Stadswandeling in Volendam

Volendam is een gezellig oud vissersdorp en u ligt met het schip in het centrum van Volendam. Volendam straat bekend om zijn visserij, klederdracht, paling en typische palingsoundmuziek. Een unieke plek die uitnodigt voor een wandeling over de Dijk en het oude Doolhof.

Wilt u liever een route volgen?
Met deze gratis freebee stadsplattegrond komt u langs de highlights van Volendam. Of u haalt tijdens uw wandeling bij het VVV een (gratis) fysiek exemplaar op. Zo weet u tenminste zeker dat u alles in Volendam ziet en krijgt u nog uitleg ook.

De geschiedenis van Volendam
Volendam heette oorspronkelijk Folle (n) dam. Rond 1357 creëerden de Edammers een korte verbinding tussen de Purmerzee en de Zuiderzee, waarna een dam werd gebouwd voor de haven van Edam; "Follendam". Boeren en vissers vestigden zich in Follendam en ongeveer vijf eeuwen lang was het dorp niets meer dan een vissersdorp aan de Zuiderzee. Vanwege dit isolement zijn oude gewoonten, kleding en tradities heel lang bewaard gebleven en vandaag de dag is het een van de belangrijkste attracties van Volendam.

De Dijk
Wanneer u gaat wandelen door Volendam begint u meestal bij De Dijk, ook wel bekend als ‘het kloppend hart van het dorp’. Terwijl u over De Dijk loopt langs de vele horecagelegenheden en (souvenirs)winkels, kijkt u uit op de haven. En u kunt zich hier in typisch Volendamse klederdracht laten fotograferen, een vers visje eten of zien hoe houten klompen gemaakt worden.

Het Doolhof
Direct achter de Dijk ligt "het Doolhof", een labyrint van smalle straatjes en authentieke huizen. Dit oudste deel van Volendam dankt zijn naam de wirwar van straatjes die niet volgens een vast stratenpatroon zijn gebouwd. De kleine straatjes en huizen daar zijn bijzonder fotogeniek en erg leuk om naar te kijken.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal