Zeemansknopen I Zo leg je een achtknoop

Hoe leg je een Achtknoop

De achtknoop is een van de meest gebruikte knopen aan boord van onze schepen. Maar wanneer gebruik je deze knoop en hoe leg je hem? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een achtknoop maakt.

Wat is een achtknoop?

De achtknoop is een stopknoop en wordt gebruikt om een veilige lus te maken. De knoop heeft zijn naam te danken aan de vorm: het is een knoop in de vorm van een acht. Deze knoop wordt veel gebruikt in de zeilwereld. Maar de knoop wordt ook vaak gebruikt bij het klimmen of in bijvoorbeeld sportzalen. 

Wanneer gebruik je een achtknoop?

De achtknoop voorkomt dat een touw uit een katrol glijdt en dat is een ideale bijkomstigheid! Er wordt vaak voor de achtknoop gekozen omdat deze doelmatiger is dan een enkele knoop. De achtknoop is een stuk dikker. Een ander voordeel is het feit dat een achtknoop, ongeacht de hoeveelheid kracht die erop is gezet, eenvoudig weer los te maken is.

Hoe leg je een achtknoop:

  • Maak een lus in het touw en kruis het uiteinde over het touw.
  • Haal het uiteinde onder het touw door.
  • Steek het uiteinde terug in de lus.
  • Trek het trouw aan.

Wil je de achtknoop een keer in de praktijk uit proberen?

Ga het water op en zeil mee op een van onze schepen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Onze ervaren schippers vertellen je tijdens een vaartocht maar wat graag over de achtknoop of andere fijne kneepjes van het vak.

Meer lezen?

Platte knoop I Stootwil beleggen met een Mastworp I Korvijnagel beleggen I De 5 meest gebruikte knopen Zeemannen en bijgeloof I Verschil boot en schip I Verschil aanmeren en afmeren I Verschil bakboord en stuurboord I Verschil IJsselmeer en Markermeer I Wat is een schoener I Droogvallen hoe werkt dat? I Hoe kies ik het juiste schip? I Hollandsche Zeilvloot