Workum

Plaats Workum

In het zuidwesten van Friesland tussen Makkum en Stavoren ligt Workum, één van de Friese elf steden. Een schilderachtig oud stadje dat tientallen rijksmonumenten herbergt en bekend staat vanwege de watersport, kunst en cultuur, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

Geschiedenis van Workum

De stad is als een agrarische nederzetting ontstaan. Wegens de ligging aan de Zuiderzee ontwikkelde het zich tot een belangrijk centrum voor de zeehandel en later de scheepvaart. Nadat in de 15e eeuw Zeeland en Holland een grote concurrent werden in de handel, ging men zich in Workum steeds meer richten op scheepsbouw. Waardoor de economie weer op bloeide. In de stad zijn nog veel oude gebouwen bewaard gebleven. Wanneer u door het oude centrum loopt waan u zich helemaal terug in de tijd.

Bezienswaardigheden in Workum

Workum is een echte watersport stad, met verschillende jachthavens en de Blazerhaven die als museumhaven wordt gebruikt. Vanuit Workum kunt u niet alleen over het IJsselmeer varen, maar u kunt vanuit hier ook makkelijk naar de Friese meren. Het IJsselmeerstrand is populair onder kite- en windsurfers vanwege het ondiepe water. Het kleine stadje kent een aantrekkelijk centrum met veel prachtige oude gebouwen, gezellige terrassen en een grote verscheidenheid aan winkels met een eigen aanbod en karakter.

Wat is er te doen in Workum

Het gezellige stadje Workum nodigt uit om te voet ontdekt te worden. Naast leuke winkeltjes, een aantal ateliers en gezellige terrasjes heeft dit stadje ook allerlei activiteiten te bieden, zoals:

  • Het Jopie Huisman Museum. In dit museum hangt het werk van de voddenkoopman en oudijzerhandelaar die ook kunstschilder was. Hij schilderde vooral de gewone dingen met een enorm oog voor detail.
  • Scheepstimmerwerf "De Hoop". Op de werf werden in de loop van haar bestaan voornamelijk houten vissersschepen gebouwd. De timmerschuur zou, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de oudste nog bestaande van West-Europa zijn.
  • Fries aardewerk & pottenbakkerij Kunst. In het centrum is het familiebedrijf Pottenbakkerij Kunst gevestigd. Hier wordt volgens traditie op ambachtelijke wijze fries aardewerk vervaardigd.
  • De gotische Sint Gertrudiskerk van Gorkum, gebouwd in de 15e en 16e eeuw.
  • De strontrace. Iedere herfstvakantie wordt de Strontrace gezeild van Workum naar Warmond en weer terug. Deze tocht gaat over het IJsselmeer naar de Bollenstreek waar net als vroeger een paar zakken mest moet worden afgeleverd. Dit mag alleen op zeilkracht en waar nodig op handkracht. Bij tegenwind wordt het schip in een vaart voortgetrokken (jagen) of geduwd (bomen). Aan deze race mogen alleen traditionele schepen meedoen.

Faciliteiten in Workum

In Workum zijn alle basis faciliteiten aanwezig. De schepen leggen aan in de haven bij de sluis. Hier is een sanitair gebouw en restaurant. Vanaf de haven wandelt u binnen enkele minuten naar het centrum en de supermarkten.