Tophost Andries Terpstra | Droogvallen en dan mijn gasten het Wad écht laten ervaren, prachtig!

Tophost en schipper Andries Terpstra Linde

Andries, de schipper van driemastklipper Linde had ook kok, hotelmanager of waddengids kunnen worden. Koken doet hij namelijk heel graag en hij zou het ook best voor zijn gasten willen doen. ‘Maar ja, je moet keuzes maken. Als ik aan het varen ben, dan kan ik niet de hele dag in de keuken staan. En ik vind het varen met gasten zo leuk, dat ik dat niet wil opgeven!’

‘Ik vind het leuk om het mensen naar de zin te maken. Wat dat betreft had ik dus ook hotelmanager kunnen worden. Maar ja, dan moet ik het water missen en dat zou ik niet willen. Het is zo mooi om met de krachten van de natuur te werken. En je gaat vooruit zonder herrie te maken, dat vind ik ook mooi. Het is de combinatie van het buiten zijn en de eenheid met de natuur. En om dat te delen met een leuke groep mensen, dat is fantastisch.’

Al dertig jaar varen op het Wad

Andries vaart met zijn stoere klipper bijna altijd op de Waddenzee. Logisch, want de thuishaven van de Linde is Harlingen; zodra je de haven uit vaart, ben je op het Wad. En dus vaart de Linde veel naar de eilanden en laat Andries het schip droogvallen op het Wad. ‘Ik vaar al dertig jaar op het Wad, dus ik weet er heel veel van en dat geef ik mijn gasten ook graag mee.’

Op mijn vraag hoe hij aan al die kennis komt, antwoordt Andries: ‘Ik luister graag naar andere mensen, die er mooi over kunnen vertellen. Ik heb ook veel met biologen gesproken en veel boeken gelezen. Bovendien, door veel op het Wad te zijn, leer je er steeds meer over. Je ziet veel en maakt veel mee en dan ga je je daarin verdiepen. Voor gasten is dat ook leuk, want zij hebben gelijk een natuurgids bij zich.’

Belevingsonderwijs

Omdat Andries zo dol is op het Wad, heeft hij er bewust voor gekozen om alleen kano’s mee te nemen voor gasten: ‘Met de kano’s kan je mooi rondpeddelen als we droogvallen of in de haven liggen. Ik heb met opzet geen speedboot bij me, want dat vind ik niet zo prettig op het Wad. Het is niet voor niets UNESCO-erfgoed en daar wil ik niet zoveel lawaai maken. Ik wil mijn gasten graag de rust en de stilte van de natuur laten ervaren.’

‘Soms ga ik ook lekker met ze vissen. Of we gaan met een schep het Wad op en dan gaan we gaten graven. Kijken wat je tegenkomt. Schelpjes en beestjes zoeken. Dat is voor kinderen en jongeren ook heel mooi: het is belevingsonderwijs. Ze leren daar zoveel van. Misschien wel veel meer dan uit een biologieboek!’

Historisch Harlingen als thuishaven

Het historische havenstadje Harlingen is voor de gasten van Andries een leuk begin- of eindpunt van de reis. Voor liefhebbers van geschiedenis is er genoeg te zien: oude pakhuizen, steegjes, dijkjes en doorgangetjes, de Leeuwenbrug met vier wakende leeuwen, of de replica van het expeditieschip van Willem Barentsz, waarmee hij naar Nova Zembla voer.

Lekker op een terras zitten, tot de Linde klaar is voor vertrek, is ook een prima optie. Een bezoekje aan de bierbrouwerij is overigens ook de moeite waard. Met andere woorden, gasten kunnen hun weekend of week makkelijk aanvullen met een bezoek aan Harlingen.

De Linde: een stevig, veilig en luxueus schip

De wensen van gasten zijn door de jaren heen wel wat veranderd. Zo willen ze toch wat meer comfort en luxe dan dertig jaar geleden. ‘Mensen zijn natuurlijk ook wat mondiger geworden en met de komst van het internet kunnen ze ook beter vergelijken. Gelukkig is de Linde een stevig, veilig en luxueus schip, dus ze voldoet eigenlijk altijd aan de wensen van mijn gasten.’

Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van zijn gasten, heeft Andries inmiddels een vaatwasser en een televisie aan boord. ‘Er waren meerdere gasten die op een gegeven moment aangeven dat ze ’s avonds wel graag een voetbalwedstrijd wilden zien, of de Olympische Spelen. En ik heb nu ook Wifi aan boord. Maar ik vind dat ook wel een beetje jammer. Als ik nu zeg: ‘we gaan overstag’, dan zeggen mijn gasten: ‘Eerst even mijn spelletje afmaken’. Of ik wijs ze op een mooie zandplaat met zeehonden. En dan zeggen sommigen: ‘Ik heb op mijn mobiel al zeehonden bekeken’.

Alles weer strak in de lak

Om de Linde luxe en veilig te houden doet ook Andries in de winter veel aan onderhoud. Ook deze winter heeft hij weer alles mooi in de lak gezet en de keuken onder handen genomen. ‘Gasten komen daarvoor soms echt bij mij terug. Ik heb een groep die al twintig jaar met mij meevaart. En daarvoor verzin ik ieder jaar weer iets nieuws: nieuwe lampen, of een nieuw kleurtje op de wand. Anders wordt het zo voorspelbaar voor ze. En bovendien, zo zien ze ook dat ik voortdurend aan onderhoud doe. En qua activiteiten probeer ik ook steeds weer iets nieuws te verzinnen, of om ergens heen te varen waar we nog niet eerder zijn geweest. Hoewel zij eigenlijk altijd het liefste naar Terschelling gaan. Ik ben wel met ze naar andere eilanden gevaren, maar die konden in hun beleving toch niet op tegen Terschelling.’

Meevaren met SAIL Amsterdam

Deze zomer vaart Andries al voor de vierde of vijfde keer mee met de SAIL Amsterdam. De eerste tochten zijn alweer geboekt door een aantal bedrijven. Andries vindt het mooi om met de SAIL Amsterdam mee te varen. Ook al is het natuurlijk niet te vergelijken met de weidsheid en de stilte van het Wad. ‘Meevaren met SAIL Amsterdam is zo spectaculair! Al die schepen die vanuit IJmuiden richting Amsterdam varen: hele grote schepen, allerlei kleine bootjes ertussendoor en dan wij ook nog. Dat is een hele optocht! Ik heb wel eens gehad dat ik achteromkeek en dan zat er een heel groot schip achter me, waarvan de kluiver* bijna over mijn schip heen stak. Zo dicht zit je op elkaar. Die hele grote tallships, dat zijn ook hele mooie schepen. De grootste die meevaart is ongeveer 120 meter lang!’

‘Het publiek waarmee je vaart is wel anders dan de groepen waarmee ik normaal vaar. Bij SAIL Amsterdam zijn het allemaal zakenmensen, want schepen worden eigenlijk alleen geboekt door bedrijven die een schip afhuren voor hun relaties of medewerkers. Een tocht duurt vaak maar een paar uur, dus je doet meestal twee van dit soort tochten per dag en daardoor bouw je wat minder een relatie op met je gasten dan wanneer ze een heel weekend of zelfs een hele week aan boord zijn.

Gebouwd in 1910, als motorschip

De Linde is nu dus een zeilschip, maar ze is in 1910 gebouwd als motorschip. ‘Dat begon toen een beetje op te komen. De scheepsbouwers begonnen ook wel in te zien dat alleen afhankelijk zijn van de wind niet altijd handig is. Zeker niet voor een vrachtschip dat het liefste zo snel mogelijk van A naar B moet. En, leuk weetje, de motor die toen in het schip gezet is, draait nog steeds! Niet meer in de Linde, die heeft ondertussen een nieuwe motor, maar in een sleepboot.’ Uiteindelijk is de Linde in 1990 omgebouwd tot zeilschip en in 2008 heeft Andries haar gekocht.

Ook eens meevaren op de Linde?

Als u een dag, weekend, of misschien wel een week wil meevaren op de Linde, dan kan dat natuurlijk. Schipper Andries staat voor u klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel een van onze medewerkers. Zij adviseren u graag over de mogelijkheden met de Linde.

* Een driehoekig zeil aan de boegspriet van een schip. De boegspriet (of kluifhout) kan meters voor de boeg uitsteken.
 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Artikel Columbus Travel Verzeild op de Waddenzee met de LindeRoutesuggestie - Zeilen op de Waddenzee | Met de Linde de Waddenzee op | Droogvallen en wandelen over de zeebodem | Tripsuggestie Vlieland | Zeilen naar de Waddeneilanden I Bestemming Terschelling I Texel op je bucketlist