Droogvallen met een schip: wat is dat?

U heeft vast wel eens van de term "droogvallen" gehoord, maar wat is het nou precies? En waar moet de schipper op letten wanneer hij/zij besluit om dit te doen? NAUPAR legt het u graag uit! In het kort: droogvallen is het stilleggen van een schip bij eb op een zandbank in het water. Plan een meerdaagse vaartocht richting de mooie Waddenzee en ervaar het zelf!

Waarom droogvallen?

Voor veel van onze gasten is het droogvallen een absoluut hoogtepunt van de vaartocht. Wanneer de waterstand het laagst is en het schip is drooggevallen, kunt u over de bodem van de zee wandelen. En hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze dát gedaan hebben? De schepen van NAUPAR vallen tijdens de meerdaagse tochten – wanneer het weer en het tij het toelaten – vrij regelmatig droog op de Waddenzee. Verken het Wad te voet en wie weet spot u in de verte nog wel een zeehond!

Bekijk de timelapse die is gemaakt door de Klipper Ambiance:

Tips voor droogvallen

Hoewel men vaak denkt dat droogvallen op mooi, schoon zand het beste is, is juist het tegenovergestelde ideaal: droogvallen doen onze schippers het liefste op een zachte, meer bergachtige zeebodem. "Mooi, schoon zand" is namelijk vaak erg hard en voor een droogval-sessie is een zachte bodem beter geschikt. Hier blijft het schip simpelweg beter op liggen. Omdat het belangrijk is dat het schip rustig en veilig "contact maakt" met de bodem, is het ook belangrijk dat het water kalm is. Wanneer de wind hard waait en de golven hoog zijn, is droogvallen geen aanrader. En tot slot: de schipper zal altijd voor een plek aan de hogerwal kiezen! Dit is de wal waar de wind vandaan komt. Dus als de wind van noord naar zuid waait, dan kiest de schipper voor een plek aan de noordzijde.

Droogvallen met NAUPAR

Ook tijdens de tochten van NAUPAR wordt er, wanneer het kan, drooggevallen. Dit is voor de gasten aan boord een unieke ervaring. Wees er wel van bewust dat we niet met al onze schepen kunnen droogvallen. Mocht dit dus wel echt een wens van u zijn, geef dat dan van te voren bij de medewerkers van NAUPAR aan. Ook is het naast de weersomstandigheden afhankelijk van eb en vloed; heeft u wél het juiste schip geboekt, maar geen tijd om circa zes uur op eb en vloed te wachten, of werken de wind en stroming niet mee? Dan gaat het droogval-avontuur deze keer helaas niet door.

Meer informatie over droogvallen op de Waddenzee?

Wilt u ook een keer droogvallen op de Waddenzee? Vraag vrijblijvend informatie aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers, zij informeren u graag over de vele mogelijkheiden met een platbodemschip.