Routesuggestie IJsselmeer I De 5 leukste havensteden aan de Friese kust

Routesuggestie 5 bestemmingen aan de Friese kust

Tijdens een zeiltocht valt er genoeg te beleven en eenmaal in de haven kun je op het dek heerlijk genieten met een drankje en een hapje. Maar stel nou dat je na de vaartocht even de benen wilt strekken en wat leuks wilt doen. Waar kun je dan het beste heen varen? Aan het IJsselmeer ligt een scala aan schilderachtige havensteden. Elke bestemming heeft een eigen karakter, gezellig stadscentrum, prachtige historische gebouwen, (speciaal)winkeltjes, terrasjes, restaurants en leuke bezienswaardigheden. Keuzestress all-over. Deze vijf bestemmingen aan de Friese kust zijn in ieder geval de moeite waard tijdens een weekendje weg, (korte) vakantie of midweek.

Lemmer

De eerste aanrader is Lemmer. Bekend vanwege zijn schilderachtige haven, rijke maritieme geschiedenis en tevens ‘poort’ naar de Friese meren. Eenmaal aangelegd in de haven is er voldoende tijd om naar het nabijgelegen Lemsterstrand te lopen voor een verfrissende duik of wandeling. Ook het centrum nodigt uit voor een wandeling langs de historische grachten met gezellige terrasjes, leuke winkeltjes en de nog steeds in gebruik zijnde traditionele vissersboten en historische schepen die daar afgemeerd liggen.En voor degene die wat meer wil weten over de geschiedenis van Lemmer of de visserij met Lemsteraken, botters en schouwen is het Museum Lemmer een aanrader. Tenslotte is er nog het ir. D. F. Woudagemaal. Dit is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt al sinds 1920 ingezet om overtollig water weg te pompen naar het IJsselmeer.

Stavoren

Een andere leuke havenplaats is Stavoren; de oudste havenstad van Friesland, tevens Hanzestad en een van de Friese Elfsteden. Met het schip leggen jullie aan in de gezellige haven midden in het centrum, met tal van cafés en restaurants. In de haven spot je direct het beroemde “Vrouwtje van Stavoren’, naast de oude brug en zeesluis. En er staat een enorme vis met open muil waar het water uit stroomt. Deze fontein is onderdeel van het 11fountainsproject, sinds 2018 heeft elke Friese Elfstedenstad een speciale fontein. Stavoren heeft net als Lemmer een rijke geschiedenis, waarover je meer te weten komt door de panelenroute ‘Dwalen door Stavoren’ van museum het Ponthus. Wil je liever even lekker uitwaaien of zwemmen, dan kun je ook hier naar het nabijgelegen strand.

Hindeloopen

Dit pittoreske stadje ligt tussen Stavoren en Workum en is net als Stavoren onderdeel van de Friese Elfstedenroute. Met het schip meer je midden in het stadje aan en kijk je direct uit op de oude reddingsbootschuur, de houten brug, sluis uit 1619 en het leugenbankje met Bijbelse afbeelding van de visvangst. Hindeloopen was vroeger een belangrijke handelsplaats en is wereldberoemd vanwege haar Hindelooper schilderingen en klederdracht. Als je door de straten loopt moet je maar eens letten op de naambordjes en uithangborden.

Tijdens een wandeling kom je langs smalle grachten met de typische houten bruggetjes, de fontein “Flora en Fauna” en het museum Hindeloopen dat is gevestigd in een oud monument uit 1683 waar vroeger recht werd gesproken (Vrouwe Justitia hangt nog boven het bordes). Borden met oude foto’s vertellen je meer over de geschiedenis van de stad.

Ook kun je in Hindeloopen genieten van gezellig terrasje en lokale specialiteiten, zoals visgerechten en streekgerechten. Kinderen kunnen zich vermaken op het strand, in het speeltuintje vlakbij de haven of tijdens een bezoek aan het Friese Schaatsmuseum. Wat ons betreft is Hindeloopen een absolute aanrader voor jong en oud.

Workum

Workum ligt meer naar het Noorden, tussen Makkum en Stavoren, en is bekend vanwege het Friese aardewerk en scheepstimmerwerf ‘De Hoop’. Het stadje herbergt, naast diverse leuke winkeltjes en terrasjes,.tientallen rijksmonumenten zoals het oude stadhuis en de St. Gertrudis kerk uit de 15e eeuw en is ook onderdeel van de Friese Elfstedentocht. De fontein “de Woeste Leeuwen”, verbeeld de dragers van het stadswapen van Workum. En als je toch in Workum bent, mag je het Jopie Huisman museum niet overslaan. Deze bekende Friese kunstschilder uit Workum was ooit handelaar in vodden en oud ijzer en ontwikkelde zich tot een geweldige schilder, tekenaar en aquarellist. Zijn bijzondere werken zijn (alleen) in dit museum te zien.

Makkum

De laatste in de rij aanbevelingen is Makkum en ligt vlakbij de Afsluitdijk. Vanuit Makkum vaar je zo naar de Waddenzee, als je wat meer tijd hebt. Wandelend door het historische centrum kom je langs een eeuwenoud leugenbankje, de oude sluis, statige koopmanshuizen, de Waag en het dorpje is nog altijd de thuishaven van een tiental kotters.

Het kleine vissersdorpje is vooral bekend vanwege het eeuwenoude aardewerk van de familie Tichelaar, de enige overgebleven keramiekfabriek in Nederland. Jammer genoeg kun je deze fabriek niet meer bezoeken, maar bij café Restaurant de Prins, aan de sluis bij de haven, hangt in de gelagkamer nog een prachtige tegelwand uit 1790.

Verder worden in Makkum megajachten gebouwd door scheepswerf "Feadship” en voor wie het niet erg vindt om een stukje te wandelen ligt buiten het centrum de Holle Poarte, een strand met heuse boulevard en vele terrasjes waar je heerlijk een Mackumer speciaal biertje kunt drinken.

Kortom, genoeg mooie bestemmingen aan de Friese kust, waar van alles te zien en te doen is . Wij kunnen niet kiezen. Jij wel?

Ook een keer meevaren naar een van de Friese steden aan het IJsselmeer?

Bekijk ons uitgebreide aanbod traditionele zeilschepen of neem contact op met een van onze medewerkers, zij vertellen je graag meer over deze bijzondere bestemmingen aan het IJsselmeer.

Meer lezen

Leukste bestemmingen aan het IJsselmeer I Favoriete stranden aan het IJsselmeer I Fonteinen van Friesland I Hoe bepaal je een mooie route? I Tips voor organiseren uitje I Zo kies je het juiste schip I 5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I Droogvallen op het Wad I Leukste weekendjes weg op een schip I Stavoren