Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meester-schilder Jopie Huisman. Deze oudijzerhandelaar wilde met zijn werk het verhaal vertellen van de mensen die hij op doek vastlegde. Sinds de oprichting heeft het museum al meer dan 2 miljoen bezoekers mogen verwelkomen!

Jopie wil niet meer

Nadat drie van zijn werken bij een expositie in het zuiden van het land werden gestolen, besloot Jopie om niet meer te exposeren. Zijn vrienden vonden zijn werken te belangrijk om niet meer te worden geƫxposeerd en besloten dat er een museum moest komen. Het liefst in Workum, de geboorteplaats van Jopie Huisman.

Voor een breed publiek

De Stichting Jopie Huisman Museum werd opgericht in 1986 en de collectie bestond uit tekeningen, schilderijen en verzamelingen. Dit eerste museum was gevestigd in het oude 17e-eeuwse Sleeswijckhuys. Het was het eerste museum in Nederland voor een nog in leven zijnde kunstenaar. De bezoekersaantallen waren enorm en al snel bleek het prachtige monumentale Sleeswijckhuys te klein voor alle bewonderaars.

Verhuizing en verbouwing

Het huidige museum is het tweede museum en werd geopend in 1992 en uitgebreid in 2001. Jopie Huisman overleed op 29 september 2000 waardoor hij de opening niet meer mee kon maken. Het nieuwe gedeelte is ingericht zoals de schuur van Jopie's boerderij in Herbayum er uitzag.

Inspiratie in spullen

Hier ziet u spullen die voorkomen in de werken van de schilder: de oude koemelkersbroek, de kinderschoenen naast grote 'oudemensenschoenen', het roodbaaien hemd dat hem zo bekend maakte, de visfuiken en de poppen. In dit deel van het museum vindt u jaarlijks een nieuwe thematentoonstelling. Er wordt tevens een film vertoond over het leven en werk van Jopie. U kunt ook een 25 km lange fietstocht maken rond de plaatsen die op de werken van Jopie Huisman zijn terug te vinden.