Even voorstellen: Luca Spano, de schipper van de Hester

Even voorstellen: Luca Spano, schipper van de Hester

Als jochie van zeven stond hij achter het roer van de viermast Barkentijn Summertime. Hij had de avond van zijn leven. Nu, dertien jaar later, is hij eigenaar en schipper van de veertig meter lange Klipper Hester en de jongste chartervaartschipper van Nederland. Wij zijn trots op deze jonge ondernemer, met zijn aanstekelijke passie voor zeilen, die hij op een leuke manier weet over te brengen op een groep. Daarnaast bouwt hij tijdens zijn tochten altijd voldoende ruimte in voor fun. Hij probeert zoveel mogelijk varen en spelen te combineren, zodat elke tocht een onvergetelijke ervaring wordt voor onze gasten.

Droombaan: werken, fun en passie in één

Luca komt oorspronkelijk uit IJsselmuiden. Zag dagelijks schepen komen en droomde er van ooit op zo’n groot schip te zeilen. Nu heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Maar hij was niet meteen overtuigd. Het roer ging pas definitief om na een zomer zeilen als matroos op de Summertime. De maanden waren voorbij gevlogen, het zeilseizoen liep ten einde en hij realiseerde zich dat dit nooit gaat vervelen. “Dit is zo vet”, vertelt hij enthousiast. Hij heeft hier en daar bij collega-schippers navraag gedaan en kreeg het advies “jong beginnen, hard werken en geen andere verplichtingen, dan kun je je lekker concentreren op het charteren.” Meer stimulatie had hij niet nodig. Hij besloot zijn papieren te halen, ging op zoek naar het schip van zijn wensen en is sinds mei dit jaar de trotse eigenaar van de Klipper Hester. Een machtig mooi zeilschip met een zee van ruimte voor groepen tot 36 personen.

Zijn missie: iedereen een onvergetelijke tocht bezorgen

Het leukste vind hij het om de verwachtingen van de groep te overtreffen. Aan het begin van elke tocht inventariseert hij de wensen, kijkt samen met de gasten naar het weer, de kaarten en bespreekt de vele mogelijkheden: een mooie zeiltocht, bezoek aan een historische stad aan het IJsselmeer of ankeren. Groepen, of het nu gaat om schoolgroepen, families of bedrijven, willen niet de hele dag varen, maar ook fun, iets leuks doen in een stad, op het water of liedjes zingen bij een zelfgebouwd kampvuur op een afgelegen ankerplek. Hij weet alle plekjes moeiteloos te vinden. Betrekt de hele groep en geeft iemand die wat meer op de achtergrond is bijvoorbeeld de belangrijkste taak op het schip. Je ziet ze groeien tijdens de tocht. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Pas als de gasten met een big smile en koffer vol herinneringen van boord stappen is zijn missie geslaagd. 

Welke bestemming kom je graag?

Luca vaart graag op het IJsselmeer. “Lemmer, Enkhuizen, Medemblik. Er zijn zoveel mooie steden, maar Hoorn is mijn lievelingsstad. Je waant je honderden jaren terug in de tijd, als je bij het binnenvaren de Halve Maen ziet liggen. Verder lig je er waanzinnig mooi met het schip aan het houten hoofd. Aan het einde van een tocht ga ik graag naar het begin van de IJsselmonding. Daar liggen vijf kleine natuureilandjes. We liggen dan midden in de natuur, hebben geen prikkels van buitenaf, bouwen een kampvuur en zingen liedjes. Een ideale setting om nog een keer met de groep dicht bij elkaar te komen en een mooie tocht af te sluiten. Het is vaak de leukste avond van de hele tocht. En natuurlijk Kampen. Ik word altijd weer blij als ik over de IJssel langs de eilanden vaar en dan aan de horizon het stadsfront van Kampen zie verschijnen.”

Waar droom je nu nog van?

“Een luxe charterboot in Sardinië, waar mijn familie oorspronkelijk vandaan komt. Maar dan moet ik nog even doorsparen” besluit hij lachend.
 

Wilt u een keer meevaren op de Hester?

Bekijk direct de beschikbaarheid van de Hester, of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag over de vele mogelijkheden op de Hester.

Meer lezen?

Zippi, schipper op de Klipper Allure I Lucas, schipper op Tjalkjacht Pelikaan I Sander en de Medusa: uitdagend en dynamisch I Verschillende typen schepen I Hoe kies je het jusite schip