Fantastische werkweek I Waddenzee Nederland I Scholengemeenschap Speyer

Klantinterview school Speyer

Fantastische werkweek | zeilen op de Waddenzee en genieten op de eilanden

De zevende klassers van een Duitse scholengemeenschap uit Speyer hebben een fantastische week gehad op de Waddenzee en de eilanden. Ze gingen in Harlingen aan boord, iedere klas op zijn eigen traditionele zeilschip. Ze waren onderweg met de Linde, de Brandaris en de Amalia. Vanuit de Friese havenstad voeren ze eerst naar Texel, daarna naar Vlieland en als laatste deden ze Terschelling aan. Aan het einde van de week waren de groepen één geworden en hadden veel leerlingen een flinke stap in hun persoonlijke ontwikkeling gemaakt.

Alles snel en goed geregeld door NAUPAR

Normaal kiest de school voor een jeugdherberg, maar dit jaar besloten ze om de zeilschepen van NAUPAR te huren. “En dat ging voorspoedig”, vertelt Achim Reichelt, een van de begeleidende leraren. “We hoefden bijna niets te doen - behalve het geld van de leerlingen innen. NAUPAR heeft ons geweldig gesteund in de rest van de organisatie, alles liep op rolletjes. Ook na de reis was de service uitstekend, vergeten spullen werden snel kosteloos nagestuurd."

Groepsbinding gaat zoveel sneller aan boord van een schip

Toen de groep eenmaal aan boord was, brak er een tijd aan waarin iedereen elkaar beter leerde kennen. De klassen groeiden naar elkaar toe. "We hebben mobiele telefoons verboden, maar niemand heeft iets gemist. Het bijzondere van een boot is gewoon dat niemand alleen of in afzonderlijke groepen kan ‘ontsnappen’ - de ruimte op een schip wordt duidelijk beperkt door de reling. Dit zorgde ervoor dat iedereen naar elkaar toe groeide en dat zelfs leerlingen die anders niet veel met elkaar te maken hebben, elkaar beter leerden kennen. De dynamiek van de klassen is ten goede veranderd. Er zijn nieuwe banden ontstaan, bestaande groepen hebben zich vermengd. Het was zeer interessant om deze ontwikkelingen te observeren", vertelt Achim.

Zelf (leren) koken, afwassen en opruimen

De groep besloot om zelf voor het eten en de catering te zorgen. Hiervoor hebben ze op school van tevoren een maaltijdplan gemaakt en boodschappen gedaan. "Koken en alles wat daarbij komt kijken, is ook een mooi leerproces”, legt Achim uit. “Sommige leerlingen waren duidelijk niet gewend aan deze taken. Die hebben we geleerd hoe je bijvoorbeeld het beste kunt afwassen of opruimen. Onze leerlingen hebben dus niet alleen nieuwe kennis opgedaan over zeemansknopen en bakboord of stuurboord, maar ze hebben ook in hun persoonlijke ontwikkeling een stap gezet.”

Positieve feedback van de leerlingen

De groep vertrok vanuit Harlingen naar Texel, vervolgens naar Vlieland en via Terschelling gingen ze weer terug naar Harlingen. Een mooie reis, want op een boot ervaar je meer dan in een hotel. De leerlingen zaten vaak bij elkaar om te schaken, gingen zwemmen en hielden een watergevecht op Terschelling. De feedback van de leerlingen was overweldigend positief; ze waren opgetogen over hun unieke schoolreis. "De hele reis was één groot hoogtepunt! Maar het is natuurlijk ook een heel bijzondere ervaring om midden op de Waddenzee te zeilen met de zeilen helemaal gestreken, geen motor te horen en gewoon in de schaduw van het grootzeil aan de reling te staan – onvergetelijk!" Achim was ook enthousiast over de schippers en de matrozen. "Ze hadden een uitstekende pedagogische aanpak en slaagden erin alle jongeren erbij te betrekken en veel plezier met ze te maken."

Deze zeiltocht met NAUPAR was de eerste keer, maar zeker niet de laatste

Achim beschrijft de schoolreis als een compleet succes. Hij raadt iedereen aan om een zeiltocht als klassenuitje te overwegen. "Het is belangrijk om van tevoren te bedenken of je klas er geschikt voor is - maar elke leraar kent de klas het beste en kan beoordelen of die geschikt is voor zo'n uitstapje". Om het klassengevoel te versterken, alle kinderen te integreren en waardevolle indrukken voor het leven op te doen, is zo'n reis perfect. De vraag of hij nog eens met een klas gaat zeilen, is voor hem makkelijk te beantwoorden: “Absoluut!”

Ook zeilen met NAUPAR?

Zin in een zeiltocht op een van onze NAUPAR-schepen? Bekijk het uitgebreide aanbod van traditionele zeilschepen. Kom je er niet uit of kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan contact op met onze medewerkers. Zij weten precies welk schip of arrangement past bij de verwachtingen en ideeën van de leraren en de klas. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Lees meer 

Het lVKO zeilden 3 dagen over het Ijsselmeer | Comenius College zeilden naar de Marker Wadden | Bestaande bondjes doorbreken | Interview leerlingen | Teamwork op een schip | Voordelen schip als groepsaccommodatie | Voordelen schoolreis in Nederland | Milieuvriendelijk alternatief | Hoe kies ik het juiste schip