Alle Bezienswaardigheden in West-Terschelling

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

West-Terschelling

Vanuit het westen gerekend is Terschelling het derde bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Met zijn unieke sfeer, prachtige landschap en uitgestrekte stranden is Terschelling een geliefd eiland bij toeristen. Het havendorp West-Terschelling is al van veraf herkenbaar aan de markante vuurtoren de Brandaris. Het is er gezellig druk vanwege de vele boten die hier in de haven aankomen. Er zijn drie musea, knusse winkelstraatjes en leuke cafés en restaurants. Andere dorpjes zijn Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend.

De grootste gemeente van Nederland

Terschelling ligt in de provincie Friesland en is met haar 71.298 hectare de grootste gemeente van Nederland. Dat komt omdat een groot deel van de Waddenzee inclusief het vogeleiland Griend tot de gemeente Terschelling wordt gerekend. Het eiland zelf is 11.575 hectare groot en telt 4.800 bewoners (en 20.000 toeristische slaapplaatsen!).

Natuur, zee en zon

De helft van het eiland is natuurgebied. De totale strandlengte is 30 kilometer en de totale lengte aan fietspaden is ruim 70 kilometer. Terschelling heeft 20% meer zonne-uren dan het gemiddelde in Nederland en het regent gemiddeld 20% minder dan in gemiddeld in Nederland. Op het eiland is sinds 1875 de zeevaartschool Willem Barentsz gevestigd, de opleiding voor maritiem officier. Dit trok ook andere belangrijke nautische diensten aan zoals de vaarwegmarkeringsdienst, de Kustwacht en de verkeerscentrale Brandaris met de Centrale Meldpost Waddenzee.

Oerol, cranberries en De Groene Weide

Elk jaar in juni vindt op Terschelling het culturele openlucht festival Oerol plaats wat vele duizenden bezoekers trekt. Andere evenementen zijn het Rock ’n Roll festival in Midsland, de Fjoertoer wandeltocht en de Berenloop Marathon. Terschelling staat verder bekend om de cranberries die hier in overvloed groeien. Er worden diverse lokale lekkernijen van gemaakt zoals compote, vruchtensap, jam en wijn. Op Terschelling is ook het beroemde café De Groene Weide waar eigenaar Hessel regelmatig als zanger optreedt, vaak samen met zijn dochter. Hij wordt wel de ‘Lee Towers van Terschelling’ genoemd en wist Ahoy al drie keer vol te krijgen.