Routesuggestie Edam I Een charmante havenstad met veel leuke bezienswaardigheden

Routesuggestie Edam

Aan het Markermeer, slechts twintig kilometer van Amsterdam, ligt Edam. Een prachtig oud vestingstadje, met een historisch centrum, oude verstilde grachten en een rijk verleden. Ze hebben er nog een zeesluis, Fort van de stelling van Amsterdam en een dam waar vroeger nog tol geheven werd. Daarnaast is Edam vooral bekend vanwege zijn Edammer kaas. Maar wist je dat ze er ook een drijvende kelder hebben? Plan tijdens jullie vaartocht met een schip van NAUPAR een bezoek aan de pittoreske haven van Edam en ontdek wat er nog meer te beleven valt. 

De echte Edammer kaas

Edam is wereldberoemd vanwege zijn Edammer kaas. Op het plein voor de oude Waag worden sinds 1773 kazen verhandeld door de boeren uit de omgeving, die de kazen per bootje aanvoerden. Op de loswal werden ze aangepakt door de kaasdragers en naar het plein gebracht. Daar werden de kazen verhandeld via ‘handjeklap’ en tenslotte in de Waag gewogen om de kiloprijs te bepalen. De echte commerciële kaasmarkt is helaas verdwenen, maar in de zomermaanden kun je geheel kosteloos op de woensdagochtend zien hoe het er vroeger aan toe ging. Meer informatie lees je op de website van de Kaasmarkt Edam.

Een extra tip: overal in Edam worden kleine afbeeldingen van kaasdragers op de grond gespoten. Als je die volgt, kom je op het plein waar vroeger de kaasmarkt werd gehouden. Een leuke manier om je wandeling in Edam te startn.

Maar de kaasmarkt is niet het enige spektakel voor kaasliefhebbers: de hele stad staat in het teken van kaas. Als je door het centrum loopt, kun je veel leren over de geschiedenis van Edammer kaas en natuurlijk een lekker souvenir mee naar huis nemen.

De drijvende kelder in Edam

Omdat Edam vroeger aan de Zuiderzee lag en er nog geen dijken waren, liepen de koele kelders met voorraden eten & drinken door de hoge waterstanden en eb & vloed regelmatig onder. In het ‘Steenen Coopmanshuys”, waar nu het Edams museum in gevestigd is, hadden ze daar wat op gevonden: een drijvende kelder. Een slimme vondst, want door een waterdichte gemetselde bak dreef de bodem van de kelder op het grondwater mee en had men geen last meer van ondergelopen kelders. Daal af in het oude koopmanshuis naar de nog enige werkende drijvende kelder in Nederland en hoor het water klotsen!

Wandeling door het centrum

Het centum van Edam nodigt gewoon uit voor een wandeling. Niets zo leuk als lekker zwalken door de kleine historische straatjes met oude pandjes, prachtige gevels, bijzondere gevelstenen en mooie doorkijkjes. Je loopt langs vele grachten, ophaalbruggetjes, theekoepeltjes, een oude scheepswerf en natuurlijk de Sint Nicolaaskerk met de mooie gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw. In het centrum liggen rond de oude dam gezellige kleine (souvenirs)winkeltjes, waaronder natuurlijk ook een kaaswinkel en een authentiek snoepwinkeltje. Rond het plein kun je na de wandeling heerlijk een terrasje pakken of een ambachtelijk ijsje eten.

Ontdek het Fort

Als je het centrum hebt verkend, is het misschien een idee om jullie wandeling voort te zetten richting het Markermeer. Zodra jullie het centrum verlaten, kom je langs het Fort bij Edam. Een bijzonder fort dat onderdeel is van de "Stelling van Amsterdam" en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Edammer zeesluis

Loop je door naar de Zeevangszeedijk dan kun je de oude zeesluis bekijken. Deze dateert nog uit de tijd dat Edam aan de Zuiderzee lag. Het bijzondere complex met sluiswachterswoning, schuurtje en een wachthuisje is gebouwd in 1828, wat je ook kunt lezen op de gedenksteen in de sluis. Via deze sluis kun je ook met het schip naar binnen als er voldoende plaats is in het Oorgat, de bijzondere naam van de ligplaats. Alleen het naar binnen varen van deze bijzondere sluis is al een bijzondere ervaring.

Wandeling naar Volendam

Wil je nog wat verder wandelen? Wat dacht je van een wandeling naar het beroemde vissersdorp Volendam. Volg gewoon de dijk langs het Markermeer en in ongeveer een half uur zijn jullie er. Het vissersdorp heeft een toeristische traditie die teruggaat tot ongeveer 1875 en je kunt er natuurlijk een lekker vers visje happen.

Meer informatie over een vaartocht naar Edam?

Jullie vaartocht naar Edam nu alvast vastleggen? Bekijk het uitgebreide aanbod of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen je graag bij het vinden van het perfecte schip..

Meer lezen?

Ontdek Volendam I Familieuitje organiseren? I Dit kun je doen op de Marker Wadden 5 leukste bestemmingen aan het Markermeer I Ontdek VOC stad HoornDroogvallen op de Waddenzee I 4 leukste weekendjes weg I 5 remote plekken in Nederland I 5 stranden rond het IJsselmeer I 5 leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Bestemmingen voor een vrijgezellenweekend I Weekendje weg naar Edam