Een schip is de perfecte groepsaccommodatie voor een uitje met de school

Een schip is de ideale groepsaccommodatie voor schoolreis
Jongeren willen een leuke tijd, als leraar wil je er een educatieve en sociale draai aan geven en ouders zijn benieuwd of hun kind veilig is. De criteria voor de perfecte accommodatie tijdens een schoolreis of werkweek zijn nogal uiteenlopend, maar op een schip komen alle wensen mooi samen: het is een leuke én veilige plek voor de leerlingen, waar ze veel nieuwe (sociale) vaardigheden leren en kennis opdoen. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

1. Educatief: Leren ging nog nooit zo makkelijk

Voor een werkweek aan boord van een schip hebben de leerlingen geen zeilervaring nodig. De schipper en maat betrekken iedereen bij het zeilen, terwijl ze van alles uitleggen. Zo leren ze van alles over het schip, het hijsen van de zeilen, de belangrijkste zeemansknopen die ook in het dagelijks leven erg handig zijn, hoe ze een kaart en kompas lezen, de route bepalen en het schip besturen. De schippers weten hoe ze leerlingen bij het zeilen kunnen betrekken en hebben altijd wel een trucje achter de hand om zelfs de leerlingen die zich op de achtergrond houden erbij te betrekken.

2. Teambuilding: Samen is alles nog leuker

Tijdens een zeiltrip is er veel te doen aan boord. Naast het helpen bij het zeilen, halen ze boodschappen, koken ze samen en houden ze het schip en hun eigen hut schoon. Allemaal taken die ze gezamenlijk en zorgvuldig met behulp van hun klasgenoten uitvoeren. Het oplossen van bepaalde uitdagingen en het leren sluiten van compromissen is hierbij onvermijdelijk. Vaardigheden die in het dagelijkse leven ook bijzonder nuttig zijn. En omdat de meeste taken gezamenlijk worden uitgevoerd, gaat teambuilding vanzelf.

3 Teamgeest: Groepsgevoel kweken

Een ander groot voordeel van een schip is dat de leerlingen bij elkaar blijven en op een schip kun je gewoon niet langs elkaar heen leven. Hierdoor leren leerlingen elkaar beter kennen. Tijdens de gezamenlijke activiteiten komen ze in contact met klasgenootjes, met wie ze normaal niet zoveel optrekken. En als bonus versterkt het ook nog eens de relatie tussen groepsleiders en jongeren. De leerlingen leren de begeleider kennen in een andere situatie en omgeving. Daardoor zijn ze meer op hun gemak. Drempels om vragen te stellen worden weggenomen. Iets wat later, eenmaal terug in het klaslokaal, goed van pas komt.

4. Afwisselend: Elke dag nieuwe prikkels

We zijn natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar een reis op een schip is zeker niet eentonig. Of je nu naar Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Urk of Volendam zeilt: geen bestemming aan het IJsselmeer en Markermeer is hetzelfde. Elke plaats heeft zijn eigen bijzondere kenmerken en er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. Wissel je het IJsselmeer af met de Waddenzee, dan zit je ook nog eens in een compleet andere omgeving. De groep blijft zo lekker geprikkeld en de basis voor een onvergetelijk avontuur is gelegd!

5 Cultureel: Bezoek een museum

Naast educatie, teambuilding en het werken aan sociale vaardigheden, valt er aan land ook van alles te ontdekken. Het grote voordeel van een schip is dat jullie niet gebonden zijn aan een plaats en het zeilen kunnen afwisselen met culturele uitstapjes. Zo kun je in de plaats waar jullie met het schip aanleggen bijvoorbeeld een museum bezoeken dat past bij het thema dat jullie voor deze trip hebben uitgekozen. Denk hierbij aan thema’s zoals de Nederlandse relatie met het water, de oude Zuiderzee, visserij of de VOC-tijd. En als jullie even geen museum op het programma hebben staan, kan de groep altijd nog de geschiedenis, eigenaardigheden en het dialect van een stad leren kennen via een speciale speurtocht of Photohunt. Spannend en leerzaam tegelijkertijd.

6. Sportief: veel activiteiten op het schip en aan land

Staat een sportief element op het programma? Ook dat is geen probleem op een schip. In de meeste havens rond het IJsselmeer is wel een lekker strand om te zwemmen, een estafette of tienkamp te organiseren of een potje volleybal te spelen. Maar jullie kunnen ook halverwege een zeiltocht ankeren voor een plons in het water. Pak er nog een sushirol of kano bij en het is fun verzekerd.

Zetten jullie liever koers naar de Waddenzee? Dan is het misschien een leuk idee om de tocht af te wisselen met een fietstocht over de Waddeneilanden Texel en/of Terschelling, lekker de natuur in, naar de Noordzeekust of een speurtocht naar de vuurtoren aan de andere kant van het eiland.

Als jullie er voor kiezen naar de Waddenzee te varen, is een droogvalsessie op het Wad ook een aanrader. Bij laag water ligt het schip op de bodem van de zee en kunnen jullie met de leerlingen een heuse ankerchallenge houden op de bodem van de zee of een wandeling maken over het Wad en ontdekken wat er op en in de bodem leeft. Hoe bijzonder is dat?

Benieuwd hoe een achorchallenge er uit ziet, bekijk de video:

 

7. Alles in een: je hoeft niet alles apart te regelen

Een ander groot voordeel van een schip als accommodatie is dat jullie niet alles apart hoeven te regelen. met een schip hebben jullie vervoer, verblijf en vermaak in een. Daarnaast is bij de tocht een schipper en maat inbegrepen. En als de tijd ontbreekt om boodschappen te doen, dan regelen we dat graag voor jullie. De boodschappen worden dan voor de tocht aan boord afgeleverd.

8. Kosten en veiligheid

Tenslotte nog even over veiligheid, zodat jullie ook de ouders gerust kunnen stellen. De combinatie van goed materiaal en een ervaren, goed opgeleide bemanning maakt onze schepen tot veilige en plezierige vervoersmiddelen. Daarnaast worden alle schepen eens per twee jaar grondig gekeurd door de Scheepvaartinspectie.

Een laatste tip

Natuurlijk spelen weer en wind een belangrijke rol bij het invullen van de route. Maar als jullie de doelen en thema’s bij aanvang van de trip met de schipper delen, kan hij hier tijdens de planning rekening mee houden. En misschien heeft de schipper nog leuke aanvullingen die passen bij jullie wensen, hij kent immers de vaargebieden en diverse mogelijkheden in de plaatsen op zijn duimpje.

Een trip voor een werkweek of schoolreis plannen?

Lijkt het jullie leuk om een schoolkamp, werkweek, of excursie op een van onze schepen te plannen? Vraag vrijblijvend informatie aan of maak snel en eenvodig een afspraak met een van onze medewerkers. Zij weten precies welke schip het beste past bij de groep en wensen en ze informeren je graag over de vele mogelijkheden op een schip.

Nog meer lezen?

De voordelen van een schoolreis in Nederland I Een schip is mileuvriendelijk alternatief I 5 leuke activiteiten Volendam I 5 leuke activiteiten Kampen I Alle doelen komen samen op een schip I 6 leuke bestemmingen aan het IJsselmeer Droogvallen op Waddenzee