NAUPAR legt uit: Wat is een Tallship

NAUPAR legt uit Wat is een Tallship

Tijdens SAIL 2025 zijn ze weer te bewonderen: de Tallships. Enorme zeereuzen die hun oorsprong vinden in het tijdperk van ontdekkingsreizen en handel op zee. Van oudsher werden ze gebruikt voor langeafstandsvaart, maar tegenwoordig zijn het vooral opleidingsschepen en zijn ze te zien tijdens nautische events en natuurlijk de Tallships race. Maar wat is nou eigenlijk een Tallship en waaraan kun je ze herkennen. NAUPAR legt het uit.

Waarom heet het een Tallship

De term "Tallship" verwijst naar de grote zeegaande zeilschepen die voornamelijk in de 18e en 19e eeuw werden gebruikt. Deze schepen hadden vaak meerdere masten met een groot aantal zeilen. De naam "Tallship" is een samenvoeging van het Engelse woord "tall" dat "hoog" betekent, en "ship" dat "schip" betekent.

Hoe oud zijn Tallships

De geschiedenis van deze imposante zeevarende schepen gaat terug tot de 15e eeuw. Toen werden ze gebruikt door Europese ontdekkingsreizigers zoals Christoffel Columbus om nieuwe werelden te verkennen. Daarnaast speelden de schepen ook een cruciale rol in de maritieme handel, waarbij ze goederen zoals specerijen en zeldzame materialen over de hele wereld vervoerden.

Hieraan kun je een Tallship herkennen

Tallships hebben een aantal opvallende kenmerken. De meeste Tallships hebben drie of vier masten, maar de grootste schepen kunnen er wel vijf hebben. De masten kunnen tot grote hoogte reiken en dragen meerdere zeilen in verschillende maten en vormen, waardoor het schip gemakkelijk van snelheid kan veranderen afhankelijk van de windrichting en -sterkte.

Een ander kenmerk van een Tallship is de romp. Deze is vaak lang en smal, met een scherpe boeg die elegant door de golven snijdt. Het materiaal waaruit de romp is opgebouwd, kan variƫren, maar traditioneel werden houten planken gebruikt. Moderne tallships kunnen echter ook van staal of ander sterk materiaal zijn gemaakt.

Prachtige decoraties

Naast deze kenmerken, hebben Tallships vaak ook prachtig en gedetailleerd houtsnijwerk, sierlijke relingen en kleurrijke vlaggen. Dit alles draagt bij aan de herkenning en uitstraling van het schip.

Bekende Tallships

De historische zeilschepen worden vandaag de dag gebruikt voor educatieve en recreatieve doeleinden en zijn vaak open voor het publiek. Mensen kunnen aan boord stappen en de rijke geschiedenis van deze schepen ontdekken tijdens een rondleiding, vaartocht of zelfs zeilreis. Een uniek ervaring voor zeilliefhebbers, avonturiers en toeristen. Daarnaast treffen elke zomer een aantal Tallships elkaar voor de traditionele Tallship races.

Bekende Tallships zijn de Alexander von Humboldt, Amerigo Vespucci, Gloria, Christian Radich en de Nederlandse Tallships de Eendracht, Europa, Gulden leeuw, Oosterschelde, Stad Amsterdam en de Thalassa.

SAIL Amsterdam 2025

Wil je ze wel eens zien? Tijdens de 10e editie van SAIL Amsterdam kun je ze bewonderen van 20 - 24 augustus 2025. Een uniek maritiem event waar je Tallships van uit alle hoeken van de wereld kunt bewonderen. En dit jaar wordt extra bijzonder, want de stad Amsterdam bestaat 750 jaar en SAIL Amsterdam viert zijn vijftig jarig bestaan. Dubbel feest dus!

Vaar met een groep mee tijdens SAIL 2025

Stap met een groep aan boord van een traditioneel zeilschip en vaar mee met de SAIL in, of maak op een van de andere dagen een mooie vaartocht langs de vele schepen. Niet alleen spectaculair, maar als je tussen de schepen vaart ben je ook nog eens onderdeel van het spektakel. Een ervaring die je niet snel vergeet.

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een bedrijfsuitje tijdens SAIL 2025 op een traditioneel zeilschip.

Meer lezen?

NAUPAR legt uit I Verschillende typen schepen I Het verschil tussen boot en schipDe meest gebruikte knopen aan boord I Zo kun je droogvallen met een platbodem I De aanlegborrel I De geschiedenis van de chartervaart