Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Scheepswerf De Hoop

De scheepswerf is volledig gerenoveerd, maar heeft zijn historische pracht en praal niet verloren. Het prachtige gebouw laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft gevormd. De scheepswerf de Hoop biedt ook een informatiecentrum voor bezoekers, maar dit is gesloten tijdens de wintermaanden. Daar vindt u een permanente tentoonstelling waar u alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de Hoop. 

Geschiedenis

In 1694 werd de scheepswerf de Hoop opgericht door Juntien Reinders. Het begon allemaal met de bouw van kofferdammen, die robuuste schepen waren tot Napoleon de scheepvaart verbood. In de loop der jaren werden naast de scheepswerf een schuur, een scheepshelling en andere gebouwd. In 1892 nam Ulbe Zwolsman de werf over en begon met de bouw van vissersschepen. Door de verwaarlozing van haar opvolger heeft de scheepswerf in de loop van de decennia te lijden gehad onder de verwaarlozing van haar opvolger. Maar dit was de redding van de scheepswerf, want in 1974 werd alles volledig gerestaureerd.

Over Scheepswerf de Hoop

De scheepswerf werd in 2009 uitgebreid. Het gebied tegenover de helling is gebouwd aan de Blazerhaven en doet nu dienst als museumhaven. Tot dan toe had dit gebied slechts een paar vervallen loodsen. Restauratie, onderhoud, productie van masten, zwaarden en bekledingen worden op de werf uitgevoerd. Voor de Workumer Fishing Days wordt het gebied gebruikt voor een maritieme markt.