De 6 leukste plaatsen aan het IJsselmeer en Markermeer voor jongeren

De 6 leukste plaatsen aan IJsselmeer en Markermeer voor een zeiltrip met jongeren
Of je nu een schoolreisje, werkweek of uitstapje voor een vereniging organiseert, een schip is de ideale groepsaccommodatie voor een reis met jongeren. Op een schip staan teambuilding en fun centraal, zijn er dagelijks wisselende activiteiten te doen én kunnen jullie iedere avond met de groep in een andere havenplaats aanleggen. De meeste historische plaatsen liggen direct aan het IJsselmeer en lenen zich perfect voor een stadswandeling, speurtocht of museumbezoek. Sommige havens hebben zelfs een strand waar je een duik kunt nemen in het grootste zoetwatermeer van Europa. Benieuwd over welke bestemmingen wij het hebben? Wij zetten er zes voor je op een rij.

1. Enkhuizen

Deze levendige VOC-stad, aan het IJsselmeer en Markermeer, heeft veel historische gebouwen, grachten, een oude vestingmuur rond de stad, een gezellig centrum en een winkelstraat. Als je door de straten, moet je eens omhoog kijken naar de gevels en straatnamen. Valt je iets op?

De leukste attractie in Enkhuizen is toch wel het openluchtmuseum “Het Zuiderzeemuseum”. Oude gebouwen die ooit rond de oude Zuiderzee stonden zijn afgebroken en hier opnieuw opgebouwd. Samen vormen deze 140 gebouwen een oud vissersdorpje en jullie ervarent hoe het was om hier vroeger te leven als je door de straatjes zwerft. Naast vele winkeltjes is er een rokerij, schooltje, molen, kapperszaak, kaasmakerij en nog veel meer. Verder kun je meevaren op een punter door de grachten, leren knopen of oud Hollandse spelletjes spelen.

Maar ook het flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen is een bezoek waard. Ze hebben hier de grootste collectie scheepjes in flessen en ze demonstreren de jongeren graag hoe ze dat doen. Nieuwsgierig? Zet koers naar Enkhuizen en ontdek de oude haringstad.

2. Volendam

Dit sfeervolle vissersdorp ligt aan het Markermeer. Met het schip liggen jullie in het centrum van Volendam en kijken jullie uit op de altijd levendige dijk. Achter de dijk is een labyrint van kleine straatjes, die zich uitstekend lenen voor een zwerftocht of Photohunt. Wie ontdekt bijvoorbeeld het snelste om welke vis dit dorp bekend staat? Hoe hoog stond het water na de watersnoodramp? Wat is de vlag van Volendam? Als jullie meer willen weten over de geschiedenis van dit oude vissersdorp, dan is een bezoek aan het “Volendams Museum” of de "Volendam Experience" een aanrader. In het laatste museum gaan jongeren met een VR-bril terug naar het oude Volendam. Daarnaast heeft Volendam een klein strandje, kun je er heerlijk vis eten en shoppen voor de leukste Hollandse souvenirs.

3. Stavoren

De oudste en voormalige Hanzestad van de provincie Friesland is zeker een bezoekje waard tijdens de zeiltocht met een groep jongeren. Niet alleen vanwege de rijke geschiedenis, de Legende van het Vrouwtje van Stavoren of de enorme fonteinvis die gewoon vraagt om een gekke groepsfoto. Maar vooral ook vanwege het nabijgelegen strand, waar jullie met lekker weer heerlijk kunnen zwemmen of een leuke volleybal wedstrijd of een potje voetbal kunnen organiseren met de groep.

4. Hoorn

Als jullie de oude haven van Hoorn binnen varen, ga je meteen terug in de tijd bij het zien van de oude hoofdtoren, de traditionele schepen en de Scheepsjongens van Bontekoe die verlangend over de haven uitkijken. Hoorn is de stad van de Gouden Eeuw. Populair vanwege haar bijzondere geschiedenis, monumentale gebouwen, vele pakhuizen aan de haven en de gezellige binnenstad, die jullie tijdens een stadswandeling kunnen ontdekken. We schreven al eerder een blog over de leukste activiteiten in Hoorn, maar met een jongerengroep raden we je zeker het Westfries Museum aan. Dit museum vertelt van alles over Hoorn tijdens de Gouden Eeuw en met de VR-bril stappen ze letterlijk Bataviastad in 1627 binnen. Daarnaast heeft het museum een ontdekkingstocht en educatief programma speciaal voor jongeren.

5. Urk

Dit kleine vissersdorp was eeuwenlang een eiland. Ze hadden daar een eigen dialect, volkslied en de grootste vissersvloot van Nederland. Het centrum van Urk bestaat uit smalle steegjes (Ginkies) en de huisjes staan dicht op elkaar, omdat er geen ruimte was voor een tuin. Jullie kunnen meer ontdekken over het authentieke leven op Urk in het museum “Het oude Raadhuis” en de nabijgelegen oude visserswoning. Maar het is ook leuk om met de groep het verhaal achter de Ommelebommelestien of de Orka die in de haven staat, te ontdekken. Daarnaast heeft Urk verschillende stranden en het grootste ligt direct naast de haven. Maar jullie bezoek aan Urk is pas echt geslaagd, als je met de groep een portie kibbeling gaat eten.

6. Amsterdam

Deze stad behoeft eigenlijk geen introductie. Amsterdam heeft meer grachten dan Venetië en bruggen dan Parijs. Er valt voor jongeren zo veel te ontdekken! Lopend of op de fiets. De stad met zijn vele straatjes, grachten, bruggen en huizen is al bijzonder genoeg. Daarnaast is het heel fotogeniek en zijn er vele instagrammable plekken waar jongeren de mooiste foto’s voor familie en vrienden kunnen maken. Maar ook het Anne Frankhuis, het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum zijn een bezoek waard. Of bezoek het Bijbelmuseum met de oudste bijbel van Nederland en de eerste vertaling!

Op zoek naar een gratis attractie? Dan mag een bezoek aan het Middeleeuwse Begijnhof niet ontbreken. Aan dit besloten hofje met de oudste grachtentuin in de binnenstad woonden vroeger Begijnen. Een bijzondere plek, midden in het centrum van Amsterdam. De lijst met attracties in Amsterdam is lang en er valt genoeg te ontdekken in de stad die is gebouwd op palen. Aan jullie de uitdaging om een keuze te maken uit het enorme aanbod.

Ook een zeiltocht met een jeugdgroep maken op IJsselmeer of Markermeer?

Hebben jullie de smaak te pakken en wil je graag meer weten over een zeiltocht met jongeren? Bekijk ter inspiratie de vele arrangementen voor jongeren, vraag vrijblijvend een offerte aan of maak snel en eenvoudig een afspraak met een van onze medewerkers. Ze weten precies welk schip het beste bij jullie groep past en informeren je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

5 leuke activiteiten in KampenCombineer elk doel op een schipVoordelen van een schoolreis in Nederland I De perfecte accommodatie I Hoe kies ik het juiste schip I Leuke activiteiten in Volendam I Duurzaam alternatief I Afwisselend schooluitje