Zeemansknopen: Hoe leg je een platte knoop?

Hoe leg je een Platte Knoop
De platte knoop is de meest gebruikte knoop aan boord. En niet alleen aan boord, ook in het dagelijkse leven gebruikt men deze knoop regelmatig. Denk maar eens aan de knoop die je dagelijks met lussen in je veter legt!

Wat is een platte knoop?

De platte knoop is dé knoop die elke zeiler moet kennen, de knoop komt immers vaak van pas op het water. In de zeilvaart wordt de knoop veel gebruikt om zeilen mee te reven; niet gek dus dat het ook wel de ‘reefknoop’ wordt genoemd. Voor hen die het niet weten: reven is het verkleinen van het zeiloppervlakte, dat doen zeilers vaak bij harde wind.

Wanneer gebruik je een platte knoop?

Deze simpele en snelle knoop wordt voornamelijk gebruikt om twee einden van gelijke touwsoort en dikte aan elkaar te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan het vastbinden van de huik. De platte knoop trekt zichzelf vast en kan niet meer vanzelf losgaan. Het nadeel? De knoop is soms wat lastig los te krijgen en is niet 100% betrouwbaar als er veel kracht op komt te staan.

Instuctie video van de platte knoop

Hoe je deze simpele en snelle knoop maakt? Schipper Sven Timmann van het zeilschip de Ambiance laat het je graag zien in onderstaande video. Deze schipper is een echte verhalenverteller en zeilt het allerliefste met kinderen. “Met kinderen werken is mijn passie en ik geef ze graag op een leuke manier iets mee. In de hoop dat ze er iets van leren, maar vooral dat ze er jaren later nog steeds met plezier aan terugdenken”, aldus Sven. Ook de platte knoop heeft hij al vele malen aan schoolgroepen uitgelegd en vandaag doet hij dit nogmaals in deze instructievideo.

Wil je de platte knoop in de praktijk oefenen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en vaar binnenkort samen met een van de schepen van NAUPAR over de avontuurlijke Waddenzee of het uitgestrekte IJsselmeer. De bemanning laat je tijdens de vaartocht graag zien hoe je een platte knoop legt.

Meer lezen?

Achtknoop I Stootwil beleggen met een Mastworp I Korvijnagel beleggen I 5 meest gebruikte knopen aan boord I Zeemannen en bijgeloof I Het verschil tussen een boot en een schip I Het verschil tussen bakboord en stuurboord I Het verschil aanmeren en afmeren I Hollandsche Zeilvloot I Wat is een schoener I Zo kies je het juiste schip I Dit is droogvallen op de Waddenzee