In beeld: het beleggen van een korvijnagel

Kent u een korvijnagel? Het is een losse houten pen op een zeilschip waarop touwen, vallen en schoten voor het bedienen van de zeilen en ra’s worden vastgelegd. Ze staan in een zogenaamde nagelbank, een balk of plank waar al deze lijnen samenkomen. Op de pen legt men de lijnen vast en dit kan maar op een manier met enkele kruisslagen en een kopslag. Te veel informatie? Bekijk de nieuwe video die we gemaakt hebben op de Abel Tasman en alles wordt u meteen duidelijk!

Korvijnagel beleggen

Het beleggen (vastmaken van de lijnen) van een korvijnagel gaat al eeuwenlang op exact dezelfde manier en wordt veel gebuikt tijdens een zeiltocht. Om de veiligheid aan dek te vergroten, is het belangrijk dat elke zeiler weet hoe hij dat moet doen. Er is namelijk maar een manier om met enkele kruisslagen en een kopslag de lijnen vast te maken en in de video leggen we graag uit hoe men dit doet. Alleen op de juiste manier belegd zorgt u ervoor dat de lijn goed vast zit, maar later ook weer makkelijk en snel loslaat. Andere knopen kunnen hiervoor niet gebruikt worden en maken het werken aan dek zelfs onveilig.

Diverse soorten korvijnagels

Korvijnagels komt u op alle typen schepen tegen. Van kleine zeilboten tot een grote driemast Barkentijn zoals de Abel Tasman. Qua materiaal gebruikt men vaak essenhout, maar tegenwoordig komt u de korvijnagel ook tegen van bijvoorbeeld staal, edelmetaal of aluminium. De lengte van de nagel varieert tussen de 15 en 50 cm en is afhankelijk van het type en de grootte van het schip.

Wilt u de korvijnagel eens in het echt zien? Doe dan geheel vrijblijvend een aanvraag en vaar binnenkort aan boord van een van de zeilschepen van NAUPAR