4 redenen waarom een meerdaagse schoolreis op een schip zo leuk is

Blog Werkweek of schoolreis op een schip in Nederland
Niets zo spannend als het plannen van een uitje met de klas. Waar ga je heen? Wat wil je doen? En hoe zorg je ervoor dat het niet saai wordt? Wist je dat je niet ver hoeft te reizen om iets nieuws te ontdekken? Nederland heeft namelijk heel veel te bieden.

En, met een schip kom je op plaatsen waar je normaal niet kunt komen. Heb je bijvoorbeeld wel eens op de zeebodem van de Waddenzee gelopen? Of aangelegd bij een onbewoond eiland? Van een schip geslingerd in het IJsselmeer? Doe het deze keer eens anders en ontdek samen met je klasgenootjes Nederland vanaf het water. Laat je verrassen door de mooie natuur en de leuke havenplaatsjes met elk een uniek verhaal en bijzondere geschiedenis. Wedden dat je verrast wordt en een onvergetelijke tijd beleeft? 

1. Ontdek Nederland op een andere manier

Heb je wel eens gehoord van de Ommelebommelestien, de scheepsjongens van Bontekoe of een drijvende kelder? Tijdens een zeiltocht door Nederland kijk je met andere ogen naar je omgeving en merk je dat er nog zoveel te ontdekken valt over Nederland.

Als je bijvoorbeeld langs de oude visserplaatsjes aan het IJsselmeer en Markermeer vaart, ontdek je nog veel uit de tijd van de oude Zuiderzee. Toen de Afsluitdijk nog niet bestond, leefden de bewoners van plaatsen zoals Enkhuizen, Stavoren, Hoorn, Volendam, Edam en Marken nog aan zee. Zout water! Kun je je dat voorstellen? Als je goed zoekt op bepaalde strandjes aan het IJsselmeer of op de Marker Wadden, kun je nog zoutwaterschelpen vinden. 

In Volendam en Marken tonen bordjes op de gevels van huizen aan hoe hoog het water stond, toen door de watersnoodramp in 1916 de dijken doorbraken. In Edam hebben ze nog een echte drijvende kelder, die mee beweegt op hoog en laag water. En in het openluchtmuseum in Enkhuizen beleef je letterlijk, in het museum dat net een klein dorp is, hoe mensen 100 jaar terug leefden aan de oude Zuiderzee.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de bijzondere dingen die je samen met je klasgenoten kunt ontdekken als je op werkweek gaat in Nederland. Lekker geen lange busreis, maar gewoon binnen een paar uur op de plaats van bestemming. Je stapt aan boord van het schip en het schoolreisje begint direct als jullie de haven uitvaren en naar een leuk havenstadje aan het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee zeilen. Daar ga je samen met je klasgenoten van boord om achter het bijzondere verhaal of de geschiedenis van deze stad te komen tijdens een Photohunt of een bezoek aan een museum. Wedden dat je ook iets ontdekt wat je nog niet wist?

2. Kom op plaatsen waar je zonder schip niet kunt komen

Het leuke van een schip is dat deze op plaatsen komt, waar je met een auto, bus of trein niet kan komen. Zo maak je in elk vaargebied wel een bijzonder avontuur mee:
  • Op de Waddenzee hop je over een zoute zee van eiland naar eiland en kom je onderweg misschien wel een zwemmend zeehondje tegen of een groep die liggen te zonnen op een zandbank. Daarnaast kun je droogvallen bij laag water en tijdens een wadwandeling ontdekken wat er allemaal leeft in de zeebodem van de Waddenzee.
  • Op de Friese meren kun je het anker laten vallen midden in de natuur en lig je een nachtje voor anker met alleen maar water om je heen. Hoe bijzonder is dat? Hoe vaak ben je samen met je klasgenootjes, helemaal in jullie eigen bubbel, midden in de natuur, zonder prikkels van buitenaf? 
  • Of je legt aan bij een onbewoond eiland op het Ketelmeer, waar je samen met je klasgenoten als ‘een echte Robinson’ een kampvuur bouwt en liedjes zingt onder een eindeloze sterrenhemel.
  • Op het IJsselmeer ontdek je verschillende leuke havenstadjes, maar kun je onderweg ook een ankerstop maken bij een strandje of midden op het water, voor een zwempartij in het grootste zoetwatermeer. De schipper zet graag de boom uit zodat je als een echte Tarzan van boord kunt slingeren, zo het water in, of je pakt de kano voor een tochtje rond het schip.
Welk avontuur jullie ook kiezen, dagen op het water lijken langer te duren, hierdoor geniet je nog langer van het uitje met je klasgenoten. Als dat geen bonus is!

 

3. Het is leuk voor iedereen

Tijdens een zeiltocht is niets verplicht. Natuurlijk vinden we het fijn als je meehelpt met het hijsen van de zeilen, knopen leggen, navigeren, kompas lezen of zelfs het besturen van het schip. Maar je hebt tijdens de zeiltocht ook alle tijd om op te chillen op eht dek, lekker bijkletsen met je klasgenoten, op avontuur in het kluivernet of gewoon een leuk spelletje spelen. Een ander groot voordeel van een schip is dat je je verplaatst en je slaapplaats gaat met je mee, zonder dat je elke keer je tas in en uit moet pakken. Hoe uniek is dat?

4. Geen dag is hetzelfde

En dan het laatste voordeel. Geen dag is hetzelfde tijdens een werkweek op een schip. De eene dag lig je op een bijzonder plekje in de natuur. De volgende dag zeil je naar een gezellige havenstad of een Waddeneiland. Of je gaat met je klasgenoten op excursie naar Amsterdam. Met een schip kun je alle kanten op. Samen met de schipper zetten jullie een afwisselende route uit. Eenmaal in de haven verken je de stad of ga je winkelen, fietsen, naar een museum of het strand.

Ok, voor we in herhaling vallen: het is gewoon leuk op een schip. Je maakt snel nieuwe vrienden, verveelt je geen moment en je leert Nederland op een totaal andere manier kennen. Waarom zou je zo ver reizen, als er nog zoveel leuks te ontdekken valt in Nederland?

Interesse gewekt?

Wil je op schoolreis of werkweek met een van onze schepen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of maak snel en eenvoudig een afspraak met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip, vaargebied en arrangement het beste bij jullie uitje past.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Een schip is de perfecte accommodatie I Een schip is mileuvriendelijk alternatief I 5 leuke activiteiten Volendam I 5 leuke activiteiten Kampen I Alle doelen komen samen op een schip I 6 leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Droogvallen op Waddenzee