Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Ecomare

Ecomare

Ecomare is een vogel- en zeehondenopvang, een zeeaquarium, een natuurmuseum, een duinpark en een bezoekerscentrum voor het Nationaal Park 'Duinen van Texel'. Door de veelzijdigheid krijgt een bezoeker een goed beeld van de natuur van de Wadden en de Noordzee. Zieke vogels en zeehonden krijgen er de tijd om weer op kracht te komen en weer in het wild te kunnen leven. In het natuurmuseum kan de bezoeker alles ontdekken over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel.

Geschiedenis van Ecomare

In 1929 startte de heer Kraai het museum met een collectie opgezette vogels in een lokaal van de Mulo-school van Den Burg. In het museum kon de bezoeker niet alleen opgezette vogels bewonderen, maar ook schelpen en archeologische vondsten. In de Tweede Wereldoorlog was het museum gesloten en werd in 1945 gedeeltelijk vernield bij beschietingen. Twee jaar later vond het museum onderdak in een oude Duitse barak, genaamd ‘Waldfrieden’ in het Texelse bos. Gerrit de Haan en zijn vrouw begonnen in 1952 met de opvang van zeehonden, waarna het in 1975 naar haar huidige locatie verhuisde. Het museum kreeg zijn huidige naam Ecomare pas eind vorige eeuw.

Over het Ecomare

In Ecomare zijn meerdere dieren te vinden, waarvan de bekendste de zeehond. Ook leven er bruinvissen, vogels, vissen en andere zeedieren. In Ecomare kunt u aardig dichtbij de zeehonden komen. Sinds 2011 is een nieuw buitenterrein met nieuwe bassins aangebouwd. Een van deze baden heeft grote ramen, waardoor u de dieren onder water ziet zwemmen. Een ander bad is extra diep, zodat de grijze zeehonden lekker kunnen duiken. Verder zijn er grote bassins voor de zeehonden om aan te kunnen sterken. In de vogelopvang komen zieke, gewonde en verzwakte vogels weer op kracht. Zo is er een special vogelwasmachine voor vogels die olie op hun veren hebben. Door ramen zijn de dieren te bekijken en op een filmpje ziet u hoe de opvang werkt. Het zeeaquarium ligt ondergronds en er leven tientallen soorten vissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren, en kwallen. Per aquarium is een leefgebied nagebouwd. Zo leert u welke vissoorten er vooral in open zee leven en welke in de havens. Daarnaast organiseert Ecomare ook buitenprogramma’s in de Texels natuur, langs het strand en op het wad. Bij Ecomare maakt u kennis met de dierenwereld van de Waddenzee en de Noordzee. Een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud.