Tip van NAUPAR I Ontdek de 11 mooiste fonteinen van Friesland

Ontdek de 11 mooiste fonteinen van Friesland

Geïnspireerd op de wereldberoemde schaatstocht hebben de inwoners van Friesland een nieuwe Elfstedentocht in het leven geroepen: een tocht langs 11 van de meest bijzondere fonteinen. Deze tocht vergt geen barre temperaturen onder nul, it giet oan, wanneer je maar wilt en een aantal van de bijzondere fonteinen liggen in een bestemming die je ook makkelijk met een per schip kunt bezoeken. Twee vliegen in een klap!

De fonteinen staan in Bolsward, Franeker, Sneek, IJlst, Harlingen, Stavoren, Leeuwarden, Workum, Sloten, Hindeloopen en Dokkum. Stuk voor stuk leuke plaatsen die, op een enkele stad na, prima via het water te bereiken zijn.

Water als verbindende factor

Zoals het bevroren water tijdens de Elfsteden(schaats)tocht de verbindende factor is tussen de elf steden, zijn de fonteinen dit op hun eigen manier. Niet alleen als schakel tussen de plaatsen, maar zeker ook als centrale ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en de vele bezoekers. Laat je verrassen door de speciaal voor het project 11Fountains ontworpen kunstwerken. Herken jij waarom juist dit specifieke ontwerp zo goed bij de desbetreffende plek past? Het lijkt ons een passende vraag om over te mijmeren als je de kunstwerken bekijkt. Of bespreek het samen met jullie gezelschap als je na een geslaagde ochtend of middag het ruime sop weer kiest.

Lokale bevolking inspireert

De fonteinen zijn tot stand gekomen met nauwe betrokkenheid van de lokale bevolking. Kunstenaars lieten zich inspireren door de stad, de bevolking en haar verhalen; met 11 bijzondere kunstwerken als resultaat.

Zo verwijst De Hoorn van Sneek bijvoorbeeld naar het beeld van Fortuna, de godin van het geluk en beschermvrouwe van steden, families en volkeren. De fontein in Sneek krijgt echter een twist door het water als aandrijvende (en in dit geval enigszins onberekenbare) kracht. Wie profijt heeft van de hoorn des overvloeds en voor hoe lang, blijft de vraag. Het is een beeld dat oproept tot overpeinzing.

Bij de vis van Stavoren draait het juist om het spel, deze fontein moedigt interactie aan. Het is een vrolijk, bijna carnavalesk gebeuren en nodigt uit tot heet maken van een gekke groepsfoto. Waterpret verzekerd, zeker met mooi weer!

In Hindeloopen is de levensboom met het hert en de hinde uit het stadswapen de inspiratiebron. De boom symboliseert levensenergie en wijsheid. Hier kunnen jullie vast wel 'een boompje over op zetten'.

Dan is er ook nog de fontein De Woeste Leeuwen van Workum. Ook hier is het stadswapen als inspiratiebron gebruikt. 

En als laatste noemen we de Walvis van Harlingen, geïnspireerd op de maritieme geschiedenis van de stad en de walvisvangst. Deze enorme walvis stoot op onregelmatige momenten water uit het gat boven op de kop. Met een beetje geluk vaart de schipper er op zo’n moment vlak langs.

Zelf varen langs de fonteinen van Friesland?

Cultuur, kunst en natuur is niet alleen leuk om te ervaren, ze hebben ook nog eens een positief effect op de gezondheid. De medewerkers van NAUPAR denken graag met jullie mee om dit te verweven in een zeiltocht over de Friese Meren en/of het IJsselmeer. Een tocht langs Friesland’s meest bijzondere fonteinen is alvast een goed begin! Neem contact op en ervaar binnenkort zelf hoe mooi de fonteinten zijn.

Meer lezen?

Stavoren, de oudste Elfstedenstad van Friesland I Routesuggestie Harlingen I Droogvallen op de Waddenzee I Ontdek Friesland, de verborgen parel van Europa I 5 leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Favoriete stranden aan het IJsselmeer