Op werkweek? Een schip is de perfecte groepsaccommodatie

Werkweek op zeilschip
Jongeren willen een leuke tijd tijdens de werkweek. U wilt er als leraar een educatieve en sociale draai aan geven. En ouders zijn benieuwd of hun kind veilig is. De criteria voor de perfecte accommodatie zijn dus nogal uiteenlopend, maar een schip voldoet aan alle punten: het is een leuke én veilige plek voor de leerlingen, waar ze veel nieuwe (sociale) vaardigheden leren en kennis opdoen. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

1. Educatief: Leren ging nog nooit zo makkelijk

Tijdens een werkweek zeilen leerlingen actief mee en het mooie is, ze hebben geen zeilervaring nodig. De schipper en zijn maat leggen graag alles uit. Tijdens de reis leren ze zo van alles over het schip, het hijsen van de zeilen, knopen leggen, hoe ze een kaart en kompas kunnen lezen, de route bepalen en het schip besturen. De schippers weten hoe ze leerlingen bij het zeilen kunnen betrekken en hebben altijd wel een trucje achter de hand om zelfs de leerlingen die zich op de achtergrond houden erbij te betrekken.

2. Teambuilding: Samen is alles nog leuker

Een ander groot voordeel van een schip is dat de leerlingen bij elkaar blijven. Ze zwerven bijvoorbeeld niet in groepjes door een stad. Tijdens de zeiltrip is er veel te doen aan boord. Naast het helpen bij het zeilen, halen ze boodschappen, koken ze samen en houden ze het schip en hun eigen hut schoon. Allemaal taken die ze gezamenlijk en zorgvuldig met behulp van hun klasgenoten uitvoeren. Het oplossen van bepaalde uitdagingen en het leren sluiten van compromissen is hierbij onvermijdelijk. Vaardigheden die in het dagelijkse leven ook bijzonder nuttig zijn. En omdat de meeste taken gezamenlijk worden uitgevoerd, gaat teambuilding vanzelf.

3 Teamgeest: Groepsgevoel kweken

Op een schip kun je gewoon niet langs elkaar heen leven. Daardoor leren leerlingen elkaar beter kennen. Tijdens de gezamenlijke activiteiten komen ze in contact met jongeren met wie ze normaal niet zo veel doen. En als bonus versterkt het ook nog eens de relatie tussen groepsleiders en jongeren. De leerlingen leren de begeleider kennen in een andere situatie en omgeving. Daardoor zijn ze meer op hun gemak. Drempels om vragen te stellen worden weggenomen. Iets wat later, eenmaal terug in het klaslokaal, goed van pas komt.

4. Afwisselend: Elke dag nieuwe prikkels

We zijn natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar een reis op een schip is zeker niet eentonig. Of je nu naar Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Urk of Volendam zeilt: geen bestemming aan het IJsselmeer is hetzelfde. Elke plaats heeft zijn eigen bijzondere kenmerken en er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. Wissel je het vaargebied tijdens de reis af en vaar je van bijvoorbeeld het IJsselmeer naar de Waddenzee, dan zit je ook nog eens in een compleet andere omgeving. De groep blijft zo lekker geprikkeld en de basis voor een onvergetelijk avontuur is gelegd!

5 Cultureel: Bezoek een museum

Naast educatie, teambuilding en het werken aan sociale vaardigheden, valt er aan land ook van alles te ontdekken. Het grote voordeel van een schip is dat u niet gebonden bent aan een plaats. Hierdoor kunt u het zeilen makkelijk afwisselen met culturele uitstapjes. In de plaats waar u aanlegt, kunt u bijvoorbeeld in de middag een museum bezoeken dat past bij het thema dat u voor deze trip heeft uitgekozen. Denk hierbij aan thema’s als de Nederlandse watergeschiedenis, de oude Zuiderzee, visserij of de VOC-tijd. En als u even geen museum op het programma heeft staan, kunt u altijd nog de geschiedenis, eigenaardigheden en het dialect van een stad leren kennen met een speciale speurtocht of Photohunt. Spannend en leerzaam tegelijkertijd.

6. Sportief: veel activiteiten op het schip en aan land

Wilt u graag een sportief element aan het programma toevoegen? Ook dat is geen probleem op een schip. In de meeste havens rond het IJsselmeer is wel een lekker strand om te zwemmen, een estafette of tienkamp te houden of een potje volleybal te spelen. Maar u kunt ook halverwege een zeiltocht ankeren voor een plons in het water. Pak er nog een sushirol of kano bij en het is fun verzekerd. Wilt u liever naar Waddenzee? Dan kunt u op de Waddeneilanden Texel en/of Terschelling een dag een fiets huren, voor een tocht over het eiland, de natuur in, of naar de Noordzeekust. Of u organiseert een speurtocht naar de vuurtoren aan de andere kant van het eiland.

Als u naar de Waddenzee vaart, is trouwens een droogvalsessie op het Wad ook een aanrader. Bij laag water ligt u met het schip op de bodem van de zee en kunt u samen met de leerlingen een ankerchallenge houden, touwtrekken of een wandeling maken over het Wad en ontdekken wat er op en in de bodem leeft. Hoe bijzonder is dat?

Benieuwd hoe een achorchallenge er uit ziet, bekijk de video:

 

7. Alles in een: U hoeft niet alles apart te regelen

Een ander groot voordeel van een schip als accommodatie is dat u niet alles apart hoeft te regelen. U heeft vervoer, verblijf en vermaak in een. Daarnaast is bij de tocht een schipper en maat inbegrepen. En als u even geen tijd heeft om boodschappen te doen, dan regelen we dat graag voor u.

8. Kosten en veiligheid

Tenslotte nog even over veiligheid, zodat u ook de ouders kunt geruststellen. De combinatie van goed materiaal en een ervaren, goed opgeleide bemanning maakt onze schepen tot veilige en plezierige vervoersmiddelen. Daarnaast worden worden alle schepen eens per twee jaar grondig gekeurd door de Scheepvaartinspectie.

Een laatste tip: Natuurlijk spelen weer en wind een belangrijke rol bij het invullen van de route. Maar als u uw doelen en thema’s bij aanvang van uw trip met de schipper deelt, kan hij hier tijdens de planning rekening mee houden. En misschien hebben ze nog wel een leuke aanvulling die past bij uw wensen, zij kennen immers de plaatsen en vaargebieden heel goed.

Wilt u een trip voor een werkweek plannen?

Wilt u op schoolkamp, werkweek, of op excursie met een van onze schepen? Vraag vrijblijvend een informatie aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welke schip het beste past bij uw groep en wensen en ze informeren je graag over de vele mogelijkheden op een schip.