Arrangementen en programmaideeën van en naar Amsterdam

Bekijk alle

Populaire schepen uit Amsterdam

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Amsterdam

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Amsterdam

Er zijn verschillende legendes rond de oprichting van Amsterdam. De een zegt dat de stad aan de monding van de Amstel, waar hij uitmondt in het IJ, werd gesticht door een bisschop uit Utrecht en een man met een hond uit Stavoren, nadat ze met de boot waren geaborteerd. Sinds 1983 is Amsterdam, gelegen in de provincie Noord-Holland, de hoofdstad van het Nederlandse koninkrijk en een populaire toeristische bestemming. Een van de beroemdste plaatsen is de Dam, die al sinds de 13e eeuw bestaat en het voormalige vissersdorp moet beschermen tegen de stormvloed van de Zuiderzee. Dat is waar de naam Amsterdam vandaan komt.

De geschiedenis van Amsterdam

Amsterdam kwam als eerste in geschifte voor in de 13e eeuw. Toen hadden sommige vissers zich rond de monding van de Amstel in het IJ gevestigd. De familie van Amstel was de eigenaar van het land. In 1275 werd het dorp voor de eerste keer genoemd met de naam Amstelldamme. Omdat het gebied in de riviermonding tot vandaag zeer moerassig was, werden de gebouwen gebouwd op houten palen die soms tot 18 meter diep in de grond werden geramd. Amsterdam groeide en werd in 1317 opgenomen in de graven van Holland en kreeg zo de stadsrechten. Al in 1441 was Amsterdam een belangrijk handelscentrum, dat ook banken, verzekeringsmaatschappijen en drukkers aantrok. Er was ook ruimte voor nieuwe productietechnieken en wetenschappen. In 1602 beleefde Nederland zijn gouden eeuw. Met de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 waren ze een wereldwijde zee- en handelsmacht en de rijkste stad van het continent. In de periode van 1600 tot 1662 vervaagde de bevolking. Nieuwe kanalen werden gebouwd als transportroutes. Vanwege gevechten met Engeland en Frankrijk eindigde de gouden eeuw aan het einde van de 17e eeuw. De haven van Amsterdam werd echter minder belangrijk, maar ze kregen meer invloed op de geldmarkt en werden een financieel centrum.

Scheve huizen en vele grachten in Amsterdam

Als je op een rondvaart door de grachten of fietstochten in Amsterdam bent, zie je al snel de smalle, scheve en soms kromme huizen. De reden hiervoor is dat mensen vroeger belasting moesten betalen voor de huisbreedte. De drie smalste huizen zijn net iets breder dan 2 meter. Vanwege het slanke ontwerp was het niet langer mogelijk omvangrijke meubels in het trappenhuis naar de bovenverdieping te brengen, waardoor de gevel enigszins geneigd was te hellen en met een balk met katrol. Dat sommige huizen scheef zijn komt door de langzaam rottende palen waarop Amsterdam is gebouwd.

Wat is er te doen en te zien in Amsterdam?

De lijst met attracties is lang, van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum tot de schommel op de A'DAM toren. Verken de stad op de fiets en rijd van het Museumplein naar de Albert Cuypmarkt, versterk jezelf met koffie en cake bij 'de taart van mijn tante' en rijd naar de unieke Bloemenmarkt. Proef kaas in het Kaasmuseum en neem de veerboot naar de andere oever, het EYE Museum. In de Jordaan kun je rondwandelen op de Noordmarkt en genieten van afternoon tea met een stukje van de beste appeltaart in Amsterdam, Winkel 43. Ook wordt een rondvaart door de rivier ten zeerste aanbevolen. Na een indrukwekkende dag kunt u dit beëindigen met een diner in de eetzalen. Met een beetje geluk speelt ook een band. Laat je overweldigen door de diversiteit die Amsterdam te bieden heeft.