Op stap met een groep jongeren? Op een schip combineer je elk doel!

Blog Beste Ideen Gruppenausflug 700X300
Waarom ver reizen, als Nederland zo veel te bieden heeft voor jongeren? Uiteindelijk gaat het bij een werkweek, schoolreis of schoolkamp om samenwerken, het creëren van een sterke band, ontwikkelen van sociale vaardigheden, nieuwe dingen ontdekken en natuurlijk het maken van mooie herinneringen. Momenten waar iedereen jaren later nog met plezier aan terug denkt. Op een traditioneel zeilschip komen al deze doelen samen en je kunt met activiteiten goed aanhaken op verschillende lesprogramma’s. Daarnaast blijft er voldoende ruimte over voor plezier. En het is nog eens heel afwisslend ook. Of je nu de nadruk legt op teambuilding, cultuur of sportiviteit, aan boord ben je enorm flexibel en de leerlingen beleven een onvergetelijke tijd.

Versterk het groepsgevoel

Is het primaire doel van de reis teambuilding, dan is een trip op een traditioneel zeilschip een must.Tijdens de zeiltrip steken jongeren de handen uit de mouwen en werken samen terwijl ze de kneepjes van het zeilen en navigeren leren. Maar ze krijgen ook ze de verantwoordelijkheid over de boodschappen, koken en het schoonmaken. En aan het einde van de dag blijft er nog genoeg ruimte over om op een ontspannen manier elkaar beter te leren kennen, tijdens een bordspel of avondje muziek maken of disco. Daarnaast zijn er voldoende activiteiten in de verschillende havenplaatsen, die de samenwerking nog verder versterken. Zoals een Photohunt in een stad, een speurtocht op de fiets over een Waddeneiland, of een Tienkamp op een strand. Of je nu op het IJsselmeer en Markermeer blijft, of naar de Waddenzee vaart, in elk gebied is wel iets leuks te verzinnen bij het doel van de trip.

Samen iets nieuws leren over Nederland

Naast het zeilen, knopen leggen en navigeren, leren jongeren ook Nederland van een andere kant kennen. Namelijk vanaf het water! Elke dag liggen jullie in een andere havenplaats. Hoe afwisselend is dat? Er zijn vier verschillende vaargebieden waar je heen kunt zeilen en als de tocht lang genoeg duurt, kun je deze ook goed met elkaar combineren. In elk vaargebied zijn wel een paar bijzondere bestemmingen die passen bij een historisch thema zoals bijvoorbeeld de Gouden Eeuw. Je vaart dan naar plaatsen zoals Enkhuizen en Hoorn, waar naast een museum in de stad ook nog heel veel voorbeelden uit de Gouden Eeuw te zien zijn. Deze kunnen de leerlingen ontdekken tijdens een leuke speurtocht. Of je zeilt naar Lelystad, waar De Batavia ligt, een VOC replica. Hier komen ze van alles te weten over de routes die er destijds werden gevaren en hoe het er aan toe ging aan boord. Maar ook de maquette van de Reede in Texel is een aanrader. Het is indrukwekkend om te zien hoe de VOC schepen hier lagen te wachten op goed weer.

Thema Nederland Waterland

Waterpeil, inpolderen, dijken, stoomgemalen. Allemaal voorbeelden van hoe we in Nederland omgaan met het water. Enig idee wat er gebeurd als er een dijk doorbreekt? In Volendam en Marken is te zien hoe hoog het water stond na het doorbreken van de dijken tijdens de Watersnoodramp in 1916. Andere voorbeelden zijn Lelystad, waar je meer te weten komt over inpolderen. Het Woudagemaal in Lemmer, leuk voor jongeren die zich op een eigentijdse manier interesseren voor techniek en watermanagement. En in het Waddencentrum leren ze je van alles over de Afsluitdijk. Een mooie rode draad door Nederland waterland en nog leuker dat de groep zich verplaatst over het water. Wat je de klas ook wilt bijbrengen, met een schip kun je verschillende plaatsen met elkaar verbinden en uitstapjes maken die passen bij het het thema.

Natuur om de hoek

Wil je meer doen met de natuur, dan hebben we nog een paar leuke ideeën. Zoals een zeiltocht naar de Waddenzee met een droogvalsessie en een bezoek aan een of meerdere eilanden. Wie kan nou zeggen dat hij wel eens over de zeebodem heeft gelopen? Of je ankert in een natuurgebied. Even een avond geen prikkels van buitenaf. Alleen water om je heen, een donkere nacht, kabelend water en een heldere sterrenhemel. Als dat niet goed is voor het groepsgevoel. Een andere fantastische bestemming is de Marker Wadden, daar kun je met de klas een paar uur aanleggen om de nieuwe eilanden te ontdekken. En in het Ketelmeer ligt een prachtig natuurgebied met onbewoonde eilanden, waar de schepen kunnen aanleggen en de leerlingen een kampvuur kunnen bouwen met hun klasgenoten en samen muziek maken. Je eigen Robinson eiland avontuur in Nederland. Dat gaan ze echt niet gauw vergeten.

Sportieve activiteiten

Het IJsselmeer en Markermeer zijn niet zo diep en lenen zich perfect voor een zwempartij. Daarnaast hebben de meeste schepen ook nog kleine zeilbootjes, supboards of een sushirol aan boord voor een extra fun element. Maar ook aan land valt er van alles te bedenken. Zo kun je bij een strandje gaan liggen en een potje voetbal spelen of een Tienkamp of een volleybal toernooi organiseren.

Onvergetelijke herinneringen

Wat het doel ook is. Combineer verschillende elementen en maak er een onvergetelijk reis van. Het grote voordeel is dat je de koffers maar een keer hoeft uit te pakken, de groep blijft tijdens de reis bij elkaar en toch vaar je van de eene naar de andere plaats. Zo blijft de reis afwisselend en spannend. Uiteindelijk gaat het om de mooie momenten die je samen creëert en herinneringen voor het leven. Op een schip zijn jullie verzekerd van een geweldige tijd samen.

Meer informatie over groepsreis met jongeren?

Benieuwd naar de diverse mogelijkheden en schepen waarmee je een groepsreis kunt maken? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer.