NAUPAR legt uit I Het verschil tussen bakboord en stuurboord

Wat is bakboord en stuurboord

Veel mensen vinden de termen "bakboord" en "stuurboord" lastig uit elkaar te houden. Toch zit er wel degelijk een verschil in. We horen je al denken: wat is dat verschil dan precies? En wanneer gebruik je nou welke term? NAUPAR legt het je graag uit in deze blog.

Links en rechts

Bakboord is de linkerzijde van een schip. Stuurboord is de rechterzijde. Inderdaad, zó simpel is het. Bakboord en stuurboord duiden dus op de linker- en rechterzijde van een schip, niet op de linker- en rechterzijde van een persoon; je kijkt altijd van achteren naar voren.

Wie heeft het ooit bedacht?

De termen "bakboord" en "stuurboord" komen uit het Oudnoors; dit is de Scandinavische taal van de middeleeuwen, die de Vikingen destijds spraken. De Vikingen stuurden hun houten schepen met een roeiriem, die aan het rechterboord was bevestigd. Dat was dus stuurboord. De man of vrouw die de roeiriem met beide handen vasthield, stond met de rug naar het linkerboord van de boot; dat was bakboord.

Ezelsbruggetje

Zo, nu weet je wanneer je het over "bakboord" of "stuurboord" hebt. Om je toch nog een extra handvat te geven, hebben we een ezelsbruggetje voor je opgezocht. Zo kan het in ieder geval écht nooit meer fout gaan!

  • Stuurboord bevat een R, bakboord niet. Stuurboord is dus rechts en bakboord links!

Wilt je de termen bakboord en stuurboord een keer in de praktijk gebruiken?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij informeren je graag over de vele mogelijkheden op een schip.  

Meer lezen?

Verschil boot en schip I Verschil IJsselmeer en Markermeer I Verschil aanmeren en afmeren I 5 meest gebruikte knopen aan boord I Zeemannen en bijgeloof I Zo kies je het juiste schip I Zo werkt droogvallen met een schip I De Hollandsche Zeilvloot I Zo bepaal je een mooie route