Instructie video van de mastworp

Je komt aan in de haven of sluis en moet de stootwil (fender) aan de reling binden. Maar hoe gaat dat ook alweer? En welke knoop moet je daarvoor gebruiken? Wij gebruiken de mastworp, een van de meest gebruikte knopen aan boord. Schipper Niels Lassing van de Klipper Bontekoe laat je graag zien hoe je een stootwil aan de reling bindt, zonder dat deze weer los slipt.

Benieuwd hoe je de mastworp kunt toepassen? Bekijk de instructiefilm:

De kracht van een goede knoop

Aan boord van onze schepen worden veel knopen gebruikt. Zo hebben we laten zien hoe u een korvijnagel kunt beleggen waarop de vallen & schoten voor het bedienen van de zeilen en ra’s samen komen en hoe u met een platte knoop de zeilen kunt reven. Een goede zeemansknoop is snel en makkelijk te leggen, betrouwbaar en gemakkelijk weer los te maken. De mastworp is er ook zo’n een. In deze blog laten we u aan boord van de Klipper Bontekoe in de haven van Enkhuizen zien hoe u de mastworp kunt gebruiken om een stootwil te beleggen aan de reling. 

Mastworp met halve steek

Het leggen van een mastworp is vrij eenvoudig. In de instructiefilm ziet u hoe u snel en makkelijk een stootwil aan de reling vastbindt, zonder dat deze loslaat. Heeft u de knoop eenmaal gelegd, dan kunt u de stootwil makkelijk hoger of lager hangen zonder de knoop opnieuw los te maken. Als er kracht op de lijn komt, trekt de knoop zichzelf vast. Hangt de stootwil eenmaal op de juiste hoogte aan de reling, borg deze dan extra met een halve steek in het touw. De stootwil raakt niet meer los!

Waarvoor kunt u de mastworp nog meer gebruiken?

Naast het vastleggen van de stootwil aan de reling, kunt u de mastworp ook gebruiken om de boot vast te leggen aan een bolder op de kade, voor het vastknopen van de weeflijnen in het wand, of om touwen aan de mast vast te maken. 

Wilt u ook leren hoe u een mastworp legt?

Pak een lijn en doe mee met de instructiefilm of stap eens aan boord van onze schepen. De schippers leggen u graag de meest gebruikte knopen aan boord uit. Sterker nog, maak er een wedstijdje van wie aan het einde van de zeiltocht de meeste knopen kan leggen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Doe geheel vrijblijvend een aanvraag en stap aan boord van een van de zeilschepen van NAUPAR.