Even voorstellen: Lucas Knol, de schipper van de tjalk Pelikaan

Even voorstellen: Lucas Knol, de schipper van de tjalk Pelikaan

Lucas Knol, de eigenaar en schipper van de Pelikaan, is ‘op het water geboren’. Niet letterlijk natuurlijk; zijn ouders hadden een jacht en hebben hem van jongs af aan mee het water op genomen. Elke vrije dag was het gezin Knol op het water te vinden. De Vinkeveense plassen waren in eerste instantie favoriet. Later zeilden ze vooral op de Loosdrechtse plassen, het Markermeer, het IJsselmeer en de Friese meren.

Sinds 2001 vaart hij al als maat op de bruine vloot. In de winter van 2009-2010 heeft hij zijn vaarbewijs gehaald en sindsdien vaart hij als schipper. Dat was ook dringend nodig, want eigenlijk was hij al veel te ervaren om nog als maat te varen. En toen hij eenmaal zijn schipperspapieren had, lag de weg naar een eigen schip open. 

Nieuwe eigenaar van de Pelikaan

De kans op een eigen schip deed zich vorig jaar voor, toen de toenmalige eigenaar van de Pelikaan hem benaderde. Hij wilde het schip verkopen, en het allerliefste aan Lucas, omdat die al jaren als maat op het schip had gevaren, de Pelikaan op zijn duimpje kende en goed met haar kan varen. Het had wat voeten in de aarde, maar na een aantal maanden was de deal rond en werd de Pelikaan op de naam van haar nieuwe eigenaar gezet. Daarna was het zaak om een goed boekingskantoor te vinden. Na enig ‘rondshoppen’ was het voor Lucas wel duidelijk: hij wilde zich aansluiten bij de vloot van NAUPAR. Met zijn relatief kleine, luxe schip is hij uniek in de vloot en daarmee zeker van toegevoegde waarde. Voor NAUPAR, maar vooral ook voor de gasten. 

Naar welk vaargebied vaar je graag?

Lucas is blij met zijn schip. Hij heeft, net als vroeger, nog steeds geen specifieke voorkeur voor bepaalde wateren. De schipper van de Pelikaan vindt varen altijd fijn. Op ieder water. Daarom laat hij het van de groepssamenstelling afhangen waarheen ze varen: ‘Zijn er kleine kinderen aan boord? Dan moet je niet te lang varen, dus dan is het minder handig om de Waddenzee op te gaan. Dat geldt trouwens ook voor vrijgezellenfeesten’, vertelt de schipper lachend, ‘want dan moet je op tijd bij een kroeg kunnen zijn. Daarom zorg ik dat we om 16.00 uur in een haven zijn, want dan is de kroeg open.‘

Ook naar de Friese meren

De Pelikaan is overigens één van de weinige boten uit de vloot van NAUPAR die ook de Friese meren op kan. Met haar bescheiden 21 meter is de Pelikaan klein genoeg om door de sluizen te kunnen. En voor de afwisseling is het erg leuk om op deze binnenwateren te varen. En het past ook wel bij dit luxe scheepje, want ze is in 1904 gebouwd als binnenvaart-vrachtschip. Toen ze nog met haar lading over de meren, kanalen en rivieren voer heette ze nog Anna Cornelia, maar in 1997 is ze omgedoopt tot Pelikaan. En nu is ze een luxe passagiersschip, voorzien van alle comfort: zes tweepersoons hutten, twee douches, twee toiletten en een volledig ingerichte keuken. 

Voor welke groepen is de Pelikaan geschikt?

Qua groepssamenstelling heeft de schipper niet zo’n duidelijke voorkeur. ‘Nou ja, groepen die gaan voor wat meer luxe en comfort passen wel bij mij, want de Pelikaan is een luxe en compleet ingericht schip. En groepen met (kleine) kinderen, dat is altijd leuk.’ Het leukste is de afwisseling: iedere keer een andere groep, met andere wensen. Soms gaan er ook groepen mee met gehandicapte mensen. Dat doet hij ook graag, want dat zijn altijd gezellige dagen. Tegelijkertijd weet Lucas heel goed dat je rekening moet houden met deze ‘bijzondere’ gasten: 'Als ik vaar met mensen met Down, dan kan ik best iets anders mee doen dan in eerste instantie gepland was. Over het algemeen kunnen ze daar prima mee omgaan. Maar met autisten moet ik dat niet doen. Dan bespreek ik tijdens het ontbijt de dagplanning en leg ik altijd goed uit dat het toch nog wel een beetje anders kan worden, want we zijn tenslotte (ten dele) afhankelijk van het weer.’

De grote kracht van deze schipper, dat wordt me tijdens het interview steeds duidelijker, is zijn vermogen om mensen in te schatten. En vervolgens doet hij er alles aan om de wensen van zijn gasten uit te laten komen en om iedereen een mooie dag of dagen te bezorgen. 

Meer informatie over de Pelikaan?

Wilt u een keer meevaren op de Pelikaan? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met onze medewerkers. Zij helpen u graag verder en kunnen u veel meer vertellen over de vele mogelijkheden op de Pelikaan.

Meer lezen?

Zippi, schipper op de Klipper Allure I Sander & de Medusa: uitdagend en dynamisch I Luca, de schipper van de Hester I Verschillende typen schepen I Hoe kies je het juiste schip? I Droogvallen op de Waddenzee