Een milieuvriendelijk alternatief voor stedentrips: een schoolreis op een traditioneel schip

Blog milieuvriendelijk schooluitje

De jongere generatie is erg milieubewust en veel jongeren willen geen korte afstanden meer afleggen met het vliegtuig. Een schoolreisje op een traditioneel zeilschip is daarom het perfecte alternatief. Tijdens een zeiltrip komen pedagogische aspecten, educatie en fun mooi bij elkaar. Daarnaast kunt u tijdens de trip aandacht schenken aan thema’s zoals de ecologische voetafdruk, duurzaamheid en de impact van leven op een milieuvriendelijke manier. En dat is nog niet alles, er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een schoolreisje op een schip.

1.    Vergeet het vliegtuig en pak de bus naar de vertrekhaven

Ongeacht vanuit welke hoek u komt, voor een schoolreisje in Nederland hoeft u niet het vliegtuig te pakken. De bus is bijvoorbeeld een minder milieubelastend alternatief, vooral als deze volledig bezet is. Daarnaast kunt u bij NAUPAR kiezen uit maar liefst 16 verschillende havens rond het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee, dus er is altijd wel een haven bij u in de buurt. 
 

2.    Ervaar de stilte tijdens het zeilen

Met een eco-vriendelijke reis naar de haven heeft u een eerste stap gezet bij het ontwikkelen van een milieuvriendelijke schoolreis. Maar het is ook fijn als de accommodatie enigszins duurzaam is. Onze schepen varen zoveel mogelijk zonder de motor te gebruiken. Niet alleen is het leuker om op de wind naar de volgende bestemming te zeilen, maar het is ook een bijzondere manier om de stilte te ervaren. De motor wordt alleen gebruikt om een haven in en uit te varen, of als de wind het laat afweten. Wordt de motor toch gebruikt dan wordt de vrijgekomen CO2- op sommige schepen, zoals bijvoorbeeld de Tjalk Medusa, gecompenseerd. 

3.    Ook schippers besteden aandacht aan het thema duurzaamheid

Veel schippers willen de reis zo duurzaam mogelijk maken. Zo worden er aan boord van de Klipper Pouwel Jonas voornamelijk Fairtrade producten, biologische ingrediënten én milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Daarnaast doen ze er alles aan om verspilling van voedsel te voorkomen en de berg plastic flessen tegen te gaan, door bijvoorbeeld een sodastream aan boord te hebben. Hiermee kunt u zelf frisdrank maken en plastic flessen hergebruiken. 

4.    Natuurlijk ook ruimte voor fun

Aan activiteiten tijdens het zeilen geen gebrek. Leerlingen kunnen de zeilen hijsen, plaatsnemen achter het roer, helpen bij het navigeren, leren knopen, zelf een armbandje maken of lekker chillen aan dek en samen met klasgenoten een spelletje spelen. En dat alles zonder CO2-uitstoot. Ook de bestemmingen hebben veel te bieden. Of u nu kiest voor een stranddag, een museum of een stadswandeling: de meeste havens liggen op loopafstand van het stadscentrum en de bezienswaardigheden zijn vaak te voet bereikbaar. Maar u kunt ook samen met de klas de fiets pakken, om bijvoorbeeld een Waddeneiland te ontdekken. 
 

5.    Educatie, samenwerken en fun in een

Teambuilding, kennisoverdracht, avontuur en plezier komen samen tijdens een schoolreis op een schip. Leerlingen brengen veel tijd door met hun klasgenoten, koken samen, spelen spelletjes, zeilen, zwemmen en nog veel meer. Ze ontdekken verschillende steden, maken kennis met de lokale cultuur en bezoeken leuke musea zoals bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum, het openlucht museum in Enkhuizen. En duurzaamheid staat deze activiteiten niet in de weg. Sterker nog: u kunt een hele leuke schoolreis samenstellen boordevol leuke activiteiten en toch duurzaam zijn. Tijdens een zeiltocht ervaren studenten hoe het is om op de reis zelf milieuvriendelijk bezig te zijn en zo verhoogt u het bewustzijn van duurzaamheid onder de studenten.
 

Ook een duurzaam schoolreisje organiseren?

Bent u op zoek naar en milieuvriendelijk alternatief voor uw schoolreis? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een schoolreis op een traditioneel zeilschip of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden.