NAUPAR legt uit I De aanlegborrel

De aanlegborrel; een typisch Nederlandse traditie in de zeilvaart

Ontdek de oorsprong van een eeuwenoude traditie onder de Nederlandse zeelieden: de aanlegborrel. Bij aankomst in de haven wordt er niet alleen feest gevierd vanwege een succesvolle zeiltrip, maar ook om het schip en de bemanning te bedanken voor hun harde werk en de veilige aankomst. Maar wat kun je verwachten van dit typisch Nederlandse fenomeen en welk drankje hoort hierbij? Dompel je onder in de wereld van de zeeman en ontdek meer over de populaire aanlegborrel.

Een mooie zeiltraditie

De aanlegborrel is een mooie traditie die door sommige schippers in stand wordt gehouden. Schipper Lucas van de Pelikaan organiseert ze graag voor zijn gasten. Elke keer als hij de tjalk na een mooie zeiltocht veilig in de haven heeft gelegd en de spullen opgeruimd zijn, houdt hij een aanlegborrel met bijvoorbeeld een biertje en een ‘slokje spraakwater’, zoals Aquavit, een Berenburg of een echte Seaman’s shot. “Dat is goed voor het groepsgevoel” legt Lucas uit “en we bespreken gelijk de dag, wat we gaan eten en hoe laat”.

Het kopstootje

Er bestaan verschillende soorten aanlegborrels. Zo is in Nederland het "kopstootje" populair. Een typisch Nederlands drankje, dat bestaat uit een biertje en jenever, die je naast elkaar geserveerd krijgt. Je drinkt het na elkaar, begint met de jenever en blust dit vervolgens met een slok bier. De geschiedenis van het kopstootje gaat terug tot de 17e eeuw, toen jenever nog een standaard drank was in Nederland. Jenever wordt ook wel "Hollandse gin" genoemd en werd toen als dagelijks drankje gedronken. De jenever werd vaak in combinatie met bier gedronken, omdat het bier de smaak van de jenever neutraliseerde.

Een kruidenbitter

Een andere populaire aanlegborrel is een kruidenbitter. Dit wordt getrokken uit verschillende kruiden, specerijen, zaden en wortels. Ze hebben een sterkere smaak dan gewone likeuren en zijn vaak bitter van smaak. Sommige kruidenbitters bevatten ook suiker, waardoor ze minder bitter zijn en een zoetere smaak hebben. Het drinken van kruidenbitters heeft een lange traditie in Nederland. Vroeger werden ze vaak gedronken vanwege hun geneeskrachtige werking. Zo zou Berenburg bijvoorbeeld helpen tegen verkoudheid en Schelvispekel tegen maagklachten. En nu is het een populaire aanlegborrel die je kunt drinken ter ere van de behouden aankomst.

Berenburg uit Friesland

Een van de bekendste kruidenbitters in Nederland is Berenburg, een kruidendrankje dat in de 17e eeuw voor het eerst werd gebrouwen door een apotheker in Amsterdam, maar nog het meest wordt geassocieerd met Friesland. Berenburg wordt gemaakt van onder andere jeneverbes, gentiaanwortel en zoethout. Het heeft een donkere kleur en een bittere smaak, die soms als kruidig omschreven wordt. Berenburg wordt vaak koud gedronken, eventueel met een ijsklontje erbij.

Schelvispekel uit Volendam

Tenslotte is er ook nog de Schelvispekel, een populaire kruidenbitter afkomstig uit Volendam. Schelvispekel wordt gemaakt van onder andere jeneverbes, engelwortel en anijs. Het heeft een lichtgele kleur en een frisse, zachte smaak.

Of je nu kiest voor een kopstootje, de bittere smaak van Berenburg of de frisse smaak van Schelvispekel, na een mooie zeiltocht biedt de aanlegborrel warmte & ontspanning. Het is een echte traditie die hoort bij een mooie zeiltocht op het IJsselmeer, Markermeer en de Wadddenzee.

Ook een keer mee varen?

Bekijk ons uitgebreide aanbod van schepen of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze collega's. Zij informeren je graag over de verschillende mogelijkheden en arrangementen voor een gezellig uitje op een traditioneel zeilschip met familie, vrienden en / of collega’s.

Meer lezen?

Vijf leukste bestemmingen aan het IJsselmeer I Verschillende typen schepen I Navigeren op het water, hoe doet je dat? I Hoe bepaal je een mooie route? I Het verschil tussen bakboord en stuurboord I 5 knopen die je gebruikt op een schip I De geschiedenis van de chartervaart I Het weer voorspellen met je zintuigen I Het Foodbook maakt je dag op het water compleet I Tips voor organiseren uitje