Tip van NAUPAR I Ontdek de 11 mooiste fonteinen van Friesland

Ontdek de 11 mooiste fonteinen van Friesland

Geïnspireerd op de wereldberoemde schaatstocht hebben de inwoners van Friesland een nieuwe Elfstedentocht in het leven geroepen: een tocht langs 11 van de meest bijzondere fonteinen van de verborgen parel van Nederland. Deze tocht vergt geen barre temperaturen onder nul, it giet oan, wanneer u maar wilt. Bijvoorbeeld gecombineerd met een zeiltocht over onze vaargebieden de Friese Meren en het IJsselmeer. De fonteinen vindt u in Bolsward, Franeker, Sneek, IJlst, Harlingen, Stavoren, Leeuwarden, Workum, Sloten, Hindeloopen en Dokkum. Het zijn stuk voor stuk leuke plaatsen die, op een enkele stad na, prima via het water te bereiken zijn.

Water als verbindende factor

Zoals het bevroren water tijdens de Elfsteden(schaats)tocht de verbindende factor is tussen de elf steden, zijn de fonteinen dit op hun eigen manier. Niet alleen als schakel tussen de plaatsen, maar zeker ook als centrale ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en de vele bezoekers. Laat u verrassen door de speciaal voor het project 11Fountains ontworpen kunstwerken. Kunt u herkennen waarom juist dit specifieke ontwerp zo goed bij de desbetreffende plek past? Het lijkt ons een passende vraag om over te mijmeren als u de kunstwerken aanschouwt. Of bespreek het samen met uw gezelschap als u na een geslaagde ochtend of middag het ruime sop weer heeft gekozen.

Lokale bevolking inspireert

De fonteinen zijn tot stand gekomen met nauwe betrokkenheid van de lokale bevolking. Kunstenaars lieten zich inspireren door de stad, de bevolking en haar verhalen; met 11 bijzondere kunstwerken als resultaat. De hoorn van Sneek verwijst bijvoorbeeld naar het beeld van Fortuna, de godin van het geluk en beschermvrouwe van steden, families en volkeren. De fontein in Sneek krijgt echter een twist door het water als aandrijvende (en in dit geval enigszins onberekenbare) kracht. Wie profijt heeft van de hoorn des overvloeds en voor hoe lang, blijft de vraag. Het is een beeld dat oproept tot overpeinzing.
Bij de vis van Stavoren draait het juist om het spel, deze fontein moedigt interactie aan. Het is een vrolijk, bijna carnavalesk gebeuren. Waterpret verzekerd, zeker met mooi weer!
De walvis van Harlingen is geïnspireerd op de maritieme geschiedenis van de stad en de walvisvangst. Deze enorme walvis stoot op onregelmatige momenten water uit het gat boven op de kop. Met een beetje geluk vaart uw schipper er op zo’n moment vlak langs.

Zelf varen langs de fonteinen van Friesland

Het is bewezen dat cultuur, kunst en natuur een positief effect hebben op de gezondheid. De medewerkers van NAUPAR denken graag met u mee om dit te verweven in een zeiltocht over de Friese Meren en/of het IJsselmeer. Een tocht langs Friesland’s meest bijzondere fonteinen is alvast een goed begin! Neem nu contact op en ervaar binnenkort hoe prachtig de Friese wateren zijn.