Op stap met een groep jongeren? Op een schip combineer je elk doel!

Op stap met een groep jongeren
Waarom ver reizen, als Nederland zo veel te bieden heeft voor jongeren? Uiteindelijk gaat het bij een werkweek, schoolreis of schoolkamp om samenwerken, het creëren van een sterke band, ontwikkelen van sociale vaardigheden, nieuwe dingen ontdekken en natuurlijk het maken van mooie herinneringen. Momenten waar iedereen jaren later nog met plezier aan terug denkt. Op een traditioneel zeilschip komen al deze doelen samen en je kunt met leuke activiteiten ook nog eens makkelijk aanhaken op verschillende lesprogramma’s. Daarnaast is het lekker afwisslend en blijft er altijd voldoende ruimte over voor fun. Of je nu de nadruk legt op teambuilding, cultuur of sportiviteit, aan boord ben je enorm flexibel en de leerlingen beleven een onvergetelijke tijd.

Versterk het groepsgevoel

Is het primaire doel van de reis teambuilding, dan is een trip op een traditioneel zeilschip een must. Tijdens de zeiltrip steken jongeren de handen uit de mouwen en werken samen terwijl ze de kneepjes van het zeilen en navigeren leren. Maar ze krijgen ook ze de verantwoordelijkheid over de boodschappen, koken en het schoonmaken. En aan het einde van de dag blijft er nog genoeg ruimte over om op een ontspannen manier elkaar beter te leren kennen, tijdens een bordspel of avondje muziek maken of disco. Daarnaast zijn er voldoende activiteiten in de verschillende havenplaatsen, die de samenwerking nog verder versterken. Zoals een Photohunt in het oude stadscentrum, een speurtocht op de fiets over een Waddeneiland, of een Tienkamp op een strand. Of je nu op het IJsselmeer en Markermeer blijft, of naar de Waddenzee vaart, in elk gebied is wel iets leuks te verzinnen bij het doel van de trip.

Samen iets nieuws leren over Nederland

Naast het zeilen, knopen leggen en navigeren, leren jongeren ook Nederland van een andere kant kennen. Namelijk vanaf het water! Elke dag liggen jullie in een andere havenplaats. Hoe afwisselend is dat? Er zijn vier verschillende vaargebieden waar je heen kunt zeilen en als de tocht lang genoeg duurt, kun je deze ook goed met elkaar combineren. In elk vaargebied zijn wel een paar bijzondere bestemmingen die passen bij een historisch thema zoals bijvoorbeeld de Gouden Eeuw. Je vaart dan naar plaatsen zoals Enkhuizen en Hoorn, waar naast een museum in de stad ook nog heel veel voorbeelden uit de Gouden Eeuw te zien zijn. Deze kunnen de leerlingen ontdekken tijdens een leuke speurtocht. Of je zeilt naar Lelystad, waar De Batavia ligt, een VOC replica. Hier komen ze van alles te weten over de routes die er destijds werden gevaren en hoe het er aan toe ging aan boord. Maar ook de maquette van de Reede in Texel is een aanrader. Het is indrukwekkend om te zien hoe de VOC schepen hier lagen te wachten op goed weer.

Thema Nederland Waterland

Waterpeil, inpolderen, dijken, stoomgemalen. Allemaal voorbeelden van hoe we in Nederland omgaan met het water. Enig idee wat er gebeurd als er een dijk doorbreekt? In Volendam en Marken is te zien hoe hoog het water stond na het doorbreken van de dijken tijdens de Watersnoodramp in 1916. Andere voorbeelden zijn Lelystad, waar je meer te weten komt over inpolderen. Het Woudagemaal in Lemmer, leuk voor jongeren die zich op een eigentijdse manier interesseren voor techniek en watermanagement. En in het Waddencentrum leren ze je van alles over de Afsluitdijk. Een mooie rode draad door Nederland waterland en nog leuker dat de groep zich verplaatst over het water. Wat je de klas ook wilt bijbrengen, met een schip kun je verschillende plaatsen met elkaar verbinden en uitstapjes maken die passen bij het het thema.

Natuur om de hoek

Wil je meer doen met de natuur, dan hebben we nog een paar leuke ideeën. Zoals een zeiltocht naar de Waddenzee met een droogvalsessie en een bezoek aan een of meerdere eilanden. Wie kan nou zeggen dat hij wel eens over de zeebodem heeft gelopen? Of je ankert in een natuurgebied met onbewoonde eilanden in het Ketelmeer. Even een avond geen prikkels van buitenaf. Alleen water om je heen, een donkere nacht, kabelend water, een heldere sterrenhemel en een zelfgebouwd kampvuur. Als dat niet goed is voor het groepsgevoel. Een andere fantastische bestemming is het Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Met het schip leggen jullie aan bij de Oostvaardersplassen of de Marker Wadden en tijdens een fiets- of wandeltocht ontdekken jullie van alles over deze bijzondere natuurgebieden die door mensenhanden gebouwd zijn. 

Sportieve activiteiten

Ligt de nadruk op sportieve activiteiten dan is er ook genoeg te doen op het schip en aan land. Naast het helpen bij zeilen kun je bijvoorbeeld ook een estafetteloop met waterballonnen organiseren. Elke leerling steekt een lepel in de mond en probeert de waterballon door te geven aan het volgende lid van de groep. Of jullie maken een ankerstop en slingeren als een echte Tarzan zo van boord het water in. Het IJsselmeer en Markermeer lenen zich perfect voor een verfrissende zwempartij. En de meeste schepen hebben ook nog kleine zeilbootjes, supboards of een sushirol aan boord voor extra fun! Maar ook aan land valt er van alles te bedenken. Zo kun je met het schip bij een strandje gaan liggen voor een potje voetbal, Tienkamp of een volleybal toernooi. En op de Waddeneilanden kunnen jullie geweldig fietsen naar het Noordzeestrand of een vuurtoren. 

Onvergetelijke herinneringen

Waar de nadruk ook op ligt, jullie maken herinneringen voor het leven. De tochten zijn afwisselend, jullie liggen elke dag op een andere locatie, brengen veel tijd door met elkaar en er is tijdens een vaartocht altijd voldoende ruimte om lekker te chillen op het dek in de zon of in een haven een stranddag of een avondje in de plaatselijke disco in te lassen. En het leuke is, jullie hoeven maar een keer je koffers uit te pakken. Hoe handig is dat?

Uiteindelijk gaat het bij een jongerenreis niet alleen om de doelen, maar ook om de mooie momenten die je samen creëert. En op een schip zijn jullie verzekerd van een geweldige tijd en een onvergetelijke reis.

Benieuwd hoe een groepsuitje op een traditioneel zeilschip er uit ziet

Bekijk de video die wij maakten tijdens een zeiltrip met jongeren: 

 

Meer informatie over groepsreis met jongeren?

Benieuwd naar de diverse mogelijkheden en schepen waarmee je een groepsreis kunt maken? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer. 

Meer lezen?

Voordelen van schoolreis in NederlandEen schip is de perfecte accommodatie I Bestemmingen aan het IJsselmeer I Hoe kies ik het juiste schip I 5 leuke activiteien met jongeren in Kampen I Leuke activiteiten voor jongeren in Volendam I Een duurzaam groepsuitje