Zeemansknopen: Hoe leg je een mastworp?

Je komt aan in de haven of sluis en moet de stootwil (fender) aan de reling binden. Maar hoe gaat dat ook alweer? En welke knoop moet je daarvoor gebruiken? Aan boord van onze schepen worden veel knopen gebruikt. Een goede zeemansknoop is snel en makkelijk te leggen, betrouwbaar en gemakkelijk weer los te maken. De mastworp is er ook zo’n een. Om een stootwil aan de reling te beleggen gebruiken wij dus de mastworp, een van de meest gebruikte knopen aan boord. 

Mastworp met halve steek

Het leggen van een mastworp is vrij eenvoudig. In onderstaande instructiefilm die we hebben gemaakt kun je zien hoe je snel en makkelijk een stootwil aan de reling vastbindt, zonder dat deze weer loslaat. Heb je de knoop eenmaal gelegd, dan kun je de stootwil makkelijk hoger of lager hangen zonder de knoop opnieuw los te maken. Als er kracht op de lijn komt, trekt de knoop zichzelf vast. Hangt de stootwil eenmaal op de juiste hoogte aan de reling, borg deze dan extra met een halve steek in het touw. Op deze manier ben je er zeker van dat de stootwil niet meer los raakt!

Benieuwd hoe je de mastworp kunt toepassen? Bekijk de instructiefilm:

Waarvoor kun je de mastworp nog meer gebruiken?

Naast het vastleggen van de stootwil aan de reling, kun je de mastworp ook gebruiken om de boot vast te leggen aan een bolder op de kade, voor het vastknopen van de weeflijnen in het wand, of om touwen aan de mast vast te maken. 

Wil je ook leren hoe je een mastworp legt?

Pak een lijn en doe mee met de instructiefilm of stap eens aan boord van onze schepen. De schippers leggen je graag de meest gebruikte knopen aan boord uit. Sterker nog, maak er een wedstijdje van wie aan het einde van de zeiltocht de meeste knopen kan leggen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Doe geheel vrijblijvend een aanvraag of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden op onze schepen.

Meer lezen over zeemansknopen?

Achtknoop I Platte knoop I Korvijnagel beleggen