NAUPAR legt uit I Aanmeren en afmeren, wat is het verschil?

aanmeren of afmeren uitleg

Aanmeren en afmeren; twee termen waar je als zeilschipliefhebber vaak mee te maken krijgt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze begrippen? NAUPAR legt het je graag uit.

Wat zegt de encyclopedie?

De encyclopedie geeft de volgende definitie aan de term aanmeren: (een boot) vastleggen aan de wal, het vastleggen van een schip, (een schip) aanleggen. Ook voor de term afmeren geeft de encyclopedie diverse definities: het vastleggen van een schip, het vastmaken van een drijvend object door middel van trossen of kettingen, bevestigd worden aan de kade. Als we de encyclopedie geloven, kunnen we zeggen dat aanmeren en afmeren vrijwel dezelfde betekenis hebben.

De conclusie

Het verschil tussen aanmeren en afmeren zit "m vooral in de interpretatie: veel leken op het vaargebied denken bij afmeren voornamelijk aan een schip dat aan de kade wordt vast gemaakt en bij aanmeren aan wat er op de kade gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de passagiers die aan wal gaan et cetera. Tegenwoordig wordt aanmeren echter wel door sommigen als taalkundig fout gezien, aangezien dit een contaminatie van aanleggen en afmeren is.

Van de kade weg: ontmeren

Een andere veelvoorkomende term is ontmeren. Dit betekent: losmaken en wegvaren. Aanmeren, afmeren en ontmeren; drie termen die dichtbij elkaar liggen. Aangezien aanmeren volgens velen een fout woord is, raden wij je aan om voortaan enkel de termen afmeren en ontmeren te gebruiken. In het Binnenvaartpolitiereglement hebben ze het helemaal makkelijk gemaakt; hier wordt niet van aan-, af-, of ontmeren gesproken, maar enkel van meren. Zo zit je altijd goed!

Wil je ook een keer ervaren hoe het is om met een schip af te meren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze collega's. Zij informeren je graag over de vele mogelijkheden voor dag- en meerdaagse tochten op een traditioneel zeilschip, de verschillende arrangementen, vaargebieden en bestemmingen. Weet je al op welk schik je wilt varen? Bekijk dan of het schip van jullie keuze beschikbaar is. Met de handige uitleg op onze servicepagina Hulp bij het zoeken naar een beschikbaar schip kom je er zeker uit.

Meer lezen?

Het verschil tussen bakboord en stuurboord I Zo bepaal je een mooie route I Navigeren op het water I Het verschil tussen IJsselmeer en Markermeer I De 5 meest gebruikte knopen aan boord I Tips voor organiseren uitje I Zo kies je het jusite schip