Vijf leuke activiteiten voor jongeren in Volendam

activiteiten voor jongeren in Volendam
Volendam, wie kent het dorp aan het water niet? Met zijn gezellige centrum, de kenmerkende dijk aan de haven boordevol winkeltjes, souvenirshops, terrasjes, restaurantjes en natuurlijk de kenmerkende palingsound. Dit dorpje nodigt gewoon uit voor een bezoek met een schip. “Maar is het ook leuke bestemming voor een groep jongeren die op schoolreis of werkweek zijn?” wordt ons vaak gevraagd. Wij gingen op verkenning en stelden de vijf leukste activiteiten en bezienswaardigheden voor jongeren samen. Benieuwd?

1. Ontdek Volendam tijdens een stadswandeling of Photo Hunt

Het oude vissersdorp dorp is niet groot en kun je met een groep het makkelijkste te voet verkennen. Er valt genoeg te ontdekken. Ook voor jongeren. Bij het toeristenbureau kun je gratis stadsplattegrond met route krijgen, die je samen met de groep kunt lopen. Daarbij hebben ze ook een app op de mobiel die tijdens de route informatie geeft over de verschillende bezienswaardigheden en historische punten. Maar dat is misschien een beetje saai. Leuker is het om speciaal voor de jongeren een speurtocht of Photo Hunt door het centrum te organiseren. Spannend, competitief en leerzaam tegelijkertijd. En tijdens de hunt maakt de groep foto’s die meteen herinneringen opleveren. Vraag NAUPAR naar een voorbeeld of bestel een kant & klare Photo-Hunt van Volendam als je een jongerenreis boekt bij NAUPAR.

2. Cultuur ontdekken in Het Volendams Museum

Benieuwd naar de historie en geschiedenis van het stadje? Bezoek dan samen met de groep het Volendams Musuem. Jongeren leren er van alles over het verleden, klederdracht, visserij en verschillende scheepsmodellen, en ze kunnen in een aantal ingerichte interieurs bekijken hoe men hier vroeger leefde. Daarnaast is het sigarenbandjeshuis een absolute must. Een uitgetreden Volendammer monnik plakte maar liefst 11 miljoen sigarenbandjes op de wand van zijn huis. Waarom? Ontdek het in het Volendams Museum.

3. Volendam ervaren via een VR-Experience

Maar er is nog een bijzonder museum in Volendam, de Experience Volendam. Dit museum neemt de groep mee terug naar 1916, het jaar van de Watersnoodramp. In een zware noordwesterstorm braken de dijken door in Nederland en werd het zeewater niet langer tegengehouden. Diverse steden liepen onder water. Zo ook Volendam en Marken. Met een speciale VR- (virtual reality ) bril stappen ze aan boord bij een visser die tijdens de 3D -film wordt overvallen door deze storm. Gelukkig loopt het goed af, maar het is een ervaring die meteen duidelijk maakt waarom dijken in Nederland zo belangrijk zijn. Als je na een bezoek aan het museum, naar de kerk loopt in het labyrint achter de dijk, dan zie je een bordje dat laat zien hoe hoog het water na de watersnoodramp stond.

4. Volendam proeven: Paling, kibbeling, kaas, wafels of poffertjes

Tijdens een reis leert de groep niet alleen van alles over de plaats, geschiedenis en cultuur, maar het is ook leuk om ze bijvoorbeeld een lokale lekkernij te laten proeven. En dat is in het authentieke vissersdorp Volendam natuurlijk vis. Zoals paling, kibbeling of haring. Jullie kunnen dit vissersdorp gewoon niet verlaten zonder een visje gegeten te hebben. Is de groep geen fan van vis? Dan zijn de typische Nederlandse lekkernijen, zoals kaas, poffertjes of wafels misschien een goed alternatief.

5. Shoppen in Volendam

En dan volgt onze laatste tip. Om de herinneringen aan de zeilreis nog wat langer vast te houden is niets zo leuk als een aandenken mee naar huis te nemen. En daarvoor is Volendam the place to be. Of jullie nu op zoek zijn naar een leuk T-shirt, een pet, een leuke groepsfoto in Volendamse klederdracht, een magneet voor op de koelkastdeur of een typische Nederlandse lekkernij, zoals stroopwafels. Volendam is hét ‘souvenir-Walhalla’. In de vele winkeltjes op De Dijk valt altijd wel een leuk aandenken of kadootje te vinden, waarmee ze ook iemand thuis blij kunnen maken.

Zin gekregen in een zeiltocht naar Volendam?

Vraag vrijblijvend meer informatie op over een jongerenreis op een schip of maak snel en eenvoudig een afspraak met een van de medewerkers van NAUPAR. Zij informeren je graag over de verschillende mogelijkheden, bestemmingen en bezienswaardigheden.

Meer lezen?

Leuke activiteiten in Kampen I Combineer elk doel op een schip I Hoe kies ik het juiste schip I Voordelen van een schoolreis in Nederland I De perfecte accommodatie I Een duurzaam alternatief I Leuke bestemmingen voor groep jongeren