Bezienswaardigheden in Texel

Vuurtoren Texel

Vuurtoren Texel

De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel. Vanaf de toren, op zo'n 45 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. Onderweg naar boven zijn verschillende presentaties over de geschiedenis van de vuurtoren Eierland te vinden. U vindt er informatie over de reden waarom de vuurtoren werd gebouwd en hoe deze in de voorbije honderd jaar heeft gewerkt.

Geschiedenis van de vuurtoren op Texel

De eerste steen werd op 25 juli 1863 gelegd door de ontwerper Quirinus Harder. De toren is gebouwd op een twintig meter hoge duin en toen de vuurtoren op 1 november 1864 voor het eerst werd ontstoken, was de afstand tussen de toren en de zee nog 3000 meter. In de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren heftig beschadigd. De vuurtoren speelde in 1945 een centrale rol bij de opstand van de op Texel gelegerde Georgische krijgsgevangenen. Hierover is bij het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum, bij het Texelse vliegveld in Eierland, een expositie ingericht. De schade is nog op de vuurtoren terug te vinden.

Over de vuurtoren op Texel

De naam van de vuurtoren op Texel is vernoemd naar het voormalige eiland Eierland. In 1977 is de toren voorzien van een rode kunststof beschermlaag. Hierdoor is de toren overdag (bij helder weer) zichtbaar tot Terschelling, Harlingen, Den Oever en Den Helder. Het lichtpunt van de vuurtoren bevindt zich op 53 meter boven N.A.P. De lamp is een kwikdamp-lamp met een lichtsterkte van 2,85 miljoen candela. Dat houdt in dat in het donker het licht zelfs reikt tot aan Leeuwarden!

In de jaren '90 kon de toren bezichtigd worden inclusief een bezoek aan het lichthuis. Maar tegenwoordig kunt u de toren beklimmen tot de zesde verdieping. En dat is met ongeveer 45 meter hoogte, al een aardige klim!