Alle Bezienswaardigheden in Hindeloopen

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Hindeloopen

U heeft vast en zeker de typische schilderingen en klederdracht uit Hindeloopen wel eens gezien. Het stadje aan het IJsselmeer is er wereldberoemd om. De plaats waar Hindeloopen ligt, was al in de 8e eeuw bewoond en had veel te lijden van de Noormannen. Omstreeks 825 wordt in een oorkonde de naam Hindolop voor deze nederzetting gebruikt en in de 10e eeuw is in Engeland al de naam Hintlop bekend.

Geschiedenis

Hindeloopen had al in de Middeleeuwen veel handelsrelaties met Lubeck en andere Hanzesteden, maar werd zelf geen Hanzestad. Ook de houtvaart op Noorwegen en de vele contacten met Amsterdam waren van belang voor de bloeiperiode van Hindeloopen, die duurde tot ruwweg het einde van de 17e eeuw. Hindeloopers ontwikkelden door hun verre reizen een heel eigen smaak. Kleurrijke kleding en beschilderde meubels waren favoriet. Zij hebben ook een eigen taal, die de andere Friezen ook niet verstaan: het Hylpers. Het is een mengeling van Fries, Engels, Deens en Noors.

Hindelooppen, een pittoresk stadje

Tegenwoordig liggen de havens vol met recreatieve schepen. Het Hindeloopen van nu is een gezellig en pittoresk zeevaarders- en vissersstadje, gelegen op een landtong. De klederdrachten, de typische houten bruggetjes, de smalle grachtjes, de winkeltjes, de ateliers en de karakteristieke architectuur, brengen iedere toerist in extase. In het museum ‘Hidde Nijland’ kunt u de stadshistorie bezichtigen. Nostalgie viert er hoogtij, maar als uitvalspoort naar het IJsselmeer, is Hindeloopen ook een belangrijke watersportplaats. De diverse (vis) restaurants en cafeetjes, maken Hindeloopen tot een bruisend centrum, waar het voor jong en oud goed toeven is.