NAUPAR legt uit I Wat is een schoener?

Was ist ein Schoner?

Het wordt ons vaak gevraagd: wát is een schoener? Het antwoord: een schoener is een sierlijk gevormd zeilschip, dat ver onder water steekt. Het voordeel daarvan is dat schoeners ook zonder zwaard tegen de wind in kunnen zeilen. En wat betreft dat sierlijke...... Bekijk de Brandaris of de Willem Barentsz en je weet precies wat we bedoelen!

Alles over de schoener

Schoeners staan bekend om hun snelheid. Al bij de bouw van de eerste schoener in de 18e eeuw werd snelheid verkozen boven het laadvermogen. De schepen werden dan ook veel ingezet voor het overbrengen van berichten, als vlootondersteuning en om de troepen te bevoorraden tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Rond 1900 werden schoeners veel voor de kustvaart in West-Europa gebruikt. Vanwege de opkomende motorvaart werd de schoener na 1920 steeds minder populair.

De bouw

Naast snelheid, is ook de bouw van de schoener opvallend. Zo is dit scheepstype bijvoorbeeld breder gebouwd dan de zeeklippers waar ze overigens wel veel van weg hebben. Deze brede bouw zorgt ervoor dat de schoener stabiel op het water ligt. Ook de klipper komt wat betreft het uiterlijk in de buurt van de schoener; enkel de tuigage onderscheidt de twee scheepstypen van elkaar.

De schoeners van NAUPAR

Ook bij NAUPAR vindt u meerdere schoeners. Denk bijvoorbeeld aan de Brandaris, het Wapen van Fryslân, de Mars en de Mare fan Fryslân

Het verschil tussen een schoener en andere scheepstypen met eigen ogen aanschouwen?

Neem contact met één van onze medewerkers op en we bespreken samen de mogelijkheden! Of bekijk de beschikbaarheid van de schepen en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer lezen?

Verschillende typen schepen I Het verschil tussen bakboord en stuurboord I Zeemannen en bijgeloof I Het verschil tussen een boot en een schip | Hoe kies ik het juiste schip | Wat is een Tallschip | De geschiedenis van de chartervaart | Het ontstaan van het IJsselmeer | bestemmingen buiten de gebaande paden