Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Kaap Skil

In Kaap Skil (vroeger het Maritiem en Juttersmuseum) in Oudeschild op Texel is van alles te doen. De bezoeker vindt er een Jutterij, een authentiek straatje met een kruidenierswinkel, een bakkerij en een woonhuis, en een oude traanmolen.

De Jutterij

De Jutterij van Kaap Skil toont dat het leven van de Texelaar niet alleen door zijn eilanderschap of de visserij verbonden is met de zee. Sinds vele honderden jaren zijn de Texelaars jutters. Vroeger was dit pure noodzaak, want de meeste eilandbewoners waren arm en gebruikten het aangespoelde (wrak)hout om te bouwen of om te stoken. Tegenwoordig wordt er nog steeds gejut. Als er genoeg geinteresseerden zijn, vertelt een moderne jutter over zijn belevenissen en over de tegenstanders van het strandjutten.

Het winkeltje van Pieter Jan van Maartje

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Ruyterstraat in Oudeschild een aaneenschakeling van kleine winkels. Veel van die winkeltjes werden gedreven door weduwen, wier mannen op zee waren omgekomen. Bij gebrek aan sociale voorzieningen, waren de inkomsten van de winkel hard nodig. In het achterhuis is tegenwoordig een bakkerij en naast de winkel vindt u een woonhuis ingericht volgens de jaren '50.

Molen de Traanroeier

Op het museumterrein bevindt zich ook een, van oorsprong Zaanse, molen uit 1727. De naam van deze molen, de Traanroeier, is afkomstig uit de walvisvaart. Een product van de walvis is traan, dat werd 'geroeid' met een roede; een beroep dat in de Zaanstreek veel werd beoefend. In 1902 werd de Traanroeier verkocht en verhuisde naar Texel waar hij tot 1960 dienst deed als graanmolen. Daarna werd hij omgebouwd en wekte vanaf 1965 volautomatisch energie op. In 1999 dreigde de Traanroeier, die al enige jaren stilstond, te vervallen. Inmiddels is dit monument gered van de ondergang en dankzij vrijwilligers draait hij vrijwel dagelijks.

Voor kinderen genoeg te doen.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen in het museum een speurtocht doen. De antwoorden op de vragen, die te vinden zijn in het museum, leiden de speurders naar de schat. Ook het bezoek aan de huisjes en de maquette van de Rede van Texel is erg leuk! Waan u even in 1650 op een groot zeilschip en zoek met behulp van touchscreens uw eigen schip uit of maak de quiz. Van mei tot en met september wordt er op dinsdagmiddagen en donderdagmiddagen vis gerookt. Op woensdag draait de molen, is de smid aan het werk en wordt er aan scheepsmodellen gebouwd.