NAUPAR legt uit: aanmeren en afmeren, wat is het verschil?

Aanmeren en afmeren; twee termen waar u en wij als zeilschipliefhebbers vaak mee te maken krijgen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze begrippen? NAUPAR legt het u graag uit.

Wat zegt de encyclopedie?

De encyclopedie geeft de volgende definitie aan de term aanmeren: (een boot) vastleggen aan de wal, het vastleggen van een schip, (een schip) aanleggen. Ook voor de term afmeren geeft de encyclopedie diverse definities: het vastleggen van een schip, het vastmaken van een drijvend object door middel van trossen of kettingen, bevestigd worden aan de kade. Als we de encyclopedie geloven, kunnen we zeggen dat aanmeren en afmeren vrijwel dezelfde betekenis hebben.

De conclusie

Het verschil tussen aanmeren en afmeren zit "m vooral in de interpretatie: veel leken op het vaargebied denken bij afmeren voornamelijk aan een schip dat aan de kade wordt vast gemaakt en bij aanmeren aan wat er op de kade gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de passagiers die aan wal gaan et cetera. Tegenwoordig wordt aanmeren echter wel door sommigen als taalkundig fout gezien, aangezien dit een contaminatie van aanleggen en afmeren is.

Van de kade weg: ontmeren

Een andere veelvoorkomende term is ontmeren. Dit betekent: losmaken en wegvaren. Aanmeren, afmeren en ontmeren; drie termen die dichtbij elkaar liggen. Aangezien aanmeren volgens velen een fout woord is, raden wij u aan om voortaan enkel de termen afmeren en ontmeren te gebruiken. In het Binnenvaartpolitiereglement hebben ze het helemaal makkelijk gemaakt; hier wordt niet van aan-, af-, of ontmeren gesproken, maar enkel van meren. Zo zit u altijd goed!

Wilt u ook een keer ervaren hoe het is om met een schip af te meren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze collega's. Zij informeren u graag over de vele mogelijkheden voor dag- en meerdaagse tochten op een traditioneel zeilschip, de verschillende arrangementen, vaargebieden en bestemmingen.