Het meest afwisselende schoolreisje beleef je op een schip. Bekijk de video

Beleef meest afwisselende schoolreis op een schip
Tijdens een schoolreis met Julius Stursberg Gymnasium, bleek maar weer dat een traditioneel zeilschip de meest afwisselende en avontuurlijke accommodatie voor een schoolreisje of werkweek in Nederland is. De leerlingen ontdekten van alles, maakten een vaartocht over het IJsselmeer, gingen droogvallen op het Wad en beleefden een bijzondere nacht midden op het water. Een ding was zeker. Ze verveelden zich niet! In deze blog zetten we op een rij waarom ze de tijd van hun leven hadden en we maakten deze leuke video aan boord van de Klipper Ambiance:

 

1. Nieuwe vaardigheden

Leerlingen worden aan boord van een schip uitgedaagd en leren elke dag wel iets nieuws. En dat begint al meteen als ze aan boord stappen van de Ambiance. Ze krijgen bij de briefing van de schipper uitleg over het zeilen, de verschillende vaargebieden, diverse scheepstermen en knopen die ze ook heel makkelijk kunnen gebruiken in het dagelijks leven. Hoe handig is dat? Eenmaal alles uitgelegd begint het avontuur. Samen met de schipper bepalen ze de route aan de hand van zeekaarten, leren ze hoe het kompas werkt en het schip op koers kunnen houden en hijsen ze met de klasgenoten de zeilen. Eenmaal onder zeil kunnen ze de schipper helpen bij het navigeren of lekker relaxen in de zon.

2. Ankeren en zwemmen

Een van de hoogtepunten tijdens deze zeiltrip was het ankeren. Vlak bij Den Oever ging de groep voor anker, voor een sprong in het zoete water. Degene die hier niet zo veel zin hadden, lagen lekekr te chillen in het kluivernet. Een bijzonder fotogenieke plek voor op het schip, met een prachtig uitzicht op de horizon en het water direct onder ze. Terwijl een gedeelte van de groep het avondeten voor de hele groep kookte, zag de rest de zon ondergaan. Het werd stil, donker en het schip was omgeven door water. Hoe bijzonder is dat?

3. Droogvallen op het Wad

Deze klas wilde iets unieks ervaren en zetten na de overnachting midden op het water, koers naar de Waddenzee. Door eb en vloed kun je daar namelijk droogvallen met het schip bij een zandbank. Als het water nog hoog is legt de schipper het schip in de buurt van een zandbank. Daarna is het wachten tot het water zakt. Ondertussen legt de schipper uit hoe het werkt met eb en vloed. Als het water eenmaal laag genoeg is, kunnen de leerlingen van boord voor een wandeling en ontdekkingstocht op de bodem van de Waddenzee. Ze nemen emmers en schepnetjes mee en gaan op zoek naar krabben, zeesterren, kwallen, pieren en nog veel meer dieren die daar op- en in de bodem leven. Tijdens deze unieke tocht konden de leerlingen de dieren van dichtbij bekijken en sommige geven ze zelfs namen 😉

4. Andere activiteiten

En als ze even niet aan het zeilen waren? Dan hadden de leerlingen van het Julius Stursberg Gymnasium tijd voor zich zelf. De meeste schepen hebben net als de Ambiance een ruim zitgedeelte aan dek. De ideale plek om met andere leerlingen bij te kletsen, een spelletje te spelen of een boek te lezen. De meeste schepen hebben trouwens voldoende spelletjes aan boord. Houd de klas niet van spelletjes? Dan is het misschien een idee om samen te zingen, muziek te maken of een disco te organiseren.

Meer informatie over een schoolreis

Willen jullie ook een zeiltocht maken over de Waddenzee, het IJsselmeer, Markemeer of de Friese meren met een jeugdgroep op de Ambiance of een ander schip? Bekijk ter inspiratie de arrangementen voor jeugduitjes, vraag vrijblijvend een offerte aan of maak snel en eenvoudig een afspraak met een van onze medewerkers. Zij informeren je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

De voordelen van een schip als accommodatie I Een duurzaam alternatief I Waarom Nederland zo leuk is om te ontdekken met een schip I 5 leuke activiteiten in Volendam I 5 leuke activiteiten in Kampen I Bestemmingen aan het IJsselmeer I Op een schip komen alle doelen samen