Arrangementen en programmaideeën van en naar Medemblik

Bekijk alle

Populaire schepen uit Medemblik

Alle Bezienswaardigheden in Medemblik

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Medemblik

In de kop van Noord Holland ligt het bijzondere stadje Medemblik. Als u de haven in vaart, passeert u aan uw linkerhand het imposante Kasteel Radboud. Medemblik is een stad vol geschiedenis en historie. Naast haar rijke en bijzondere verleden is het nu ook een bekend watersport regatta centrum, waar veel internationale wedstrijden voor de kust gezeild worden.

Geschiedenis van Medemblik

Medemblik was als oudste stad van West Friesland een belangrijk handelscentrum. Graaf Floris V heeft de stad stadsrechten in de 13e eeuw de stad stadsrechten verleend en een dwangburcht laten bouwen. Hier werden opstandige bewoners uit Medenblik onder bedwang gehouden. Deze burcht staat nu bekend als kasteel Radboud en is open ter bezichtiging.

In 1824 werd het Noordhollandsch Kanaal in gebruik genomen. Hierdoor verloor de stad haar belangrijke positie als havenstad.

Vanaf de jaren 60 van de 20e ontwikkelde de stad zich als watersportcentrum. Het is nu een internationaal bekende watersportplaats waar veel nationale en internationale zeilwedstrijden worden georganiseerd.

Bezienswaardigheden in Medemblik

Het gezellige en compacte centrum van Medemblik nodigt uit voor een wandeling. Met ruim 80 verschillende rijksmonumenten is er nog veel historie te vinden in deze stad, zoals de voormalige synagoge uit 1808 of de Bonifatiustoren uit de 15e eeuw.

Vanuit het Regatta Centrum worden veel internationale zeilwedstrijden georganiseerd, die zeker de moeite waard zijn om vanaf het terras aan de water kant te volgen.
Na de wandeling is een verfrissend drankje op een van de vele zonnige terrasjes nauwelijks te weerstaan.

Wat is er te doen in Medemblik

De gezellige oude stad Medemblik heeft vele speciaalzaakjes en boetiekjes. Behalve de karakteristieke oude haven en gezellige terrasjes, biedt de stad meer leuke activiteiten zoals:

  • Kasteel Radboud: duik in het leven van Graaf Floris de Ven zijn vrouw Beatrijs, de vroegere eigenaren van dit bijzondere kasteel uit de Middeleeuwen. Voor kinderen is er een speurtocht en aan het einde van de toer kunt u nog even nagenieten in het gezellige café.
  • Stoommachine Museum: in het voormalige stoomgemaal de ‘Vier Noorder Koggen’ worden stoommachines verzameld, gerestaureerd en onderhouden en kunnen kinderen zelf aan de slag met een miniatuur stoommachine.
  • Bakkerijmuseum ‘De oude Bakkerij’: proef de sfeer van vroeger in deze oude bakkerij.
  • Meelmolen ‘De Herder’: maak een rondleiding en kom alles te weten over de werking en de oude techniek van deze bijzondere nog steeds werkende meelmolen.
  • Evenement de Oldtimerdag in juli: een dag vol muziek en oldtimers.

Faciliteiten in Medemblik

Met de schepen van NAUPAR ligt u in de Oosterhaven, direct in de nabijheid van het oude centrum. Hier zijn alle faciliteiten die u wenst op loopafstand.