Hoffmann. "Ze reageren altijd op de kinderen en hun behoeften." Op de vraag wat ze de volgende keer zouden doen, antwoorden Anette Hoffmann en Alfred Goldenstein: "Alles! Er is altijd iets nieuws te ontdekken, geen jaar is hetzelfde. De kinderen zijn altijd anders en ook de route varieert. Daarom zijn we ook blij met het advies van de schippers. Voor ons waren de kinderen, de schippers en de matrozen het hoogtepunt van de reis. Al met al was het een geweldige week, waarin de begeleiders en de jongeren allemaal veel samen hebben geleerd.”

We danken de Stader Flotte voor hun langdurige vertrouwen in NAUPAR en kijken uit naar het volgende jaar!

Ook een keer een trip met een groep jongeren maken?

Onze traditionele zeilschepen zijn ideaal voor jeugdreizen, schoolreizen of kerkgroepen. Nieuwsgierig? Vraag dan een vrijblijvende een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welke schepen bij uw groep en doel passen en informeren jullie graag over de vele mogelijkheden.