Nieuws I Oprichting Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot

Oprichting Stichting Hollandsche Zeilvloot

Een jaar geleden lagen meer dan 175 traditionele zeilschepen voor Pampus om aandacht te vragen voor het behoud van de voor Nederland unieke Hollandsche Zeilvloot. Hun oproep werd gehoord en de overheid keerde een noodfonds uit. 

Na de manifestatie Red de Hollandsche Zeilvloot kwamen er veel reacties en ook vragen over wat je allemaal met een schip kunt doen. Daarnaast waren de schippers enthousiast door het gezamelijke optreden en wilden ze deze saamhorigheid graag voortzetten. Daarom is nu, exact een jaar later, de Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot officieel opgericht, onder toeziend oog van een notaris in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Startsein voor de stichting op 9 juni

Om 10 uur wordt de vlag overhandigd aan de nieuwe voorzitter. Tegelijkertijd hijsen schippers door het hele land de vlag aan boord en klinkt vanaf de zeilschepen van de Hollandsche Zeilvloot, het startsein voor de stichting. De oprichting is live te volgen via de website van de Hollandsche Zeilvloot.

Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot

Nederland heeft de grootste, nog varende, historische zeilvloot ter wereld. De meeste schepen zijn ooit begonnen als vrachtschip. Toen de vraag naar het vervoeren van vracht over het water afnam, werden de meeste schepen in de jaren ‘70 omgebouwd tot comfortabele zeilende accommodaties voor groepen. De gevarieerde vloot van NAUPAR met o.a. klippers, schoeners, tjalken en aken zijn onderdeel van de Hollandsche Zeilvloot en directeur Pouwel Slurink is secretaris van de Hollandsche Zeilvloot. Met de Stichting hebben ze een gezamelijk doel; iedereen laten ervaren hoe leuk het is om met een traditioneel zeilschip het Nederlandse water op te gaan. 

Tot gauw op het water!

Meer lezen?

De Hollandsche ZeilvlootHoe kies ik het juiste schip I Een schip is perfect voor een schooluitje I Alle doelen komen samen op een schipUitwaaien op de Wadden4 leukste weekendjes wegNAUPAR is Gastheer van NP Nieuw Land5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I Droogvallen op de Waddenzee I Expeditie Marker Wadden


Foto: Freddy Schinkel, de Hollandsche Zeilvloot een jaar geleden voor Pampus