NAUPAR legt uit I Navigeren op het water, hoe doet je dat?

Navigeren op het water, hoe doet je dat?

Hoe kom je op het water van A naar B? Hier staan geen borden, wegen of andere handige richtingaanwijzers die jullie op het land wel tot jullie beschikking hebben. Geen paniek: er bestaan praktische basisinstrumenten waarop ook op het water prima kan worden genavigeerd.

Het kompas

Met een kompas bepalen jullie de richting waarin het schip vaart én worden peilingen genomen van bepaalde kenmerken. Denk aan een kerktoren aan wal waarmee je kunt indiceren waar het schip zich precies op het water bevindt. In het kompas hangt een magneetnaald en deze wijst altijd naar het noorden. Wanneer je het kompas beweegt, of het schip van koers verandert en het kompas op een vaste plek ligt, draait de roos van het kompas mee. Het kompas blijft het noorden aanwijzen en zo weten jullie altijd in welke richting het schip vaart.

Het log

Met het log kan de afstand en de snelheid die het schip aflegt worden gemeten. Een veelgebruikte log is het patentlog: aan een dunne lijn wordt een vinnetje door het water gesleept die met het andere uiteinde aan een zogenoemd logklokje is verbonden. Wanneer het schip vaart, draait het vinnetje en deze beweging wordt vervolgens via de scheepslijn overgebracht op het telwerk in het logklokje die vervolgens de afgelegde weg door het water aanwijst.

GPS

Tegenwoordig hebben veel schepen ook een GPS (Global Positioning System) aan boord. GPS houdt de positie van het schip nauwkeurig bij. Een GPS bestaat uit drie verschillende aspecten: satellieten, ontvangers en grondstations. De GPS-satellieten draaien in zes banen rond de aarde op ongeveer 20.000 kilometer hoogte en maken elke twaalf uur één ronde om onze aardbol. Tijdens deze tocht worden er continu signalen naar de aarde gestuurd, die de GPS-ontvangers vervolgens opvangen. De ontvangers bepalen daarna aan de hand van de signalen waar het schip zich precies bevindt.

Boeien

Daarnaast zijn er op het water verschillende soorten tonnen, die helpen bij het veilig navigeren over het water. Je hebt verschillende soorten boeien, zo heb je o.a.: 

  • rode en groene boeien die de vaargeul markeren
  • scheidingstonnen die aangeven waar het vaarwater zich splitst
  • geel/zwarte betonning die een obstakel of een ondiepte aangeven
  • recreatieboeien die de waterdiepte van ongeveer 1,5 m diepte aangeven

Ook een keer meevaren?

Vaar mee op een traditioneel zeilschip en kijk mee met de schipper als deze navigeert. Bekijk de verschillende arrangementen, vraag vrijblijvend een offerte aan of laat je adviseren tijdens een adviesgesprek met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de zeiltochten die je kunt maken op een traditioneel zeilschip.

Meer lezen?

Hoe bepaal je een mooie route? I Het verschil tuissen bakboord en stuurboord I Het verschil tussen een boot en een schip I Het ontstaan van het IJsselmeer I Het verschil tussen het Markermeer en IJsselmeer I De 5 meest gebruikte knopen aan boord I Zo kies je het jusite schip I Tips voor organiseren uitje I Zo werkt droogvallen met een schip