Routesuggestie I De zes leukste plaatsen aan het IJsselmeer met jongeren

blog-bestemmingen-jeugd-770x300
Of u nu een schoolreisje, werkweek of uitstapje voor een vereniging organiseert, een schip is de ideale groepsaccommodatie voor een reis met jongeren. Op een schip staan teambuilding en fun centraal, zijn er dagelijks wisselende activiteiten te doen én kun u iedere avond met de groep in een andere havenplaats aanleggen. De meeste historische plaatsen liggen direct aan het IJsselmeer en lenen zich perfect voor een stadswandeling, speurtocht of museumbezoek. Sommige havens hebben zelfs een strand waar je een duik kunt nemen in het grootste zoetwatermeer van Europa. Benieuwd over welke bestemmingen wij het hebben? Wij zetten er zes voor u op een rij.

1 Amsterdam

Deze stad behoeft eigenlijk geen introductie. Amsterdam heeft meer grachten dan Venetië en bruggen dan Parijs. Er valt voor jongeren zo veel te ontdekken! Lopend of op de fiets. De stad met zijn vele straatjes, grachten, bruggen en huizen is al bijzonder genoeg. Daarnaast is het heel fotogeniek en zijn er vele instagrammable plekken waar jongeren de mooiste foto’s voor familie en vrienden kunnen maken. Maar ook het Anne Frankhuis, het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum zijn een bezoek waard. Of bezoek het Bijbelmuseum met de oudste bijbel van Nederland en de eerste vertaling!
Op zoek naar een gratis attractie? Dan mag een bezoek aan het Middeleeuwse Begijnhof niet ontbreken. Aan dit besloten hofje met de oudste grachtentuin in de binnenstad woonden vroeger Begijnen. Een bijzondere plek, midden in het centrum van Amsterdam. De lijst met attracties in Amsterdam is lang en er valt genoeg te ontdekken in de stad die is gebouwd op palen. Aan u de uitdaging om een keuze te maken uit het enorme aanbod.

2 Volendam

Dit sfeervolle vissersdorp ligt aan het Markermeer. Met het schip ligt u midden in Volendam en kijkt u uit op de altijd levendige dijk. Achter de dijk is een labyrint van kleine straatjes, die zich uitstekend lenen voor een zwerftocht of speurtocht. Wie ontdekt bijvoorbeeld het snelste om welke vis dit dorp bekend staat? Als de groep meer wil weten over de geschiedenis van dit oude vissersdorp, dan is een bezoek aan het “Volendams Museum” of de "Volendam Experience" een aanrader. In het laatste museum gaan jongeren met een VR-bril terug naar het oude Volendam. Daarnaast heeft Volendam een klein strandje, kunt u er heerlijk vis eten of shoppen voor de leukste Hollandse souvenirs.

3 Stavoren

De oudste en voormalige Hanzestad van de provincie Friesland is zeker een bezoekje waard tijdens uw zeiltocht met jongeren. Niet alleen vanwege de rijke geschiedenis, de Legende van het Vrouwtje van Stavoren of de enorme fonteinvis die zich uitstekend leent voor een bijzondere groepsfoto. Maar vooral ook vanwege het nabijgelegen strand waar u op een warme zomerdag heerlijk kan zwemmen met de groep.

4 Hoorn

Als u de haven van Hoorn binnen vaart, heeft u al het gevoel dat u terug gaat in de tijd. U ziet de replica van het oude VOC-schip De Halve Maen op de kop van de steiger, de oude hoofdtoren en de Scheepsjongens van Bontekoe die verlangend over de haven uitkijken. Hoorn is de stad van de Gouden Eeuw. Populair vanwege haar bijzondere geschiedenis, monumentale gebouwen en gezellige binnenstad, die u tijdens een stadswandeling kunt ontdekken. We schreven al eerder een blog over de leukste activiteiten in Hoorn, maar met een jongerengroep raden we u zeker het Westfries Museum aan. Dit museum vertelt van alles over Hoorn tijdens de Gouden Eeuw en met de VR-bril stappen ze letterlijk de Gouden Eeuw binnen in Bataviastad in 1627. Daarnaast heeft het museum een ontdekkingstocht en educatief programma speciaal voor jongeren.

5 Urk

Dit vissersdorp was eeuwenlang een eiland. Ze hadden daar een eigen dialect, volkslied en de grootste vissersvloot van Nederland. Het centrum van Urk bestaat uit smalle steegjes (Ginkies) en de huisjes staan dicht op elkaar, omdat er geen ruimte was voor een tuin. U kunt meer ontdekken over het authentieke leven op Urk in het Museum “Het oude Raadhuis” en de nabijgelegen oude visserswoning. Maar het is ook leuk om met de groep het verhaal achter de Ommelebommelestien of de Orka die in de haven staat, te ontdekken. Daarnaast heeft Urk verschillende stranden en het grootste ligt direct naast de haven. Maar uw bezoek aan Urk is pas echt geslaagd als u met de groep een portie kibbeling gaat eten.

6 Enkhuizen

Deze levendige VOC-stad heeft veel historische gebouwen, grachten, een oude vestingmuur rond de stad, een gezellig centrum en een winkelstraat. Als u door de straten loopt moet u eens omhoog kijken naar de gevels en straatnamen. Valt u iets op? De leukste attractie in Enkhuizen is toch wel het openluchtmuseum “Het Zuiderzeemuseum”. Oude gebouwen die ooit rond de oude Zuiderzee stonden zijn afgebroken en hier opnieuw opgebouwd. Samen vormen deze 140 gebouwen een oud vissersdorpje en u ervaart hoe het was om hier vroeger te leven. Naast vele winkeltjes is er een rokerij, schooltje, molen, kapperszaak, kaasmakerij en nog veel meer.
Verder kunt u meevaren op een punter door de grachten, leren knopen of oud Hollandse spelletjes spelen. Maar ook het flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen is een bezoek waard. Ze hebben hier de grootste collectie scheepjes in flessen en ze demonstreren u graag hoe ze dat doen. Nieuwsgierig? Zet koers naar Enkhuizen en ontdek deze oude haringstad.

Wilt u meer informatie over een zeiltocht met een jeugdgroep?

Heeft u de smaak te pakken en wilt u meer weten over een zeiltocht met jongeren? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Ze weten precies welk schip het beste past bij uw groep en informeren u graag over de vele mogelijkheden.