NAUPAR legt uit I Verschillende typen schepen

Verschillende typen schepen

NAUPAR beschikt over een breed assortiment schepen met verschillende kenmerken en eigenschappen. Al deze schepen kunnen worden onderverdeeld in bepaalde scheepstypen. In deze blog vertellen wij je graag het een en ander over een aantal type schepen van NAUPAR.

Klippers: het nummer 1 scheepstype van NAUPAR

Klippers, zoals onder andere de Ambiance, Hester en Pouwel Jonas – zijn sierlijke binnenvaartschepen die tussen 1890 en 1925 werden gebouwd. De voornaamste kenmerken van een klipper zijn haar snelle zeileigenschappen: een spitse boeg, een platte bodem en een overhangend achtersteven. Vanwege deze snelle zeileigenschappen werden de klippers vroeger regelmatig ingezet om etenswaren – of andere goederen die snel konden bederven – te vervoeren. Tegenwoordig zijn de klippers in de chartervaart te vinden. NAUPAR beschikt over een groot assortiment klippers en daarmee staat dit type bij ons op een welverdiende eerste plaats.

Tjalken, ook wel bekend als "platbodems"

Tjalken zijn de wat meer vierkante schepen met een bol voor- en achterschip. Ze werden oorspronkelijk gebouwd van hout, maar vanaf eind vorige eeuw startte de bouw in ijzer en staal. Tjalken hebben een geringe diepgang en veel laadvermogen, en dankzij de vlakke bodem kennen zij de bijnaam "platbodems". De Pelikaan, Zorg met Vlijt en de Medusa zijn slechts een greep uit ons assortiment tjalken.

Vissersschepen: Schokkers

Schokkers zijn oorspronkelijke vissersschepen die voor de kustwateren voeren. Deze rondbodems zijn eenvoudig te herkennen aan de reusachtige steven. De schokkers in de vloot van NAUPAR zijn de laatst overgebleven schepen van dit type. NAUPAR beschikt over twee schokkers: de MD3 en de Klundert 26.

De snelle barken

De gouden eeuw van de zeilvaart vond plaats in de tweede helft van de 19e eeuw. In deze periode werden barken gezien als de werkpaarden van de intercontinentale koopvaardijvloot. De bark is een erg snel scheepstype dat bijzonder goed aan de wind kan zeilen. Een voorbeeld van een bark van NAUPAR is de prachtige Stedemaeght.

Ook een keer meezeilen op een Klipper, Tjalk of Bark?

Bekijk online de beschikbaarheid, of neem contact op met een van onze medewerkers, zij adviseren graag over de vele mogelijkheden van de verschillende schepen. Zij informeren u graag. Of u nu een grote groep of een schip zoekt voor een groep tot 20 personen. Op zoek bent naar luxe en comfort of meer basic. Wilt droogvallen op het Wad of liever gaat ankeren op het IJsselmeer. NAUPAR heeft voor elke wens een geschikt schip.

Meer lezen?

Hollandsche Zeilvloot I Droogvallen met een schip hoe werkt dat? I Zo kies je het juiste schip I 5 knopen die je gebruikt op een schip I Het verschil tussen een boot en een schip I Het verschil tussen bakboord en stuurboord I Het verschil tussen aanmeren en afmeren I Het verschil tussen IJsselmeer en Markermeer I Zeemannen en bijgeloof I Hoe bepaal je een mooie route?