Instructie video van de platte knoop

De platte knoop is de meest gebruikte knoop aan boord. En niet alleen aan boord, ook in het dagelijkse leven gebruikt men deze knoop regelmatig. Denk maar aan de knoop die u dagelijks met lussen in uw veter legt!

Hoe u deze simpele en snelle knoop maakt? Schipper Sven Timmann van het zeilschip de Ambiance laat het zien in een video:

De platte knoop

De platte knoop is dé knoop die elke zeiler moet kennen, de knoop komt immers vaak van pas op het water. In de zeilvaart wordt de knoop veel gebruikt om zeilen mee te reven; niet gek dus dat het ook wel de ‘reefknoop’ wordt genoemd. Voor hen die het niet weten: reven is het verkleinen van het zeiloppervlakte, dat doen zeilers vaak bij harde wind. Deze simpele en snelle knoop wordt voornamelijk gebruikt om twee einden van gelijke touwsoort en dikte aan elkaar te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan het vastbinden van de huik. De platte knoop trekt zichzelf vast en kan niet meer vanzelf losgaan. Het nadeel? De knoop is soms wat lastig los te krijgen en is niet 100% betrouwbaar als er veel kracht op komt te staan.

Uitleg in beeld

Schipper Sven Timmann is een echte verhalenverteller en zeilt het allerliefste met kinderen. “Met kinderen werken is mijn passie en ik geef ze graag op een leuke manier iets mee. In de hoop dat ze er iets van leren, maar vooral dat ze er jaren later nog steeds met plezier aan terugdenken”, aldus Sven. Ook de platte knoop heeft hij al vele malen aan zijn groepen uitgelegd en vandaag doet hij dit nogmaals in een video.

Wilt u de platte knoop in de praktijk oefenen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en vaar binnenkort samen met een van de schepen van NAUPAR over de avontuurlijke Waddenzee of over het uitgestrekte IJsselmeer!