Alle Bezienswaardigheden in Texel

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Texel

Texel is het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en behoort tot de provincie Noord-Holland. Daarnaast is Texel een gemeente, waar ook het onbewoonde eilandje Noorderhaaks onder valt. De naam van het eiland is al terug te vinden in de historische gouw Texla. De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km.

Eierland

Het huidige eiland Texel bestaat eigenlijk uit twee eilanden: het zuidelijke Texel en het noordelijker gelegen Eierland. In 1630 werd de Zanddijk voltooid die beide Waddeneilanden met elkaar verbond. In 1835 richtte de uit Antwerpen afkomstige Nicolas Joseph De Cock samen met enkele andere heren een NV op die de kwelder tussen Eierland en Texel zou inpolderen voor agrarisch gebruik. Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders.

Texelse schapenkaas

In de 16e eeuw en in de 17e eeuw was de Texelse schapenkaas door z'n bijzondere smaak al (wereld)bekend. Naast de normale witte kaas, werd er namelijk ook een bijzondere groene kaas gemaakt. Deze kaas was groen gekleurd door een procedé waarbij schapenkeutels in een neteldoek werden gekookt, om vervolgens het groene sap daarvan in de melk te laten lopen. Hier werd dan de kaas van gemaakt, die door het mestsap een pittige smaak kreeg en bovendien beter houdbaar was. Dit bijzondere ingrediënt in combinatie met het Texelse gras waar de schapen op grazen én de ambachtelijke bereiding, maakte het tot een bijzondere kaas. Om redenen van hygiëne werd de kaas in de jaren 30 van de 20e eeuw door de Nederlandse Keuringsdienst van Waren verboden.